DOLAR
32,4984
EURO
34,5801
ALTIN
2.476,75
BIST
9.557,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

1. Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu İSÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Okuryazarlığı Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "Üniversite Öğrencileri Arası Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu” İSÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

1. Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu  İSÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi
22.11.2022 14:40
334
A+
A-

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Okuryazarlığı Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "Üniversite Öğrencileri Arası Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu” İSÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İSÜ’lü öğrenciler tarafından, “Farklı Dallar Farklı Bakışlar” başlığıyla düzenlenen sempozyumda farklı disiplinler bir araya gelirken, akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler ve sektör temsilcileri de sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulundu. Sağlık okuryazarlığı konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla organize edilen bu organizasyonda akademisyenler yaptıkları sunumlarda kendi alanlarında sağlık okuryazarlığının önemini vurguladı. Etkinlikte, sağlık bilgisine ulaşılması, bilginin anlaşılması ve değerlendirilmesinin yanı sıra özellikle sağlıkla ilgili davranış değişikliklerinin gerçekleşmesinin gerekliliği ortak tema olarak ortaya çıktı. Takviye edici gıda ve ağız bakımı ürünlerine ait etiket okuryazarlığı konusunda detaylı sunumlar yapan sektör temsilcileri ise bu ürünleri kullanan kişilerin farkındalıklarının önemli olduğunu vurguladı. Yaptığı açılış konuşmasında sempozyumu organize eden öğrencileri kutlayan İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, medya ve sağlık okuryazarlığına odaklanan konuşmasında sağlık davranışlarının geliştirilmesinde medyanın etkisinin önemini vurguladı.

 

Sempozyum konuşmacıları arasında yer alan İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Kayın sağlık okuryazarlığının tanımı ve önemi üzerine bilgi verdikten sonra sağlık okuryazarlığının tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kayın, şöyle konuştu: “Günümüzde sağlığın korunması ve hastalıkların engellenmesi konusunda sağlık okuryazarlığının rolü çok önemli. Sağlık okuryazarlık seviyesi yüksek ülkelerde olumlu sağlık çıktılarının gerek bireylerin yaşam kalitesi gerekse ülkelerin sağlık ekonomisi üzerine güçlü katkılarda bulunduğu görülüyor. Bu sempozyumun tamamıyla sağlık okuryazarlığını savunan öğrenciler tarafından büyük bir motivasyon ve özveriyle organize edilmesinin ve farklı dallardan katılan akademisyen, öğrenci ve sektör temsilcilerinin değerli katkılarının yarattığı sinerji açısından çok umut verici olduğunu düşünüyorum. Sağlık okuryazarlığı konusunda yapılan farkındalık çalışmaları sürekli olmalı; gönüllü sağlık okuryazarlığı savunucularının sayısı artmalı. Kamu, üniversite, STK ve medyanın iş birlikleriyle desteklenen proje ve çalışma sayısının artması konunun tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmesi toplum sağlık refahının artmasına büyük fayda sağlayacaktır.”

 

Sempozyumu düzenleyen Eczacılık Fakültesi öğrencileri arasından   temsilen Güzide Ece Öztürk ve Ayşenur Şahin birinci basamak sağlık profesyoneli olarak eczacıların toplumun sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde katkıları hakkında bilgi vererek önerilerde bulundular. Öğretim Görevlisi Ayşegül Hülcen Dönmez bireysel ve kurumsal düzeyde etkili iletişim tekniklerinin “sağlık okuryazarlığı” seviyesinin yükseltilmesindeki önemine vurgu yaparken, Öğretim Görevlisi Kadriye Uzun Covid-19 dönemindeki infodemi ve bilgi kirliliğinin yol açtığı sorunları ve Sağlık Bakanlığı’nın Covid- 19 pandemi dönemindeki sağlık iletişimi çalışmalarını anlattı. Dr. Diyetisyen Mutlu Tuçe Ülker, besin okuryazarlığının tanımını yaparak, besin etiket okuryazarlığı konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Arş. Gör. Uzman Fizyoterapist Burcu Işıkcı ise postür bozukluğu ve günlük egzersizler konusunda bilgi vermesinin ardından katılımcılara egzersiz çalışması yaptırarak sunumunu tamamladı.

 

Sempozyum, öğrenci odaklı eğitim ve öğrenimi destekleyen İstinye Üniversitesinde öğrencilere yönelik olarak sağlık okuryazarlığı konusunda yapılan ilk akademik öğrenci organizasyonudur Önemli bir toplumsal sorun olan sağlık okuryazarlığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlaması nedeniyle birey ve toplum sağlığına katkıda bulunmuştur. İstinye Üniversitesi sağlık okuryazarlığı konusunda sürdürülebilir çalışmalar amaçlamaktadır. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı