DOLAR
32,3882
EURO
35,1467
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

5 bin megavat toplam kurulu gücü hedefleyen Enerjisa Üretim, Erciyes RES’i devreye alarak rüzgârda 277 megavata ulaştı

Enerjisa Üretim yenilenebilir enerjide yatırım atağına devam ediyor:    22 santralde, 5 farklı teknolojiyle üretim yapan Enerjisa Üretim, sadece yenilenebilir enerjiye yapacağı yatırımlarla 5.

5 bin megavat toplam kurulu gücü hedefleyen Enerjisa Üretim, Erciyes RES’i devreye alarak rüzgârda 277 megavata ulaştı
24.10.2022 11:40
265
A+
A-

Enerjisa Üretim yenilenebilir enerjide yatırım atağına devam ediyor: 

 
  • 22 santralde, 5 farklı teknolojiyle üretim yapan Enerjisa Üretim, sadece yenilenebilir enerjiye yapacağı yatırımlarla 5.000 megavatlık toplam kurulu güç hedefi belirledi. 

 

  • Enerjisa Üretim, Kayseri’de Erciyes Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni devreye aldı. 12 türbinle yılda 221 GW/saat üretim yapacak santral 75 bin hanenin elektrik ihtiyacına çözüm üretmenin yanı sıra bölge ekonomisine ve çevreye de önemli katkı sağlayacak.

 

  • 2032’de ‘karbon nötr’, 2045’te ise ‘net sıfır’ olma hedefiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik veren Enerjisa Üretim, 70 milyon dolarlık yatırımla kurulan 65 megavatlık Erciyes RES ile toplam mevcut kurulu gücünü 3.672 megavata, rüzgardaki kurulu gücünü ise 277 megavata taşıdı.

 

Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, enerjideki 5 yıllık vizyonunu paylaştı. Ekim ayının ilk günlerinde Enercon ile imzaladığı 1.000 megavatlık rüzgâr enerjisi anlaşmasının ardından yenilenebilir enerjideki yatırım atağını, Kayseri Erciyes Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni (RES) devreye alarak sürdürdü. Çanakkale, Dağpazarı ve Balıkesir'de işletmede olan 212 megavat kurulu gücünde toplam 3 rüzgâr santralinde elektrik üretimi yapan Enerjisa Üretim, toplam 70 milyon dolarlık yatırım yapılan Erciyes RES ile üretim kapasitesini 3.672 megavata, rüzgâr enerjisindeki kurulu gücünü ise 277 megavata yükseltmiş oldu. 

 

Gücünü insandan alan sürdürülebilir üretim

İnsan odaklı bir üretim anlayışı benimseyen Enerjisa Üretim’in, stratejik öncelik olarak kabul ettiği yenilenebilir enerji alanındaki önemli yatırımlarından biri olan Erciyes RES, 65 MW kurulu gücüyle yıllık 221 GW/saat seviyesinde üretim yapacak ve 75 bin hanenin elektrik ihtiyacına karşılık verecek. Bölge ekonomisine de büyük katkı sağlaması beklenen santral yıllık yaklaşık 200 bin ton karbon emisyonunun önüne geçecek. Rüzgar ve güneş hibrit santral olarak hayata geçen Erciyes RES, tamamlandığında 100 megavat kurulu güce sahip olacak.

 

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, dünyanın geçirmekte olduğu dönüşümün en önemli aşamalarından birinin enerjide yeşil dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, “Bu büyük dönüşümün sürükleyicisi kabul edilen etkenler, aslında bir bakıma dünyanın nasıl bir geleceğe yol alacağını belirleyecek. Gelecek nesillere temiz bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek sunmanın tek reçetesi yenilenebilir enerji kaynaklarının maksimize edilmesidir. Dünya sürdürülebilirliğin ön planda olduğu yeni bir sayfa açtı. Bu çerçevede, Türkiye de 2053’te sıfır emisyon hedefi koydu. Doğru planlama ve iş birlikleriyle hedefi gerçekleştirecek güce ve birikime fazlasıyla sahibiz. Türkiye yenilenebilir enerjide öncü ve dünyada hatırı sayılır ülkelerden arasında yer alıyor. Türkiye’nin yeşil enerji konusunda atacağı adımlar ilerisi için büyük önem taşıyor. Enerjisa Üretim, Türkiye’nin bu hedefe doğru yolculuğunda en önemli yatırımlara imza atma kararlılığıyla art arda yeni projeleri hayata geçiriyor. Ekim ayında Enercon ile imzalanan 1.000 megavatlık rüzgar santrali anlaşmasının ardından ve bugün devreye alacağımız Erciyes RES ile bu alandaki hedeflerimize daha da yaklaştık. Önümüzdeki dönemde de yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artırma ve hem sektörümüze hem de toplumumuza bu konuda öncülük eden bir çizgide çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız” dedi.

 

2045’te ‘net sıfır’ hedefi

Enerjisa Üretim’in 5 yıllık yenilenebilir enerji vizyonu paylaşımının yanı sıra başka bir heyecanlarının daha olduğunu vurgulayan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl “Bugün hem çocuklarımız hem de geleceğimiz için çok önemli bir adım daha attık. Öncelikli hedefimiz olan yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızın önemli halkalarından biri olan Erciyes Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni devreye almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yenilenebilir enerjide yatırım yapmak stratejik önceliğimiz; önümüzdeki 5 yıl içerisinde Enerjisa Üretim olarak sadece yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak üretim kapasitemizi 5.000 megavata çıkartacağız. Böylelikle yenilenebilir enerji payımızı yüzde 60’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda tüm bu çalışmalarımızı insan kaynağının gelişimi, sürdürülebilirlik, hidrojen üretimi ve teknoloji gibi alanlarda da lider konumumuzu sürdürerek ve sektöre, memlekete hizmet veren bir şirket olma gayesiyle ilerletiyoruz” dedi.

 

Erciyes RES’in 70 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiklerini belirten Bayçöl, “Erciyes RES ile toplam kurulu gücümüz 3.672 MW’a erişti. Türkiye’nin en büyük rotor çapına sahip 12 adet Nordex N163 türbinle hizmet verecek santralimiz hem verimlilik ve çevre dostu üretim hem de bölge ve ülke ekonomisine katkı yönünden önemli bir rol üstlenecek. Hibrit güneş yatırım hedefimizi ise önümüzdeki 3 yıl için minimum 150 MW olarak belirledik. Bu yatırımlarımızı Balıkesir, Bandırma, Tufanbeyli ve bugün devreye aldığımız Erciyes Santrallerimizde hayata geçirmeye başladık. 2032’de ‘karbon nötr’, 2045’te ise ‘net sıfır’ olma hedefiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına ve sürdürülebilirlik hedeflerimize yönelik projelere devam edeceğiz. Yeni yatırımlarımızı hep daha iyi bir geleceği ve çocuklarımızı düşünerek yapıyoruz, aynı zamanda tüm Türkiye’ye, hayırlı  olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı