DOLAR
32,2148
EURO
34,7789
ALTIN
2.422,48
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

ABD, aya astronot gönderecek

ABD, aya astronot gönderecek
21.12.2023 11:35
30
A+
A-

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NASA’nın Artemis programı kapsamında uluslararası bir astronotun ay yüzeyine ineceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri daha önce gelecekteki Artemis görevlerinde uluslararası astronotları ayın etrafında uçurmayı taahhüt etmiş olsa da bugünkü duyuru, içlerinden birinin gerçekten ayın yüzeyinde yürümesine izin vererek bu taahhüdü bir adım daha ileri götürdü.

Harris, Çarşamba günü Beyaz Saray’ın Washington DC’deki Ulusal Uzay Konseyi toplantısında “Bugün, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın Artemis programında oynadıkları önemli rolün bilincinde olarak, Amerikalı astronotlarla birlikte on yılın sonuna kadar Ay yüzeyine uluslararası bir astronot indirmeyi planladığımızı duyurmaktan gurur duyuyorum.” dedi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan da katıldı.

Artemis aya iniş görevinde dört astronot için yer olacak, ancak her astronot ayda yürümeyecek. Görev başına yalnızca iki astronot ayın yüzeyine inecek, geri kalan ikisi ise yalnızca Orion uzay aracında veya Gateway adı verilen küçük bir uzay istasyonunda ayın etrafında dönecek..