DOLAR
32,3122
EURO
35,0643
ALTIN
2.278,43
BIST
9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ayakkabı Sektörünün Değişmeyen Adresi AYSAF, 16-19 Kasım’da İstanbul’da

Ayakkabı sektörünün en önemli buluşma noktası “Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF”, sonbahar-kış sezonu için 67.

Ayakkabı Sektörünün Değişmeyen Adresi AYSAF, 16-19 Kasım’da İstanbul’da
11.11.2022 11:20
226
A+
A-

Ayakkabı sektörünün en önemli buluşma noktası “Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF”, sonbahar-kış sezonu için 67. kez dünyanın alanında lider firmalarını, 16-19 Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ağırlamaya hazırlanıyor.

 

67. Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF, sektörün çatı kuruluşu Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği AYSAD ile düzenlediği fuarlarla Türkiye’de ihracatın gelişmesinde etkin rol oynayan Artkim Fuarcılık’ın güçlerini birleştirmesi sonucu dünyanın dört bir yanından gelen, alanında lider firmaları bir araya getirmeye hazırlanıyor. Haziran ayında düzenlediği 66’ncı buluşmada; 82 ülkeden 307 firmayı ve 13 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan AYSAF; Kasım ayında gerçekleşecek fuarda ise ziyaretçi sayısı olarak 20, sergi alanı olarak ise 15 oranında bir büyüme hedefiyle 23’ü yabancı 331 firmayı, 22.369 m2’de ağırlamaya hazırlanıyor.

 

Azerbaycan ve Özbekistan ülke pavilyonlarının da yer alacağı ve sektörün; ayakkabı taban sistemleri, deri, suni deri, tekstil, eva, metal ve plastik ürünleri, kimyasallar, yapıştırıcılar, makine, ekipman ve üretim teknolojileri ihtiyaçlarına karşılık bulabilmesi adına ideal bir platform sunan AYSAF; üretici ile alıcı arasında bir kez daha önemli bir köprü görevi görecek.

 

B2B buluşma alanları, ticarete aracılık edecek

Ticaret Bakanlığı’mızın organizatörlüğü ve İDMİB koordinasyonunda fuara gelecek olan Alım Heyeti, hem bireysel ziyaretler yapacak hem de özel oluşturulan B2B toplantı alanında, katılımcı firmalar ile bir araya gelecek. Fuarın yurtdışı ziyaretçileri olarak Cezayir, Arnavutluk, Azebaycan, Beyaz Rusya, Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Yunanistan, Gürcistan, Irak, Lübnan, Tunus, Ürdün’den gelecek olan potansiyel alıcılar, fuar alanında katılımcı firmalarla buluşacak. 

 

Katılımcı ve ziyaretçilerine etkileşimi yüksek bir fuar deneyimi yaşatacak olan AYSAF, fuarın tüm detaylarını kapsayan “allArtkim Mobil Uygulaması” ve fiziki fuar akabinde aktif olacak “Sanal Fuar” platformu ile yine katılımcılar ve ziyaretçiler için etkin ve uzun soluklu bir iletişim fırsatı sağlayacak.

 

“Krizleri fırsata çeviren çalışkan ve dinamik bir yapımız var”

Türk ayakkabı sanayii, pandeminin ardından oluşan yeni pazar arayışları ve Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş sonrası, yıllık 500 milyon çift ayakkabı ile dünyanın önemli üreticileri arasında yer alarak hem üretimde hem ihracatta atağa kalkmaya hazırlanıyor.

 

Yılın ilk çeyreğinde 328 milyon dolar ihracata imza atan ayakkabı sektörü yıl sonunda 1,5 milyar dolar hedefine ulaşmak istiyor. Ayakkabı sektörünün toplam ihracat payını destekleyen en önemli alt sektörü ise Ayakkabı ve Aksamları sektörü oluşturuyor.  

 

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait SALICI, ayakkabı sektör büyüklüğünün 9 milyar dolar dolar olduğunu belirterek, AYSAF’ın bu yol haritasında kritik bir rol üstlendiğini ve Ayakkabı Aksamları sektörünün, Ayakkabı sektörü ihracatındaki en önemli itici güç olduğuna dikkat çekti. 

“Bildiğiniz üzere Rusya ve Ukrayna, ülkemiz açısından da sektörümüz açısından da önemli büyüklüğe ve potansiyele sahip pazarlar. Sektör olarak da ülke olarak da krizleri fırsata çeviren çalışkan ve dinamik bir yapımız var. Rusya’da üretim yapan ve ihtiyaçlarını Avrupa ülkelerinden tedarik eden büyük ölçekli firmalar, Ukrayna’daki mevcut durum nedeniyle alımlarını ülkemize çevirdiler. Türkiye, özellikle Avrupa için en güvenli liman konumuna geldi.

 

“Dünyada tedarik zincirlerindeki değişiklik de sektörümüze yaradı. Özellikle Avrupa ülkelerinden ayakkabı talebi arttı. Bu nedenle ihracatta da geçen yıla göre yüzde 23’lük artış yaşanıyor.

 

2022 yılı Eylül döneminde Türkiye tarafından en çok ayakkabı ve aksamları ihracatı yapılan ilk 5 ülke sıralamasında; Almanya, Gürcistan, Mısır, Fas ve Romanya yer alıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre bu ülkelere yapılan ihracat rakamlarımız toplamda yüzde 1.604 artış gösterdi. (Almanya 73,8 – Gürcistan 903,3 –  Mısır 293,2 – Fas 315,5 – Romanya 18,4)

 

Yine geçen yılın Eylül dönemine göre miktar bazında yüzde 16,9’luk artış sağlanırken, ihracat birim fiyatımız yüzde 31,1 yükseldi. İhracat değerimizde ise yüzde 53,3’lük artış yaşandı.”

 

“Ayakkabı sektöründe gözler Türkiye’ye çevrildi”

Alternatif arayan diğer bölgeler olan Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Doğu Avrupa ve Balkanlar’dan gelen yabancı ziyaretçiler de hem coğrafi yakınlık avantajı hem daha ufak miktarlar ile alım yapabilme avantajı hem de ürünlerin fiyat-kalite dengesinden dolayı ziyaret ve alım rotalarında Türkiye’yi tercih ediyorlar.

 

Ayakkabı yan sanayi firmalarımız son derece kapasiteli, teknolojik yeniliklere açık ve ihracat taleplerini karşılayacak yeterli alt yapıya da potansiyele de sahipler. Bu güçlü yapı nedeniyle Avrupa ülkelerinde oluşacak olası bir resesyondan da sektörümüzün çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Çünkü ayakkabı sektörü dinamikleri, çok güçlü bir sektör. Yüklü miktarlardaki ürünleri şimdiye dek uzak doğudan karşılayan Avrupa Birliği ülkeleri, daha az miktarlı ve kısa vadeli tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere, coğrafi avantajı da fazla olan ülkemize yöneliyor. 

 

Bu noktada yıllardır ayakkabı ve yan sanayi alanında ihracata önemli katkılar sağlayan AYSAF Fuarı da yenilikçi ürün ve hizmetlerin geniş bir kitleye ulaştırılması ve sektörel yeni iş bağlantılarının kurulması konusunda etkin bir role sahip. Sektörün çatı kuruluşu olarak, gücümüzü uluslararası arenada gösterdiğimiz Ayakkabı Yan Sanayi Fuarımız AYSAF’ı sürekli geliştirerek; daha büyük hedeflerle, potansiyelimizi tüm dünyaya duyuracağımıza inanıyoruz” dedi.

 

AYSAF dünya trendlerine yön verecek

Fuarcılık alanındaki 20 yıllık deneyimi ile bugüne kadar ulusal ve uluslararası standartlarda ihtisas fuarları gerçekleştiren Artkim Fuarcılık organizasyonuyla gerçekleşecek 67. Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF’ta çeşitli etkinlik ve özel proje alanlarında, ayakkabı yan sanayi sektörünün yeniliklerine ev sahipliği yapacak.

 

Moda Yan Sanayide Başlar Defilesi

Fuarın 2 ve 3. günü (17-18 Kasım tarihlerinde) gerçekleşecek olan “Moda Yan Sanayide Başlar” mottosuyla düzenlenecek ve ünlü model Özge Ulusoy’un da yer alacağı defilede katılımcı firmalara en son koleksiyonlarını sergileme fırsatı sunulacak olan AYSAF’ta ayrıca, fuar alanında oluşturulacak trend alanında firmalar öne çıkan trend ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunabilecek. Fuar alanında düzenlenecek İstanbul temalı gravür sergi alanının yanı sıra workshop olarak da duvar boyama etkinliği gerçekleştirilecek.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı