DOLAR
32,3341
EURO
35,0774
ALTIN
2.308,07
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vacek: “Türkiye'de 3 milyar Euroluk yatırım potansiyeli var"

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) yeni yılın ilk ayında K.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vacek: “Türkiye'de 3 milyar Euroluk yatırım potansiyeli var"
12.01.2023 13:01
271
A+
A-

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) yeni yılın ilk ayında K.K.T.C Büyükelçilik ziyaretinin ardından Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğini de ziyaret etti. GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu ve Yönetim Kurulundan oluşan GGYD heyeti Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Pavel Vacek’i konutunda ziyaret etti. Derneğin faaliyetlerine dair bilgi verilen görüşmede iki ülke arasındaki potansiyel ticari iş birliklerine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu. Büyükelçi Pavel Vacek görüşme öncesinde ünlü Çek yazar ve insan hakları savunucusu Vaclav Havel’in fotoğraflarından oluşan sergiyi GGYD heyeti ile gezdi ve yazar hakkında bilgi verdi. Ziyarette GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu, “Derneğimiz bünyesinde 90 farklı sektörden iş insanı var. Bu nedenle her iki ülke açısından verimli iş birlikleri gerçekleştirebiliriz. Özellikle sizlerin önereceği iş sahalarına yatırım yaparak kendi adımıza ilk adımı atabiliriz.” dedi. 

“Ticaret hacmimiz 5 milyar Euro”

GGYD ziyaretinden memnuniyetini dile getiren Büyükelçi Vacek, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında ticari ilişkilerin oldukça iyi gittiğini söyledi. COVID sürecinde bir düşüş yaşandığını ama kısa sürede toparlandığını ifade eden Vacek, “Şu an ticaret hacmimiz 5 milyar Euro civarında ve artış eğilimi devam ediyor. Her iki taraf için dengeli bir süreç izleniyor. Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Almaya gibi büyük ülkelerle karşılaştırıldığında bu rakamların oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin 2021 yılında Çek Cumhuriyeti’ne ihracatında yüzde 30’luk bir artış yaşanırken, 2022 yılında ise yüzde 20’lik bir artış yaşadık ve 2023’te de bu artışın devam edeceğini düşünüyoruz.” diye konuştu. 

“Türkiye’de Çek yatırımcılar enerjiye yoğunlaşıyor”

Çek yatırımcıların özellikle Türkiye’de enerji alanında olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Vacek, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için oldukça cazip bir ülke olduğunu söyledi.  Vacek sözlerini şöyle tamamladı: “Çek Cumhuriyeti açısından enerji sektöründe Türkiye’de 3 milyar euroluk yatırım potansiyeli var. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek lazım. Biz bu anlamda Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu le toplantılar yapıyoruz. Bu sürece sizi de katmak bizi oldukça memnun edecektir. Ülkemizde, GGYD yapısına benzer bir kuruluşlar Çek Ticaret Odası ya da İş Adamları Derneği gibi kuruluşlarla bağlantılar kurmanıza vesile olmak isteriz.” Büyükelçi Vacek GGYD Yönetim Kurulu’nu iki yıldır Ilgaz Dağı Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde düzenlenen Diplomatik Kayak Yarış’ına davet ederken, “Hem sportif hem de ticari iş birliklerinin başlangıcı olur bu etkinliğimiz.” dedi. 

“Ticari ortaklıklar için biz hazırız”

GGYD Yönetim Kurulu Başkanı Allıoğlu ise GGYD Yönetim Kurulu Başkanı Allıoğlu “Türkiye büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip. Sizin de belirttiğiniz gibi ülkemiz yabancı yatırımcılar tarafından birçok açıdan cazip görülüyor. Buradan hareketle ticari olarak ortaklıklar yapmak için GGYD olarak biz hazırız. Birlikte ilerlemek bizi mutlu eder. Biz GGYD olarak Avusturya,  Bosna Hersek, Almanya, Amerika gibi ülkelerin büyükelçilikleri ile birçok proje yaptık. Örneğin bu ülkelerdeki iş dünyasına ilişkin kuruluşlarla toplantılar yaptık, buralarda yatırım yapan Türk iş insanları ile bir araya gelerek cazip yatırım koşullarını değerlendirdik. Oldukça verimli çalışmalar gerçekleştirdik. Çek Cumhuriyeti ile var olan bu ticari iş birliğini birlikte büyütmek isteriz.” diye konuştu. Görüşmenin sonunda Allıoğlu Büyükelçi Vacek’e plaket verdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı