DOLAR
32,3690
EURO
34,9519
ALTIN
2.325,69
BIST
9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Doğaya Kanat Açtık’ta görüntülenen kuş türü 309 oldu

Doğuş Otomotiv’in sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması yönünde gerçekleştirdiği çalışmalarından olan “Doğaya Kanat Açtık” projesi Eskişehir, Konya, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan geniş bir rotada devam etti.

Doğaya Kanat Açtık’ta görüntülenen kuş türü 309 oldu
07.10.2022 15:20
226
A+
A-

Doğuş Otomotiv’in sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, doğa ve çevrenin korunması yönünde gerçekleştirdiği çalışmalarından olan “Doğaya Kanat Açtık” projesi Eskişehir, Konya, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan geniş bir rotada devam etti.

 

Doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, bu rotada da projeye farklı kuş türlerini eklerken, nadir ve endemik yaban hayvanlarını da fotoğrafladı. Proje kapsamında Alper Tüydeş tarafından görüntülenen ve kaydedilen kuş türü sayısı 309’a ulaştı. Türkiye’de halen yaşayan kayıtlı 497 kuş türü bulunuyor.

 

Doğuş Otomotiv’in doğa ve çevrenin korunması, sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi Eskişehir, Konya, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan geniş bir rotayla devam etti. 

 

İklim değişikliği, yasadışı avlanma, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi nedenlerden ötürü tehlike altındaki göçmen kuşlara ve bunların göç yollarına dikkat çekmeyi amaçlayan projede, ayrıca Türkiye’deki ender, soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri de gözlemleniyor. 

 

Doğaya Kanat Açtık projesi kapsamında bu zamana kadar kaydedilen kuş türü sayısı, 309’a ulaştı. Böylece, Türkiye'de yaşayan kayıtlı 497 kuş türünün büyük bir bölümünün gözlemlenmesiyle, önemli bir başarıya da imza atılmış oldu.

 

Eskişehir’den başlayan rotada, Türkiye’nin en büyük yırtıcı kuş türlerinden Kara Akbaba ve Küçük Akbaba kolonisini görüntüleyen Alper Tüydeş, yine Türkiye’nin nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerinden Şah Kartal’ı da fotoğrafladı.

 

Ak Çaylak’ın yuvası bulundu

Rotadaki en önemli çalışmalardan biri de Ak Çaylak türüyle ilgili oldu. Bölgede son yıllarda sayılarında artış görülmesine karşın, ülke genelinde halen nadir türlerden kabul edilen Ak Çaylak kuşu görüntülenirken, aktif olan yuvası da bulunarak kayıtlara geçmesi sağlandı.

 

Kırmıtlı, Osmaniye’nin turistik bir alanı olabilir

Rotada yer alan Adana ve Mersin Göksu Deltası’da Balık Kartalı, Kıyı Çamurçulluğu gibi türleri fotoğraflayarak kayıtlara geçiren ve Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde gözlem yaparak incelemelerde bulunan Tüydeş, “Kırmıtlı için yapılması gereken çok şey var. Burası insanoğlu tarafından farkında olmadan ortaya çıkarılan bir kuş cenneti aslında. Kum ocağı olarak yıllarca işletildikten sonra faaliyet durunca insanlar elini ayağını çekiyor bu bölgeden. Ve daha sonra açılan havuzlar suyla doluyor. Suyla birlikte bitki örtüsünün oluşmasıyla ortaya kuşlara bırakılmış bir kuş cenneti çıkıyor. Bölge kuş türleri açısından hem göçmen hem yerleşik türler için önemli. Ancak kaderine terk edilmiş. İçindeki binalar yıkılmış, oldukça bakımsız. Burası Osmaniye için çok güzel bir turizm noktası, kuş gözlem alanı olabilir.” dedi.

 

Hatay Mileyha’da nadir türler

Son yıllarda ülke envanterine önemli yeni kuş türleri kaydedilen Hatay’ın Samandağ kıyılarındaki Mileyha Sulak Alanı da Tüydeş rotasında yer aldı. Bölgede yaptığı gözlemde alan için nadir olan Sürmeli Kumkuşu, Sürmeli Kervançulluğu, Kıyı Çamurçulluğu ile Kara Kanatlı Bataklıkkırlangıcı gibi türleri kaydeden Tüydeş alanda kıyı kuşlarından ötücü ve yırtıcılara pek çok kuş türünü de fotoğraflama imkanı buldu.

 

Yasadışı avlanmanın önünü geçildi, molozlara çare bulunamadı

Bölgedeki diğer kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılarıyla da bir araya gelen Tüydeş Doğaya Kanat Açtık Projesi hakkında bilgiler de verdi. Özellikle bölgedeki doğaseverlerin alana bırakılan molozlardan büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen Tüydeş “Kaçak ve yasadışı avcılık faaliyetleri, duyarlı insanların çabaları sayesinde neredeyse bitme noktasına geldi. Ancak moloz dökme işlemi maalesef devam ediyor. Son iki yılda Türkiye’deki kuş türü envanterine 4-5 yeni kuş türünün eklendiği böylesi önemli bir bölgeye sahip çıkmak hepimizin görevi olmalı.” dedi.

 

Sadece kuşları gözlemlemiyor

Doğaya Kanat Açtık rotalarında sadece kuş türlerinin yanısıra, diğer endemik ve soyu tehlikede olan canlıları da görüntüleyen Tüydeş, bu rotasında da iki endemik türü görüntülemeyi başardı. Kırıkhan’da ‘Hatay Dağ Ceylanı’nı ve dünyada sadece Konya’da yaşayan, son yıllarda yapılan çalışmalarla ülkemizde farklı bölgelere de yetiştirilmeye başlanan Anadolu Yaban Koyunu’nu fotoğrafladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı