DOLAR
32,3706
EURO
35,0351
ALTIN
2.323,12
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ege Üniversitesi çevre dostu uygulamaları ile 10 pilot üniversite arasına girdi

Rektör Prof.

Ege Üniversitesi çevre dostu uygulamaları ile 10 pilot üniversite arasına girdi
05.10.2022 11:40
301
A+
A-

Rektör Prof. Dr. Budak, YÖK’te “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imza törenine katıldı

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imzalandı. Ege Üniversitesi, "Yeşil Kampüs" ve "Yaşanabilir Kampüs" sloganlarıyla gerçekleştirdiği sürdürülebilir çalışmalar neticesinde protokolün uygulanacağı 10 pilot üniversiteden birisi oldu.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulmasını ve üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarının artırılmasını amaçlıyoruz" dedi.

 

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise  “Yeşil Üniversiteler Sıralaması Greenmetric'te dereceye giren üniversitemizin, imzalanan iş birliği protokolü ile örnek 10 üniversite içinde yer almasının gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

 

Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirilen "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imza törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar,  EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra pilot uygulama için seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı.

 

“Türkiye’nin kalkınma hedefleriyle uyumlu kampüsler inşa edilecek”

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren üniversite kampüslerinin oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek, "Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Dönüşümü" sürecinde üniversitelerin gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda çalışma yürütüleceğini bildirdi. Prof. Dr. Özvar, protokolün hayata geçmesi için destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a teşekkür etti. Türkiye'nin kalkınma hedefleriyle uyumlu, geleceğin kampüslerini inşa etme hedefi olan üniversitelerin, öncelikle kendi kampüslerinde gerçekleştirecekleri uygulamalarla topluma sürdürülebilirlik konusunda örnek olma misyonunu da taşıdıklarını ifade eden Prof. Dr.  Özvar, sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerin oluşturulması konusunda son dönemde birçok üniversitenin dikkate değer çalışmaları ve bakanlıklarla yürüttükleri ortak projeler bulunduğunu aktardı.

 

“Verimli enerji kullanımı ile israf önlenecek”

Sürdürebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak için yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok üniversitenin bünyesinde Sıfır Atık Birimleri ve Sıfır Atık Yönetim Sistemleri'nin kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Özvar, "Protokol ile sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulması hedefleniyor.  Üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları artırılacak.  Ayrıca bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Üniversitelerde, enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli ve etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması ile enerji maliyetinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi, Sıfır Atık uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması, üniversitelerin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs dönüşümü sürecinde gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılacak” dedi.

 

“10 pilot üniversiteden birisi olmanın gururunu yaşıyoruz”

İmzalanan protokol ile enerjiyi verimli kullanan, doğayla uyumlu ve çevreyi asgari düzeyde kirletecek kampüslerin oluşturulmasının amaçlandığını söyleyen Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünya hem bir iklim krizinin hem de bir gıda kıtlığının eşiğinde bulunuyor. Bu krizi en iyi şekilde yönetmek konusunda yine bilim yuvası olan üniversitelere büyük görevler düşüyor. Bizler de bunun bilincinde olarak üniversitemizde göreve başladığımız tarihten itibaren “Yaya Öncelikli, Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs” projemizi hayata geçirdik. Kampüsümüzde 110 bin metrekare olan yeşil alan oranını son 5 yılda 420 bin metrekareye çıkardık.  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında Türkiye’deki ilk dört üniversiteden biriyiz. Kampüsümüzde araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını asgari düzeye çektik. Bisiklet ve yaya yollarımızın alanlarını genişlettik. Hayata geçirdiğimiz bu uygulamalar neticesinde Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Kampüs Projesinde 10 pilot üniversiteden birisi olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

 

“Sıfır Atık konusunda en başarılı üniversitelerden biriyiz”

Sıfır Atık konusunda da en başarılı üniversitelerden birisi olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir ilinde ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Sıfır Atık uygulamaları ile ilgili yine pilot üniversitelerden biriyiz. Üniversitemiz içerisindeki tüm birimlere geri dönüşüm kutuları yerleştirerek atık topluyoruz ve bu atıkların sağlıklı şekilde bertaraf edilmelerini sağlıyoruz. Birinci sınıflara yönelik üniversite yaşamına geçiş dersi kapmasında öğrencilere sıfır atık dersi veriyoruz. Öğrencilerimizle birlikte üniversitemizdeki sıfır atık çalışmalarına yeni boyutlar kazandıracağız. Atıkların bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalarımızın yanında bu konuda farkındalık yaratmak adına da çeşitli sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çocuklara ve gençlere eğitimler veriyoruz. Su kaynaklarının korunması ve enerji tasarrufu ile ilgili de proje bazında çalışmalarımız devam ediyor. Yenilenebilir enerji uygulamalarımızı da artıracağız. İmzalanan proje kapsamında gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile birlikte hem çevreye daha az zararlı hem de ekonomiye katkı sağlayacak çözümler üretmeye devam edeceğiz. Protokolün hayata geçmesinde destekleri olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’e, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Proje kapsamında ilk etapta pilot uygulamanın başlayacağı üniversiteler arasında;  Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Ege, Gazi, Karabük, Bartın, Van Yüzüncü Yıl, Niğde Ömer Halis Demir ve Selçuk Üniversiteleri yer aldı. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı