DOLAR
32,3285
EURO
35,0893
ALTIN
2.297,14
BIST
9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

EÜ Eczacılık Fakültesinde “Öğrencilerimizden Öğreniyoruz” söyleşileri başladı

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi “Öğrencilerimizden Öğreniyoruz” söyleşi dizisinin ilki Eczacılık Fakültesi 5.

EÜ Eczacılık Fakültesinde “Öğrencilerimizden Öğreniyoruz” söyleşileri başladı
15.11.2022 11:50
266
A+
A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi “Öğrencilerimizden Öğreniyoruz” söyleşi dizisinin ilki Eczacılık Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Plastomega Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortağı Ozan Barın Özel tarafından verilen “Fikirden Girişime Patent ve Teknokent Serüvenim” başlıklı söyleşi ile gerçekleştirildi. Eczacılık Fakültesi D6 Dersliğinde düzenlenen etkinliğe, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Gürer Orhan, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bayrı Eraç, Doç. Dr. Evren Atlıhan Gündoğdu, Fakülte akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

 

Eczacılık Fakültesinde “Öğrencilerimizden Öğreniyoruz” söyleşi dizilerinin ilkini gerçekleştirdiklerini belirten Dekan Prof. Dr. Gürer Orhan, “Vizyonu “öğrenci odaklı eğitim” olup, Türkiye’de ilk ve tek “Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite” ödülünü alan Ege Üniversitesinin “yaşam boyu öğrenmeyi” benimsemiş Eczacılık Fakültesi akademisyenleri olarak bizler öğrenmenin yaşı olmadığına inanıyoruz. Z Kuşağı diye isimlendirilen sizler özellikle dijitalleşme, sosyal medya kullanımı gibi birçok alanda bizlerden çok daha öndesiniz. Bu nedenle Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları olarak bizim de öğrencilerimizden öğreneceklerimiz olduğuna inanarak sizlerin bilgilerinizi hem bizler, hem de arkadaşlarınız ile paylaşmanız amacıyla böyle bir söyleşi serisi başlatmayı istedik. Bu seminerler aynı zamanda sizlerin topluluk önünde konuşma, bildiklerinizi bir sunum ile aktarabilme becerilerinizi de geliştirmenize yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz. Bu amaçla ilk söyleşimizi bugün 5. Sınıf öğrencimiz Ozan Barın Özel ile gerçekleştiriyoruz. Öğrencimiz Ozan’ın, faydalı bir buluş ile başlayan, Teknokentte bir firma kurma ile devam eden bir öğrencilik kariyeri bulunuyor. Teknokent bünyesinde firması olan bir öğrenciye rastlamak çok da bir yaygın bir durum değil. Bu nedenle, Ozan’ın girişim fikrinin oluşumu ve şirket kurma serüvenini sizlerle paylaşmasını, onun bu başarısının sizlerden de bu yönde fikri olup da cesareti ya da deneyimi olmayanları yüreklendirmesini istedik. Bundan sonra da birlikte, bildiklerimizi birbirimizle paylaşmak amacıyla ‘Öğrencilerimizden Öğreniyoruz’ etkinlik serisine devam etmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Teknokent’e giriş, “Faydalı Buluş Modeli”ne başvuru ve patent alma süreci hakkında bilgi veren Özel, “Sunumumda özellikle sizlere konunun teknik boyutundan daha çok motivasyon kısmından bahsetmek istiyorum. Herkesin aklına bir fikir geliyor ancak bu sürecin nasıl ilerlediği ve sürece istikrarlı bir şekilde nasıl devam edilebildiği daha önemli bir konu. İleride, sizlerin de girişimlerde bulunacağını düşünerek, tecrübelerimi aktarma ihtiyacı hissettim” dedi.

 

“Faydalı Buluş Modeli” kapsamında tasarladığı, eczaneden eczaneye ilaç sevkiyatını kolaylaştıran “Eczacılık Kasası” ve “Kamera Kapatıcı” ürünlerinin patentini alan Özel, ilk girişimcilik fikirlerinin lisans eğitiminin ikinci sınıfında ortaya çıktığını söyledi. Özel, “2019 yılında katıldığım bir konferansta konuşmacıların çoğu, ilaç depoları ile eczaneler arasındaki ilaç sevkiyat sisteminin oldukça yetersiz olduğuna dikkat çekiyordu. Babamın makine mühendisi olması sebebiyle mühendislik ve makinelere de bir ilgim söz konusuydu. Eczacılık ile bu mühendislik ilgimi bu sorunun çözümü için birleştirebileceğimi düşündüm. Bu da ilk projemi yapılandırdı. Depo ve eczanelerden aldığım doneler sonucunda mühür sistemi, karekod teknolojisi gibi ilaç teslimatını kolaylaştıran bir takım çalışmaları ortaya koydum” diye konuştu.

 

“Basit girişimler, bir sonraki girişimlerin zeminini hazırlıyor”

Görüntülü konferansların artış göstermeye başladığı pandemi döneminde ekip arkadaşı ile basit bir kamera kapatıcı tasarladıklarını da belirten Özel, “Dedemin çok ilaç kullanması ve bunun yaşlı hastalarda yarattığı sıkıntıları birebir görmek bana ilaç takibi ve kullanımına dair bir sistem geliştirmem yönünde fikir verdi. Bu fikir sayesinde “Kişiye Özel Ambalajlama Sistemi” oluşturmaya karar verdim. Basit gibi gözükse de, aslında çok zor bir işti. Benzer bir çalışmanın olup olmadığını kontrol etme, projelerin patentinin alınması, ürünün tasarımı gibi çalışmalar uzun süremi almıştı. Bugün bu konumdaysam yine o dönemki basit gözüken girişimlerde bulunarak bir şeylerin zeminini hazırlamak bunda büyük bir etkendir” dedi.

 

Fikirden patente doğru ilerleyen süreçte ekip çalışmasının önemine vurgu yapan Özel, “Ekip çalışması bu tip projelerin en önemli kısımlarından biri. Bugüne kadar, ‘Yaptım’ diyebileceğim her çalışmanın ardında uyumlu bir ekip yatıyor. Sizlerin de çalışmalarınızda ‘uyumlu’ bir ekiple çalışıyor olmanız çok önemli. Ben daha çok çalışmaları yönetme kısmında bulunduğum için bütün bir sürece hakim olabiliyorum. Ekipte biri en ufak görevini bile aksattığında o çalışmanın başarılı bir şekilde sonlanması zorlaşabiliyor. Bu bağlamda uyumlu ve iyi birer ekip arkadaşı olmanız çok önemli” dedi.

 

Teknoparkların, çözüm odaklı destek sağladığını söyleyen “Bir prototipiniz var, o prototipi geliştirmeye karar verdiğinizde ise kimle, neyle geliştireceğim sorularınız başlıyor. İnsanlarla bağlantı kuramamış olmak size sorun teşkil ediyor. Benim açımdan bu sorunu çözmemde Teknokent büyük katkı sundu. Ben ikinci sınıftan beri, okuldan arta kalan zamanlarımda Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’e gidiyorum. Projelerinizi aktarabildiğiniz, sizlerin sponsoru ve mental açıdan da desteğini yapabilecek bir sürü şirket var. Bu bağlamda tecrübesizliğim, pazarlama alanındaki sorularım ve daha birçok zorlandığım alanda Teknopark bana çözümü sundu” diye konuştu.

 

Söyleşinin sonunda Özel, katılımcıların sorularını cevapladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı