DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

EÜTF Çocuk Hastanesinde anne sütünün önemine dikkat çekildi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Hastanesinde, Rektör Prof.

EÜTF Çocuk Hastanesinde anne sütünün önemine dikkat çekildi
29.09.2022 12:50
363
A+
A-

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Hastanesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde ve Başhekim Prof. Dr. Özgür Çoğulu’nun desteği ile hizmete alınan Emzirme Danışmanlığı ve Relaktasyon Polikliniği, anne sütünün önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla eğitimler vermeye başladı.

 

“Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı Eğitimi” başlığıyla sunulan eğitimlerde; EÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Feyza Umay Koç, Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, Doç. Dr. Demet Terek, Uzm. Dr. Merve Tosyalı, Uzm. Dr. Şule Gökçe ve Emzirme Danışman Hemşireleri Ceyda Yamaç, Zeliha Ünal, Sevilay Kurt ve Nalan Demircan yaptıkları sunumlarla katılımcıları anne sütü, içeriği ve önemi hakkında bilgilendirdiler.

 

         Tüm dünyada 1-7 Ekim haftasının ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlandığını belirten ve dünyadaki bebek dostu girişimler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Feyza Koç, “İnsan yaşamında beyin gelişimi çok önemli ve bu gelişim dünyaya geldiğimiz ilk yıllarda çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu süreçteki en kritik dönem, beslenme dönemi. Çünkü bebeklerdeki yetersiz ve sağlıksız beslenme, küresel bebek hastalıklarına ve kayıplarına neden oluyor. Bu tablo bizlere beslenmenin önemini gösteriyor. Ülkelerde anne sütünü desteklemelerinin yanı sıra, emziren kadınların haklarının yasalarla güvence altına alınması isteniyor. Bebeklerin doğar doğmaz ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesi ve bu beslenmenin en az 2 yaşa kadar sürdürülmesi amaçlanıyor. Ancak ne yazık ki dünya ülkelerinin çoğu Bebek Dostu İnisiyatife geçebilmiş değil” diye konuştu.

 

“Bebek Dostu Yeni Doğan Yoğun Bakım Sertifikasına sahibiz”

Emzirme konusunda Türkiye’deki gelişmelerden bahseden Doç. Dr. Feyza Koç ve Uzm. Dr. Merve Tosyalı  “Ülkemizde ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ var. Özellikle ‘Başarılı Emzirmede 10 Adım Prensipleri’ doğrultusunda eğitimler veriliyor. Bu programın bileşenleriyle bizim ülkemizde de ‘Bebek Dostu Hastaneler’ faaliyete başladı. ‘Bebek Dostu Aile Hekimlikleri’ oluşturuldu. İzmir, ‘Altın Bebek Dostu’ illerimizden bir tanesi. Gebe eğitimleri verilmesi, kadın doğum servislerinde emzirme desteği verilmesi, servislerin hiçbirinde emzik veya biberon gibi yan ürünlerin kullanılmaması çok önemli. Bebek Dostu Yeni Doğan Yoğun Bakım Programıyla ‘7 Adım Stratejisi’ uygulanmalı. Ege Üniversitesi yoğun bakımımız ‘Bebek Dostu Yeni Doğan Yoğun Bakım Sertifikası’na sahip. İstatistiksel olarak baktığımızda, ülkemizde son yıllarda ilk 6 ay içinde anne sütü alma oranı yüzde 40 artmış. Ancak bir süre emzirip bırakan grup ise yüzde 90’ları oluşturuyor. Biz, emzirme oranını yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

“Yapay beslenme anne-bebek arasındaki uyumu bozar”

         Anne sütünün özelliklerini, anne-bebek sağlığı üzerine etkilerini ve yapay beslenmenin getireceği sorunları aktaran Uzm. Dr. Merve Tosyalı, “Doğumdan sonra bebeğin en kısa sürede anne sütüyle buluşturulmasını öneriyoruz. Anne sütünde aşı niteliği taşıyan kısım ilk 5 gün gelen mucizevi ‘Kolostrum Sütü’dür. Bu nedenle toplumdaki yanlış bilgilerin aksine kesinlikle atılmaması gerekir. Anne sütü, bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını yüzde yüz karşıladığından, ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenme yapılmalı. Ancak ilk altı aydan sonra yarı yarıya bir düşüş gözlendiği için tamamlayıcı beslenmeyle kalori açığını tamamlıyoruz. Anne sütü; bebeğin her an ulaşabileceği, ideal ısıda, tadı güzel, temiz ve neredeyse aşı özelliğinde bir besin içeriği. Emzik ve biberon kullanımındansa, annenin emzirmesi çene ve diş yapısının yanı sıra yutkunma fonksiyonu için büyük önem taşır. Hem bilişsel hem de duygusal zekâ için oldukça etkili bir faktördür. Anne sütünün hazmı, inek sütü ve karışımıyla hazırlanan mamalardan çok daha kolaydır. Anne açısından baktığımızdaysa; emzirme süresi ne kadar artarsa, meme kanseri riski o kadar azalır. Vücutta süt üretimi için büyük bir kalori harcandığından, emziren anneler doğum sonrası eski kilolarına da kolaylıkla döner. Anne sütü bu kadar faydalıyken, yapay beslenme anne-bebek arasındaki uyumu bozar. Sterilizeye dikkat edilmezse, çeşitli enfeksiyonlar bulaşabilir ve alerjiler meydana gelebilir” diye konuştu.

 

Katılımcılara uygulanan ön test ile başlayan eğitimde, Doç. Dr. Feyza Umay Koç tarafından “Emzirilemeyen Bebek ve Relaktasyon”, “Tamamlayıcı Beslenme”, Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu tarafından “Özel Durumlarda Emzirmeyi Yönetme”; Doç. Dr. Demet Terek tarafından “Emzirilen Bebeğin İzlenmesi ve Yetersiz Süt”, “Tentene Temas ve Kanguru Bakımı”, “Emzirme ve Anne Sağlığı”; Uzm. Dr. Şule Gökçe tarafından “Emzirme Nasıl Oluyor”, “Emzirmeyi Değerlendirmek”; Danışman Hemşire Ceyda Yamaç tarafından “Gebelik Sürecinde Danışmanlık ve Destek”, “Danışmanlık Becerileri”, “Emzirme Öyküsü”, “Annelere Sürekli Destek”; Danışman Hemşire Nalan Demircan tarafından “Mama Kodu”, “Bebek Dostu Olmak ve On Adım” başlıklı konularda sunumlar yapıldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı