DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Güvenlik kamerası almadan önce sormanız gereken 8 soru

Her binada artık güvenlik kameralarını görmeye alıştık.

Güvenlik kamerası almadan önce sormanız gereken 8 soru
14.10.2022 10:50
332
A+
A-

Her binada artık güvenlik kameralarını görmeye alıştık. Güvenliği sağlamak için tercih edilen bu cihazların bir güvenlik sorunu oluşturabileceğini biliyor muydunuz? Siber güvenlik şirketi ESET güvenlik kamerası alınmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri araştırdı.  

 

Güvenlik kameraları bir zamanlar zenginlerin ve ünlülerin kullandığı bir teknolojik cihazdı. Teknolojik gelişmeler sayesinde günümüzde herkesin ulaşabildiği bir teknoloji haline geldi. Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) ortaya çıkışıyla birlikte bağlantılı  cihazların ve daha sofistike ürünlerin üreticileri yeni ve büyük bir pazar ortaya çıktı. Ev Wi-Fi ağlarına bağlı bu cihazlar, cihaz sahiplerinin canlı video yayınları izlemesine, daha sonra izlemek için video kaydetmesine ve ev dışındayken uyarı almasına olanak tanıyor. Aynı özellikler, kameranın güvenliğinin ihlal edilmesi veya görüntülerin sızdırılması durumunda kullanıldıkları evin yeni risklere açık kalmasına neden olabilir. Tüm satıcılar, güvenliğe ve gizliliğe gerektiği kadar önem vermiyor. Bu nedenle bu kameraları almadan önce doğru soruları sormalısınız.

 

Gerçekten bir güvenlik kamerasına ihtiyacınız var mı?

Bir ev güvenlik kamerasının gerçekten gerekli olup olmadığına veya başkaları aldığı için bir kamera almakla ilgilenip ilgilenmediğinize karar vermenin tam zamanı. Bu karar verme sürecinin bir parçası, ne tür bir kurulum yapılması gerektiğine karar vermek olabilir: profesyonel kurulum gerektiren tam bir CCTV sistemine mi yoksa hızlı bir şekilde kurulabilen ve bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla kontrol edilebilen daha ucuz bir bağlı kameraya mı ihtiyacınız var? 

 

Güvenlik ve gizlilik risklerinin farkında mısınız?                     

Ev güvenlik kameraları evi korumak için tasarlansa da, bir güvenlik kamerasına sahip olmak daha büyük bir risk barındırabilir. En kötü senaryoda, uzak veya yerel bilgisayar korsanları, aile üyelerini gözetlemek için canlı yayınlara erişebilir veya boş olup olmadığını görmek için mülkü izleyebilir. Her iki senaryo da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Ayrıca bu senaryoların gerçekleştiğinden haberiniz olmayabilir.Bilgisayar korsanlarının bu akışlara erişmesinin bir yolu, belki de Wi-Fi şifresini tahmin ederek veya kaba kuvvet uygulayarak ev kablosuz ağına erişmeyi içerir. Ancak daha olası bir senaryo, hesap parolalarınızı tahmin ettikleri veya kırdıkları veya yama uygulanmamış bir üretici yazılımı güvenlik açığından yararlandıkları bir saldırıdır.

 

Satıcının güvenlik geçmişini kontrol ettiniz mi?

Ürünleri ve satıcıların itibarını araştırmak önemlidir. Güvenlik ve gizlilik açısından iyi tüketici puanlarına sahip, güvenilir ürünler oluşturma konusunda iyi geçmişe sahip saygın bir markaya yönelmelisiniz. Anında yama sağlama, güçlü şifreleme, gelişmiş oturum açma güvenliği ve sıkı gizlilik politikaları gibi konular önemlidir. Mühendislerin bir sisteme erişim sağlamaları gerektiğinde bu mühendislerin yetkileri nelerdir? 

 

Yayına ve verilere neler olduğunu biliyor musunuz?

Bir başka potansiyel risk unsuru, satıcıyla ilgilidir. Video verilerinin yerinde mi yoksa sağlayıcının bulut veri merkezinde mi depolandığını biliyor musunuz?

 

Kameranızı nasıl güvende tutacağınızı biliyor musunuz?

Başlıca güvenlik ve gizlilik risklerinin farkında olduğunuzda, bu cihazların güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için nelerin gerekli olduğu konusunda da bilgi sahibi olursunuz. Varsayılan parolalar her zaman güçlü ve benzersiz bir parolayla değiştirilmelidir. Daha fazla güvenlik için, mümkün olduğunda iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Cihazlar düzenli olarak en son ürün yazılımına güncellenmelidir. Uygun şekilde güvenli cihazlar üretme ve ürün yazılımı güncellemeleri sunma konusunda iyi geçmişe sahip saygın bir satıcı seçin. Video görüntülerinin uzaktan izlenmesini kapatmak içinizi rahatlatır, bir bilgisayar korsanının erişme şansını azaltır.

 

Doğru akıllı ev ayarlarını nasıl yapılandıracağınızı biliyor musunuz?

Her şey kameranın kendi ayarlarıyla ilgili değildir. Evdeki modeminiz, akıllı eve açılan kapıdır ve düzgün yapılandırılmadığı takdirde bir güvenlik riski kaynağı olabilir. Cihazların aynı ağdaki diğer cihazları bulmasını sağlayan UPnP ve bağlantı noktası yönlendirme işlevleri, akıllı kameralara erişmek için bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilebilir. Bu nedenle, bazı uygulamaların ve cihazların çalışmasını engelleyebilecek olsa da, modemde kapatılmaları gerekir.

 

Kameraya sızılıp sızılmadığını nasıl kontrol edeceğinizi biliyor musunuz?

Bir güvenlik kamerasına sızılıp sızılmadığını tespit etmek zor olabilir. Dikkat edilmesi gereken şeyler; kameranın anormal hareketleri,  kameradan gelen garip sesler veya gürültüler olmalıdır. Birdenbire hesabınızın şifresi değiştiği için giriş yapamıyorsanız, bu da iyiye işaret değildir. Dikkate alınması gereken bir başka konu, artan veri kullanımı veya düşük performanstır. Cihaza yetkisiz bir kullanıcı tarafından erişiliyorsa, sınırlı bellek ve CPU gücü nedeniyle kameranız daha yavaş çalışabilir. Bu durum kesin bir sonuç vermez. Ayrıca zayıf bir internet bağlantısı gibi daha sıradan bir şeyin sonucu da olabilir. 

 

Başkaları üzerindeki etkilerin farkında mısınız?

Bir ev güvenlik kamerası edinmek sadece sizin güvenliğinizi ve mahremiyetinizi ilgilendirmez. Kamera evinizin sınırları dışındaki kişilerin görüntülerini yakalarsa, komşularınızın haklarını da etkileyebilir. GDPR kapsamında, bu kişilerin de saygı duyulması gereken gizlilik hakları vardır. Kameraları herhangi bir izinsiz girişi en aza indirecek ve komşularla ilgili görüntüleri mümkün olduğunca almayacak şekilde konumlandırmak iyi bir fikirdir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı