DOLAR
32,3228
EURO
35,1013
ALTIN
2.301,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İmalat Sanayi 29'uncu kez WIN EURASIA Çatısı Altında Buluşmaya Hazırlanıyor

7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla İstanbul Fuar Merkezi’nde 29’uncu kez imalat sanayini aynı çatı altında buluşturacak WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’na dair son gelişmeler ve gerçekleşecek etkinlikler, İstanbul Marriott Otel Şişli’de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

İmalat Sanayi 29'uncu kez WIN EURASIA Çatısı Altında Buluşmaya Hazırlanıyor
04.05.2023 16:20
197
A+
A-

7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla İstanbul Fuar Merkezi’nde 29’uncu kez imalat sanayini aynı çatı altında buluşturacak WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’na dair son gelişmeler ve gerçekleşecek etkinlikler, İstanbul Marriott Otel Şişli’de düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda imalat sanayinin otomasyon ve robotik teknolojilere dönüşümünde WIN EURASIA’nın oynadığı rol ve sektörlere verdiği destek konuşuldu.

WIN EURASIA 2023 Fuarı Basın Toplantısı, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Annika Klar ve Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın’ın ev sahipliğinde; sektörün önde gelen sivil toplum örgütleri MAKFED – Türkiye Makina Federasyonu,  ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği, TÜYİDER – Tüm Yüzey İşlemler Derneği, ENOSAD – Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, AKDER – Akışkan Gücü Derneğİ,  ve ETMD – Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği ile sektör temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.

WIN EURASIA ENDÜSTRİYİ GELECEKLE BULUŞTURUYOR

Toplantı Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Annika Klar’ın açılış konuşması ile başladı. Klar, “WIN EURASIA, imalat sanayinin geleceğine yön veren, belirleyen bir fuar. Bu nedenle bu yılki mottomuzu “Endüstri gelecekle buluşuyor” olarak belirledik. Çünkü dünya kısaca ikiz dönüşüm olarak da niteleyebileceğimiz yeşil ve dijital dönüşüm sürecine girmiş durumda. İmalat sanayinin otomasyona ve robot kullanımına geçişi artık bir tercih değil gereklilik haline gelmiş durumda. HANNOVER MESSE’nin bölge pazarındaki temsilcisi olan WIN EURASIA olarak biz işletmelere bu geçişle ilgili her türlü deneyimi sunmaya ve firmalarımız aracılığıyla tüm ihtiyaçlarını 360 derece karşılamaya hazırız.” dedi. 

İMALAT SANAYİSİNDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Halihazırda ağırlıklı olarak geleneksel üretim modellerini kullanmakta olan Türkiye’nin, Endüstri 4.0 teknolojilerini üretim süreçlerine dahil etmede önemli bir fırsat yakalamış durumda olduğuna dikkat çeken Annika Klar şöyle devam etti: “Türkiye kendi imalat sanayisinde dönüşümü sağlayacak teknolojileri geliştiren, üreten çok başarılı firmalara sahip. Dolayısıyla büyük çoğunluğu WIN EURASIA katılımcısı, ziyaretçisi olan firmalarımız açısından yeni ufuklar açabilecek büyük potansiyel bir pazar. Rakamlar da buna işaret ediyor. Endüstri 4.0 sürecine dahil etmek için Türkiye’deki üreticilerin, 10 yıllık süreçte yılda yaklaşık 10 ila 15 milyar liralık yatırım yapması gerektiği öngörülüyor. Bu dönüşümün üretim verimliliğine tahmini katkısı ise 50 milyar lira civarında.”. 

500’Ü AŞKIN KATILIMCI 27 BİN M2 NET FUAR ALANINDA 39 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİYLE BULUŞACAK

7-10 Haziran’da İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak WIN EURASIA’da katılımcı ve ziyaretçileri neler beklediğini aktaran Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın ise WIN EURASIA’nın imalat sanayi için bu yıl milyonlarca dolarlık ticaret hacmi sağlamayı hedeflediğini söyledi. Ertaşkın, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosu ile imalat sanayinin tüm paydaşlarını 4 gün süreyle aynı çatı altında buluşturacağız. Fuarımız Avrasya bölgesinde imalat sanayini bir araya getiren tek fuar olma ayrıcalığına sahip. Fuar alanı büyüklüğümüz net olarak 27 bin m2 ve toplam 6 salonda Türkiye, Avrupa, Asya ve Orta-Doğu bölgelerinden 500’ün üzerinde katılımcı firmamız ve Almanya, Tayvan, Çin ve Kore pavilyonlarımız bulunuyor. Dünya genelinden ortalama 100 ülkeden 39 binin üzerinde sektör profesyonelinin WIN EURASIA’yı ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi. Ertaşkın, ihracat odaklı bir fuar olarak her yıl olduğu gibi Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) iş birliği ile Alım Heyeti Programı’na ev sahipliği yapılacağını belirtti ve Alım Heyeti Programımız kapsamında İran, İtalya, Cezayir başta olmak üzere 10 hedef ülkeden 200 satın almacının WIN EURASIA’da üretici ve ithalatçı firma yetkilileri ile bir araya geleceğini ifade etti. 

 

İMALAT SANAYİNDEN WIN EURASIA’YA TAM DESTEK 

Sektöründe bölgenin en büyük ve en uzun soluklu uluslararası sanayi fuarı olan WIN EURASIA, bu yıl çatısı altındaki tüm sektörlerin evrimleşmesinde kritik rol üstlenen ve dijitalizasyonun geleceği olan Endüstri 4.0 ile Robotik Otomasyon için gelecek 3 mega trend olan; Metaverse, Endüstri 4.0 ve Hiper-Otomasyona odaklandı. Açılış konuşmalarının ardından bu kapsamda WIN EURASIA Özel Etkinlikler ve Teknoloji İçerik Yöneticisi Murat Bayazıt’ın moderatörlüğünde WIN EURASIA 2023 “Endüstri Gelecekle Buluşuyor” Oturumu’na geçildi.  WIN EURASIA’nın stratejik partnerleri MAKFED, ROBODER, TÜYİDER, ENOSAD, AKDER ve ETMD başkan ve üst düzey yöneticilerinin söz aldığı oturumda, WIN EURASIA’nın imalat sektörüne katkısı konuşuldu. 

MAKİNE SEKTÖRÜ EKONOMİMİZ İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP 

İlk sözü alan MAKFED – Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Makine sektörünün dünya ticaretine olan katkısına dikkat çekti. Bakır, “ 2021 kesinleşmiş rakamlarına göre; dünyada 22 trilyon ihracat yapıldı. Bunun 2,5 trilyonu doğrudan makinalardan oluşuyor, ondan daha fazlası yüzde 15’in üzerindeki bir rakam ise elektrikli teçhizatlar ve makinalar. Motorlu kara taşıtlar içerisinde traktörleri de aldığınız zaman dünya ticaretinin yüzde 30’unu merkezinde makineler olan teknoloji endüstrileri oluşturuyor. Makine sektörü ekonomimiz için stratejik öneme sahip. 2022 yılında makine ihracatında 25,5 milyar dolarla rekor kırıldı, fakat ithalat da aynı hızla büyüyor. Yatırımlar çok önemli. Dünyada her sene 5 trilyon dolar civarında makine teçhizat yatırımı oluyor. Pandemiye rağmen 2019’un son çeyreğinden bugüne kadar makine teçhizat yatırımları hep yukarıda. 3 çeyrek süresince yüzde 30’un üzerinde büyüme gördük” dedi. WIN EURASIA’nın sektöre katkısına değinen Bakır, “WIN EURASIA’yı dünyanın teknoloji arenası HANNOVER MESSE’nin Türkiye yansıması olarak görüyor ve makine sektörünün gelişimi için destekliyoruz.” dedi. 

OTOMASYONCULAR OLARAK MAKİNEYE HAYAT VEREN BİR GRUBUZ 

Endüstri otomasyonunun çok önemli olduğuna dikkat çeken ENOSAD – Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, “Otomasyonun Türkiye’nin büyümesine çok önemli katkıları var. Mesela pandemi döneminde işler biraz kötüye gittiğinde bile otomasyon sektörü ciddi oranda büyüdü. Otomasyon pazarının verdiği rakamlara göre 2027 yılına kadar 8,8 büyüme oranı gösteriyor ki bu değerin bize çok ciddi ilave imkânlar ortaya çıkardığını öngörüyoruz. Otomasyoncular olarak makineye hayat veren bir grubuz. Diğer kardeş STK’larla da birlikte; Türkiye’yi daha üst seviyelere çıkarma imkânı yakaladık. Hep beraber olduğumuzda Türkiye’yi daha ileriye götüreceğimize ben inanıyorum.” şeklinde konuştu. Fuarları işin özünde dünyanın en temiz ortaklığı olarak gördüğünü ifade eden Kayakıran, WIN EURASIA’nın Türkiye’de sektörünün en köklü fuarı olduğunu belirtti ve ENOSAD olarak desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

WIN EURASIA ULUSLARARASI ARENADA TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ENDÜSTRİ FUARI

Endüstriyel robot pazarında, Türkiye’nin konumunu değerlendiren ROBODER-Robotik ve Yüksek Teknolojili Üretim Sistem Entegratörleri Derneği  Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yarış,“Endüstriyel robot pazarında 2021 yılı verilerine bakılarak Türkiye’nin ihracatı göz önüne alındığında %0.4’lük payıyla 24. büyük ülke, ithalatına bakıldığında ise yüzde 1.7’lik pay ile 17. büyük ülke olduğu görülüyor. 25 milyon doları geçen 2022 yılı ihracatımız ile toplamda 138 milyon doların hemen altındaki ithalatımıza bakıldığında yurtiçi pazar büyüklüğünün toplamda 200 milyon dolar seviyesine eriştiğini söylemek mümkün. 2021 yılına bakarak pazar büyüklüğünün 2022 yılında yüzde 30’dan fazla arttığını söylememiz gerek.” dedi. Yarış şöyle devam etti: “Uluslararası arenada Türkiye’nin en önemli endüstri fuarı olan WIN EURASIA’nın bu senenin en önemli sektör buluşmalarından biri olacağını düşünüyoruz. Değişen ve gelişen dünya düzeni içinde ticaretin hiç olmadığı kadar zorlaştığı batı ile doğu arasında önemli bir köprü konumunda olan ülkemizin marka şehri İstanbul’da düzenlenecek fuarın, önemli sayıda yerli ve yurt dışı ziyaretçi çekmesini ve son teknoloji ile imal edilmiş üretim ekipmanlarının tamamını sergilemesi açısından önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz.”

WIN EURASIA 2023’TE ALTERNATİF YENi TEKNOLOJİLERİ TANITACAĞIZ 

Yüzey, dokunduğumuz her şeyde var. O nedenle pek çok sektörle iş birliği içerisindeyiz diyerek sözlerine başlayan TÜYİDER – Tüm Yüzey İşlemler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Turan Ali Selen, sektörlerinin hem teknolojik olarak hem de kullanılan bazı malzemeler, kimyasallar ve diğer ürünler açısından dışa bağımlı olduğunu ve bu bağımlılığı azaltmak için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Selen sektörlerinin ekonomiye olan katkısını şu ifadelerle dile getirdi: “Dünya ithalatı 112 milyar dolar. Oldukça büyük bir rakam. Türkiye’nin bu konudaki ihracatı 826 milyon dolar civarında, ithalatı da 2,2 milyar dolar.” dedi. Çok genç bir dernek olduklarını ve 2 yıldır WIN EURASIA ile kurdukları  iş birliğinden sektör olarak fayda sağladıklarını ifade eden Selen, WIN EURASIA 2023’te alternatif birtakım yeni teknolojilerin ülkemizde nasıl uygulanabileceğine dair sunumlar yapacaklarını belirtti.

2024 VE 2025 İÇİN YÜKSELEN HEDEFİMİZ VAR 

Akışkan teknolojileri olaran çok geniş bir kitleye, farklı sektörlere hitap eden bir faaliyet alanları olduğunu belirten AKDER – Akışkan Gücü Derneği Başkan Yardımcısı Mark Minasyan, sektörün iş hacmine ve geleceğine dair tespitlerde bulundu: “2021 yılı için hidrolikteki Türkiye’deki iş hacmi 400 milyon Euro civarında ve pnömatikte ise 156 milyon Euro civarında olduğunu hesapladık. Geçen yıl bu rakamlardaki değişikliğin yaklaşık yüzde 4 kadar yukarı yönlü olduğunu görebiliyoruz. 2023 yılı için geçen yıldan biraz daha yüksek seyreden bir hacim yakalayabileceğimizi öngörüyoruz. 2024 ve 2025 yıllarında ise yükselen bir grafik hedefimiz ya da hayalimiz var diyebiliriz.” şeklinde konuştu. WIN EURASIA, AKDER iş birliğine de vurgu yapan Minasyan, her iki kurum arasındaki iş birliğinin sadece WIN EURASIA ile sınırlı olmadığını AKDER, MMO ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık iş birliği ile sektörü geleceğe taşıyan HPKON Kongre ve Fuarı’nı düzenlediklerini belirtti. Minasyan bu yıl da WIN EURASIA’da sektörü bilgilendirme amaçlı bir panel düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. 

WIN EURASIA SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZARLAMA VE İŞ GELİŞTİRME PLATFORMU  

Elektrik sektörünün günümüzdeki teknolojik ilerlemeler ve çevresel zorunluluklar nedeniyle hızlı bir şekilde değiştiğine dikkat çeken ETMD – Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Topak “Gelecekte elektrik sektörü, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın hale gelmesi, enerjinin depolanması ve yönetimi konusunda teknolojik ilerlemeler ve dijitalleşme sayesinde daha verimli hale gelecektir. Bu, tüketicilere daha fazla seçenek ve kontrol sağlarken, çevreyi korumak için de önemli bir ilerleme olacak.” dedi. WIN EURASIA ile kurdukları iş birliğini çok önemli bulduklarını belirten Topak şöyle devam etti: “WIN EURASIA bildiğiniz üzere Türkiye’de düzenlenen en büyük endüstriyel fuarlar arasında yer alıyor ve her yıl birçok uluslararası şirketin katılımıyla gerçekleştiriliyor, Fuar sektörümüzde faaliyet gösteren şirketlerin bir araya gelerek ürünlerini sergilemelerine, müşterileriyle birebir görüşmeler yapmalarına ve yeni iş fırsatları yaratmalarına olanak tanıyor. Bu nedenle, WIN EURASIA fuarını sektörümüzdeki şirketler için önemli bir pazarlama ve iş geliştirme platformu olarak görüyoruz. Biz de ETMD olarak uzun yıllardır fuara destek veriyoruz.”.

WIN EURASIA ÖN GÖSTERİMİNDE GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ İLK KEZ TANITILDI

”WIN EURASIA ÖN GÖSTERİM’ kapsamında Mitsubishi Electric Türkiye, Leuze Türkiye, Festo Türkiye, HTC Türkiye ve Entek Otomasyon, basın toplantısı fuaye alanında ürün ve çözümleri ile yer alırken,   “Mitsubishi Electric Türkiye; Üretken Yapay Zeka (Midjourney) ve Robot Entegrasyonu” – “Festo Türkiye & HTC Türkiye iş birliğiyle Metaverse” konulu demo gösterimleri gerçekleştirdi. 

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş tarafından düzenlenen WIN EURASIA – World of Industry Fuarı, imalat sanayi için sağladığı ticari iş birliği fırsatlarının yanında sektörün geleceğinin teknolojilerini konuşabildiği, deneyimleyebildiği önemli bir ortak buluşma platformu olma misyonunu da üstleniyor. Fuarda bu yıl da uzman keynote konuşmacıların sektöre dair en yeni teknolojileri ve en güncel konuları gündeme taşıyacakları uluslararası nitelikli Robotik Konferansı gibi, konferanslar, paneller ve seminerler yer alıyor. Ayrıca, Endüstri 4.0 Pavilyonu, Dijital Fabrikalar Özel Alanı, 5G Arena, 5G&Endüstri Forum Alanı gibi özel tema konsepti ile yerinde pazar araştırması, sektörel yenilikleri keşfetme, geleceğin parçası olma imkânları, katılımcı ve ziyaretçilere WIN EURASIA’nın sunduğu ayrıcalıklar arasında yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı