DOLAR
32,3235
EURO
35,0702
ALTIN
2.307,96
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İstiklal Harbi Sergisi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet NURİ Ersoy’un Katılımıyla Açıldı

HİSART Canlı Tarih Müzesi tarafından Kurtuluş Savaşı’nın 100.

İstiklal Harbi Sergisi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet NURİ Ersoy’un Katılımıyla Açıldı
10.10.2022 19:20
254
A+
A-

HİSART Canlı Tarih Müzesi tarafından Kurtuluş Savaşı’nın 100. yıldönümü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıldönümünde nedeniyle düzenlenen “İstiklâl Harbi” sergisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla AKM'de açıldı.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, Hisart Canlı Tarih Müzesi koleksiyonlarından derlenen eserler dahilinde hazırlanan ‘İstiklâl Harbi’ sergisi 10 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuayesi’nde ziyaretçiyle buluştu.

 

Küratörlüğünü Nejat Çuhadaroğlu’nun, Proje Koodinatörlüğü ve Sergi Editörlüğünü Ömer Çalşimşek’in yaptığı serginin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eşi Pervin Ersoy ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle gerçekleştirildi. Sergideki eserleri inceleyen Bakan Ersoy, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı gibi tarihi olayları ele alan sergilerin önemini vurgulayarak, “Öğrencilerin burayı gezmesi, o günkü şartları hissetmesi önemli. Unutulmaması gereken anlar. Bunlar, görsel efektlerle çok daha etkili oluyor. Çok güzel minyatürler ve birebir kopyalar yer almış. Dönemin giysileri, silahları ve savaş koşulları çok güzel canlandırılmış. Başarılı bir sergi oldu" dedi.

 

Hisart Canlı Tarih Müzesi Kurucusu ve diorama sanatçısı Nejat Çuhadaroğlu da “İstiklal Harbi" sergisinin Milli Mücadele'nin 100. yılı olması dolayısıyla çok anlamlı ve özel olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

 

“Önemli bir mekanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle bir sergi açmak çok onur verici. Şu ana kadar yapılmış olan en geniş kapsamlı, en zengin sergi olduğunu düşünüyorum. Çünkü burada sayısız objenin dışında, canlandırmalar, dioramalar, sayısız orijinal fotoğraf var. Bu eserlerin büyük bir kısmı da ilk kez ziyaretçileriyle buluşuyor, ilk kez bu sergi için hazırlandı. Bu açıdan çok önemli. 100. Yıl önce gerçekleştirilen Milli Mücadele’nin hissedilmesi açısından da önemli.”

 

30 Kasım 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacak olan sergide, Hisart Canlı Tarih Müzesi’nin Kurtuluş Savaşı dönemine ait koleksiyonlarında yer alan tamamen orijinal eserler ve İstiklâl Harbi’nin canlandırıldığı dioramalar görülebiliyor. Sergide ayrıca dönemin askerlerinin orijinal üniforma ve ekipmanları, fotoğraf ve belgeler, yağlı boya tablolar, objeler ve canlandırmalardan oluşan yüzlerce parça sergileniyor. Cumhuriyet’in kuruluşu yolunda Mustafa Kemal Atatürk’ün askerî dehasını ve Türk halkının destansı mücadelesini yansıtan sergi ile özellikle gençlerin ve çocukların Kurtuluş Savaşı mücadelesinden ilham alması ve milli bilinç duygularının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı