DOLAR
32,3732
EURO
34,9930
ALTIN
2.325,61
BIST
9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Tübitak 4008 Bilimi Yaşıyorum Projesi’ni Hayata Geçiriyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4008 ‘Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları’ çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’ başlıyor.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Tübitak 4008 Bilimi Yaşıyorum Projesi’ni Hayata Geçiriyor
02.11.2022 15:30
240
A+
A-

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4008 ‘Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları’ çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’ başlıyor. Projeye Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Tire Süt Kooperatifi de katkı sağlıyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığında gerçekleştirilen proje açılış toplantısına Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlane Akdeniz, Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Duman, Prof. Dr Gölgen Bahar Öztekin, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Sayım, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Porf. Dr. S. Sunay Yıldırım Doğru, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdal Şimşek, Menemen İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Özer, Tire Süt Kooperatifi Üretim Tesisleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Karataş, projede görevli uzmanlar ve eğitmenler katıldı. Proje açılış programında ayrıca Ödemiş Ovakent Özel Eğitim Meslek Okulu, Konak Özel Eğitim Meslek Okulu, Buca Şeyhşamil Özel Eğitim Meslek Okulu yöneticileri, öğretmen ve öğrencileri de hazır bulundu. 

 

Öğrencilerin merak ve keşfetme duygularını harekete geçiren etkinlikler gerçekleştirilecek

Proje yürütücüsü Dr. Doğan Seyfettin Aldağ yaptığı açılış konuşmasından Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ sözünü hatırlatarak bilim ve fen alanındaki çalışmaların önemini vurguladı. Fen Bilimlerinin özel gereksinimli öğrencilerin eğitiminde özel ve temel bir rol oynaması gerektiğine işaret eden Aldağ, ‘Bilimi Yaşıyorum’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek doğa ile etkileşimli etkinlikler ile katılımcıların bilimsel olguları fark etmelerini, merak, araştırma ve sorgulama duygularını harekete geçirmelerinin amaçlandığını söyleyerek katılımcıların bilişsel sosyal, görsel olarak edindikleri deneyimleri hayatlarına adapte ederek yaşamlarında doğa bilimlerini aktif kullanmalarını sağlamanın hedeflendiğini belirtti. Proje kapsamında katılımcıların yaşayarak gerçekleştireceği etkinliklerin katılımcılarda doğanın ve bilimin ve fen bilimlerinin bir parçası olma olgusunu oluşturacağını söyleyen Aldağ, projeye destek veren herkese teşekkür etti.

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Duman yaptığı konuşmada Bahçe Bitkileri Bölümü olarak özel gereksinimli öğrencilerin eğitimi konusunda deneyimli olduklarını belirtti. Ege Üniversitesinin bir araştırma üniversitesi olduğunu vurgulayan Duman, proje çalışmalarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirtti ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.

 

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlane Akdeniz yaptığı konuşmada İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün TÜBİTAK 4008 ‘Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Çağrısı’ kapsamında 2 proje ile destek almaya hak kazanan tek il müdürlüğü olduğunun altını çizdi.  Kapsayıcı toplum uygulamalarının bireylerin kaliteli eğitim alabilmeleri, toplumda tüm alanlarda etkin olabilecekleri bir yaşam sürdürebilmeleri, toplum içindeki farklılıkların saygı ve kabul görmesi için gerçekleştirildiğini belirten Akdeniz, öğrencilerin toprak ve tarımla eğitim almalarının önemine değindi.  Akdeniz, projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel,  toplumun tüm bireylerinin birlikte bir dinamik ve süreklilik oluşturduğunun altını çizerek çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından farklılık gösteren özel gereksinimli bireylerin eğitiminin toplumsal farkındalıkların gelişmesi yönünden ihtimamı gerektiren konumda olduğunu söyledi. Özel gereksinimli bireylerin toplum içerisinde bağımsız yaşamlarının desteklenmesi ve toplumun bütünleştirilmesi amacına hizmet eden ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’nin farklılıkların anlaşılması ve toplumsal faydası yönüyle çok önemli olduğuna değinerek projeye destek veren herkese teşekkür etti.

 

Yaparak yaşayarak öğrenme hedefleniyor

TÜBİTAK 4008 ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’ ile özel gereksinimli bireylerin proje kapsamında gerçekleştirilecek doğa ile etkileşimli etkinlikler ile bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularını, araştırma ve sorgulama duygularını teşvik etmek ve bilişsel, sosyal, görsel olarak edindikleri deneyimleri hayatlarına adapte ederek aktif katılımlarını sağlamak hedefleniyor. Projenin hedef kitlesini, İzmir ilindeki özel eğitim meslek okullarında 9. ve 10. sınıfta okuyan hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrenciler oluşturuyor.

 

TÜBİTAK 4008 Bilimi Yaşıyorum Projesi kapsamında pek çok etkinlik ‘Hortikültürel Terapisi’, ‘Tabiatı Keşfediyorum’, ‘Çiftlikten Evimize’ başlıkları altında hayata geçirilecek.

 

Proje katılan öğrenciler, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayaç çeşitliliği ve oluşumlarını, canlıların çeşitliliğini, aralarındaki ilişkileri ve nesillerinin tükenebileceğini öğrenecekler.  Projeye katılan öğrenciler ayrıca Ege Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde hortikültürel terapi yöntemiyle bitkisel üretimin basamaklarını öğrenip, gözlemleyip kendi bitkilerini yetiştirmeyi, Tire Süt Kooperatifi Üretim Tesisleri’nde çiftlik hayatını, süt ürünlerinin nasıl yapıldığını gözlemleyerek uygulama etkinliklerine katılacaklar. Etkinliklerin ortak amacı ise  öğrencilerin iç içe yaşadıkları fen bilimini yaparak yaşayarak öğrenme, bilime olan ilgi, merak, bilişsel becerilerini arttırma, büyük ve küçük kas motor becerilerini geliştirme, kazanımlarını sosyal hayata uyarlamalarını sağlamak oluşturuyor.

 

Her etkinlik, uzman kişilerce, ezbercilikten uzak, hedef kitlenin seviye, ilgi ve hassasiyetlerine uygun deneylerle, atölye çalışmalarıyla, eğitsel oyunlarla, yaratıcı dramalarla bilgiyi görselleştirerek, yaparak yaşatılarak öğrencilere kavratılacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı