DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

İzmir’de esnaf kadınlar CKD bünyesinde buluştu

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği “Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri”nin ikincisi İzmir’de oldu.

İzmir’de esnaf kadınlar CKD bünyesinde buluştu
22.10.2022 16:00
262
A+
A-

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği “Üretim ve İstihdamda Kadın Zirveleri”nin ikincisi İzmir’de oldu. İzmir’in esnaf kadınları bir araya geldi sorunlar ve çözümler konuşuldu.

 

Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubeleri İzmir’de Esnaf Kadınlar Zirvesi düzenledi. Kuaförden, börekçiye, çanta üreticisinden emlakçıya İzmir’de esnaflık yapan tüm kadınlar CKD bünyesinde buluştu.

 

“KADININ DEVRİMİ ÜRETİMDEDİR”

Esnaf Kadınlar Zirvesi’nin açılış konuşmasını CKD İzmir Şubeleri adına Özlem Göktoğan yaptı. Göktoğan, “Türkiye’de bir istihdam sorunu var. Özellikle kadınlar yüzde 30 civarında istihdam ediliyor. Kadın meselesi kadınlar ürettikçe çözülür” dedi.

 

CKD Genel Başkan Yardımcısı Nuriye Kadan da oradaydı. Kadan kadının devrimi üretimde olacaktır diyerek şunları söyledi:

 

“Biz CKD olarak kadın mücadelesinin en önemli yakıcı sorununun üretimden geçtiğini düşünüyoruz. Evet tarihten gelen bir eşitsizlik var. Kadın ürettikçe özgürleşiyor ve onunla birlikte ülke de özgürleşiyor. İzmir’e esnaf kadınlar zirvesi düştü. Şubelerimiz esnaf arkadaşlarımızın kapısını tek tek çaldı. Tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. En büyük teşekkürü de esnaf kadınlarımıza ediyorum. Sorunlarımız varsa konuşacaklar beraber çözüm önerileri sunacağız. İyi ki varsınız iyi geldiniz. Kadının devrimi üretimdedir”

 

“2022 BİZİM İÇİN EN ZOR YIL OLDU”

Açılış konuşmalarının ardından söz esnaf kadınlarındı. Kadınlar, sırasıyla kürsüye çıkıp hem sorunları anlatan hem de çözümleri konuştular. Kuaför Sanem Canoluk 14 yaşından beri kuaförlük mesleğini yaptığını söyledi. 2022 yılının getirdiği ekonomik krizden çok fazla etkilendiğini söyleyen Canoluk, “Vergi, elektrik ve su bizim belimizi çok büküyor. 3 ayda bir stopaj ödüyoruz. Biz küçük esnafız ama biz ne için vergiye çalışıyoruz. Ben 4 eleman ile çalışıyorum ancak elemanıma sigorta yapmakta zorluk çekiyorum. Bu kadın erkek ayrılmıyor biz kadın erkek bu sorunu yaşıyoruz. Ben hayatımda en zor bu yılı geçirdim. En zor bu yıl sıkışıyorum ve yoruluyorum” dedi.

 

İzmir Emlakçılar Odası Başkanvekili Gönül Vural da konuşmacılar arasındaydı. Vural, emlakçılığa başlarken yaşadığı zorlukları anlattıktan sonra salona çözüm önerisini sundu. Dünyayı değiştirmek kadını değiştirmekten geçer diyerek, “Önce kendimizi tanımalıyız ve ayaklarımızın üzerinde durmalıyız. Buna göre çocuklarımız yetiştirirken bir ayrım yapmadan eşit davranmalıyız ki ilerde kadınlara bakış açısının değişmesini istiyoruz”

 

“ENGELLER AŞILMAK İÇİNDİR”

Konak Kemeraltı’nda optisyenlik yapan Ayçin Emir ise zincir firmaların küçük esnafın belini büktüğünü anlattı. Ancak her şeye rağmen ayakta kalıp mücadele ettiklerini söyleyen Ayçin Emir, “Ben sektöre ilk başladığımda zincir firmaların baskıları ile ezilmeye başladık. Büyük firmalar küçük firmaları yok etmeye çalışıyor. Kibarca bizi tehdit ederek bizleri zor durumda bıraktılar. Bizler küçük esnaf ile birleşerek alım kooperatifleri kurduk, onların şartları yerine kendi şartlarımızı belirledik. Eğer engeller varsa aşılmak içindir” dedi.

 

Kemeraltı’nda deri materyaller üzerine çizim yapan Özge Özçiçek Tatar ise meslek edinmek için kursların olması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda yerel yönetimlerin yerli yabancı turisti Kemeraltı’na daha fazla teşvik etmesi için çalışmalarının olması gerektiğini vurguladı.

 

İç giyim satıcısı Songül Anılan ise dolardan şikayetçi oldu. Anılan, “Ben yerli iç giyimi dolar üzerinden alıyorum ben Türkiye’de yaşıyorum neden dolar üzerinden çalışıyorum?” diyerek hükümetin derhal bir düzenleme getirmesi gerektiğini söyledi.

 

Toplantı börekçi Raziye hanımın 16 yaşından itibaren başladığı esnaflık serüveni ve hibe ve teşvik uzmanı Melike Ergün’ün konuşmalarıyla devam etti. Son olarak KOSGEB KOBİ Uzman Yardımcısı Gözde Gülen Tuncer girişimcilik üzerine esnaf kadınları bilgilendirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı