DOLAR
32,3271
EURO
35,0710
ALTIN
2.294,30
BIST
8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Jim Sheridan, “In America” Filmiyle 3. Esenler Film Günleri’ndeydi

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Esenler Film Günleri, 12 Kasım tarihinde 3 dalda Oscar ödüllerine aday gösterilen “In America” filminin özel gösteriminin ardından usta yönetmen Jim Sheridan’ı ağırladı.

Jim Sheridan, “In America” Filmiyle 3. Esenler Film Günleri’ndeydi
13.11.2022 13:30
275
A+
A-

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Esenler Film Günleri, 12 Kasım tarihinde 3 dalda Oscar ödüllerine aday gösterilen “In America” filminin özel gösteriminin ardından usta yönetmen Jim Sheridan’ı ağırladı. 

 

Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncü kez seyircisiyle buluşan Esenler Film Günleri’nde 12 Kasım Cumartesi günü Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “In America” filminin özel gösterimi büyük bir ilgiyle takip edildi. En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu olmak üzere 3 dalda Oscar ödüllerine aday olan ve toplam 16 ödül kazanan filmin gösterimi sonrası İrlandalı yönetmen Jim Sheridan, seyircilerin “In America” filmine dair sorularını yanıtladı. Söyleşi, Kısa Film Yarışması Koordinatörü Rabia Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleşti.

 

“Filmde Kızlarım Beni, Ben de Babamı Oynadım”

Ağabeyi Frankie Sheridan’a adadığı 2002 yapımı “In America” filmiyle ilgili söyleşide Jim Sheridan, senaryonun nasıl ortaya çıktığı sorusuna 1980’lerde yaşadığı bir taşınma olayının ardından üçüncü çocuğunun prematüre doğmasıyla beraber bu filmin sürecinin başladığı yönünde cevap verdi. Daha sonra yıllar önce kaybettiği kardeşini de hikâyeye dahil ederek filmin son hâline geldiğini belirten Sheridan, “Filmde kızlarım beni, ben de babamı oynadım bir anlamda.” ifadelerini kullandı.

 

“Film Yapmak, Çocuk Sahibi Olmak Gibi”

Filmde çocuk oyuncuların da yer almasının çekim sürecinde nasıl bir deneyim olduğu hakkında Sheridan, “Kontrolü çocuklara verdim. Bu yüzden ilginç ve eğlenceli bir süreçti.” dedi. Usta yönetmen, çocukların kimi zaman komutlarla ilgili kendisini uyardığını ve bu nedenle “oyun” ve “kestik” gibi komutları çocuklara bıraktığını belirtti. Jim Sheridan, film yapmanın çocuk sahibi olmak gibi bir durum olduğunu ifade ederken, “Nasıl doğan çocuğu değiştiremiyorsak çıkan filmi de değiştiremiyoruz.” sözleriyle filmin artık var olduğunu ve değiştirilemeyeceğini ifade etti.

 

“Film Günlerinde Çalışan Çok Sayıda Kadın Olduğunu Görmek Cesaret Verici”

Esenler Film Günleri kapsamında seyirciyle buluşmanın kendisine yaşattığı hisler konusunda Sheridan, “Çok ilgi çekici insanlarla tanışmak güzel. Özellikle kadınların bu kadar çok olması; kamera kullanan, çalışan ve film günlerini takip eden kadınlar görmek güzel ve cesaret verici.” derken, koşturan çocuklarla karşılaşmanın da mutluluk verdiğini dile getirdi.

 

“In America”, Jim Sheridan ve kızları Naomi ve Kirsten tarafından yazılan yarı otobiyografik bir senaryoya dayanıyor. Sheridan’ın 80’lerde kendi ailesinin yaşadıklarından yola çıkarak çektiği dram filmi, New York’a yeni gelen İrlandalı bir ailenin, bu yeni hayatını konu alıyor.

 

Film günlerinin 12 Kasım programında ayrıca Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde Nurullah Yenihan’ın “Tay”, Travis Fine’ın “Any Day Now” ve Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan” filmleri seyirciyle bir araya geldi. Mehmet Emin Altunkaynak, “Çekiliş”; Hasan Ali Kılıçgün, “Otuz Dakikadan Sonra”; Mert Erez, “Rehber”; Serdar Arslan, “İnsana Ne Kadar Toprak Lazım”; İsmail Eren Yalçın, “Akkaraman”; Ahmet Keçili, “Ahraz”; Ahmet Duvar, “Karayazı”; Celal Yücel Tombul, “Doksan Dokuz”; Ozan Sertdemir, “Bir Erkeğin Kabrine Giden Yol”; Burak Varlık, “Kanatlı Ağaç” filmlerinin, Yapım Destek Sunumları’nı gerçekleştirdi. 

 

Film Günlerinde 13 Kasım Programı

Film günlerinin üçüncü gününde; Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde saat 12.00’da Kısa Film Seçkisi’nin ilk bölümü sinemaseverlerle buluşacak. Saat 13.00’da Nurullah Yenihan’ın “Tay”, saat 15.00’da Maryna Er Gorbach’ın “Klondike”, saat 17.30’da Ensar Altay’ın “KODOKUSHI” ve saat 19.30’da Majid Majidi’nin “Güneşin Çocukları” filmleri seyircinin beğenisine sunulacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı