DOLAR
32,3679
EURO
35,1021
ALTIN
2.325,03
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kadınlar şiddete karşı tek ses

Lüleburgaz Belediyesi personellerinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında kadınlar tek ses oldu.

Kadınlar şiddete karşı tek ses
25.11.2022 13:00
196
A+
A-

Lüleburgaz Belediyesi personellerinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında kadınlar tek ses oldu. Lüleburgaz Belediyesi adına basın açıklamasını okuyan Senay Ünlü, “Sözlü, psikolojik, fiziksel, cinsel her türlü şiddete ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Lüleburgaz Belediyesi öncülüğünde belediye hizmet binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını Lüleburgaz Belediyesi ve kadınlar adına Senay Ünlü okudu. Basın açıklamasında kadınlar ellerinde kadına yönelik şiddete karşı mesaj içeren dövizlerle yer aldı.

 

“Yaşam hakkımızı korumaya çalışıyoruz”

Ünlü, kadınlara yönelik saldırıların hız kesmediğini hatırlatarak, “Kazanılmış haklarımızın yok edilmeye çalışıldığı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiği bir süreçte, hayatın her alanında şiddete maruz kalan biz kadınlar,  sürekli ve zorlu bir mücadelenin içindeyiz.  Kadın hakları konusunda yeni kazanımlar elde etmek için mücadele etmemiz gerekirken biz yaşam hakkımızı korumaya çalışıyoruz” dedi.

 

“Dünyada 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor”

Ünlü, dünyada her 3 kadından birinin şiddetin farklı biçimlerine maruz kaldığını belirterek, “Ülkemizde ise her 2 kadından 1’i bedeni üzerinde söz sahibi değil. Her 3 kadın ve kız çocuğundan 1’i şiddete maruz kalıyor. Her 5 çocuktan 1’i çocuk yaşta zorla evlendiriliyor. Erken yaşta evlendirilen her 3 kız çocuğundan 1’i yine çocuk yaşta anne oluyor. Milyonlarca kadın, sıradanlaşan erkek şiddetinin tehdidi altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye aynı zamanda OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke konumunda ve 36 üye ülke arasında zirvede yer alıyor” ifadelerini kullandı.

 

İlk 10 ayda 225 kadın katledildi!

Ünlü, resmi verilerden alınan bilgiye göre Türkiye’de 2022 yılının ilk 10 ayında 225 kadın cinayeti yaşandığını söyledi. Köylerde, kasabalarda, kentlerde şiddete maruz kalan, fiziksel ve ruhsal anlamda zarar kadınların sayısının tespit edilemediğini kaydeden Ünlü, “Çünkü bu kadınlar korkuyor, sorununu paylaşmaya cesaret edemiyor ya da gerekli yerlere ulaşamıyor. Çoğu zaman nedensiz veya sudan nedenlerle dayak yiyor ve öldürülüyoruz. Bedeni ve emeği yıllarca sömürülen, güven duygusu istismar edilen kadınlar şiddet karşısında çaresiz bırakılıyor.

 

İşte tam da bu nedenlerle, bu korkunç tabloyu değiştirebilecek en büyük kazanımımız İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını, ayrıca uzaklaştırma kararlarının, zorlama hapsinin ve 6284’ün uygulanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok”

tÜnlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sözlü, psikolojik, fiziksel, cinsel her türlü şiddete ‘hayır’ diyoruz. Artık Sevgili iş arkadaşımız İlknur’un bir cani tarafından katledildiği haberini aldığımız gibi bir şiddet haberi daha okumak ve o haberin konusu olmak istemiyoruz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Biz kadınlar gücümüzü birliğimizden alıyoruz. Cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Biz kadınız, yaşamın devamlılığını sağlıyoruz. Haklıyız, güçlüyüz biz kazanacağız. Ve kadınlık onurumuz zarar görmeden yaşayacak ve yaşatacağız.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı