DOLAR
32,3408
EURO
35,1094
ALTIN
2.240,60
BIST
8.908,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Gök Gürültülü
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Kanla, ölümle, hastalıkla kalkınan toplumun geleceği sağlıklı olabilir mi

TBMM Bartın Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Kanla, ölümle, hastalıkla, sakat kalmalarla kalkınan bir toplumun geleceği sağlıklı olabilir mi, üretken özelliği kalabilir mi? diye sorarak gerçekleri sıraladığı bir değerlendirme yaptı.

Kanla, ölümle, hastalıkla kalkınan toplumun geleceği sağlıklı olabilir mi
18.11.2022 13:00
191
A+
A-

TBMM Bartın Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Kanla, ölümle, hastalıkla, sakat kalmalarla kalkınan bir toplumun geleceği sağlıklı olabilir mi, üretken özelliği kalabilir mi? diye sorarak gerçekleri sıraladığı bir değerlendirme yaptı.  

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bartın Amasra İlçesinde Meydana Gelen Maden Kazasının Tüm Yönleriyle Araştırılarak Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda madencilik sektörünü ve maden işçilerinin sorunlarını gündeme getirdi.  

Beko, 22 Kasım 2003 tarihindeki Ermenek’te 10 işçinin hayatını kaybetmesinden başlayarak, 8 Eylül 2004 tarihinde Kastamonu'nun Küre ilçesinde 19 işçinin, 10 Aralık 2009 tarihinde, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 işçinin, 23 Şubat 2010 tarihinde, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy maden ocağında 17 işçinin, 17 Mayıs 2010 tarihinde, Zonguldak'ta 30 kişinin, 7 Temmuz 2010 tarihinde Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca köyündeki göçükte 3 kişinin, 8 Ocak 2013 tarihinde, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 8 işçi ile tesiste 1992'de 263 işçinin, 13 Mayıs 2014 tarihinde, Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin, 8 Ekim 2014 tarihinde Ermenek’te 18 işçinin, 17 Kasım 2016 tarihinde, Siirt Şirvan'da 16 işçinin, 17 Ekim 2017 tarihinde, Şırnak'ta 8 işçinin ve son olarak Amasra'da 42 kişinin yaşamını yitirdiği bilgilerini paylaştı.  

EN ACIMASIZ ÜRETİM SÜREÇLERİ DEVAM EDİYOR

On dokuz yılda ortaya çıkan tablonun korkunç olduğunu dile getiren CHP’li Beko, “Ben burada bir birçok kazadan ve ölümden söz ettim ne yazık ki, bu konuyla ilgili şunu sormak istiyorum: Peki, 2003 yılından bu yana maden kazalarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı kaçtır? Sizin elinizdeki veri nedir? Aynı dönemde madenlerde çalışmanın bir sonucu olarak meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısı kaçtır? Yaşanan kazalar ve bu tür işletmeler, rödovans ve taşeronlaştırmanın sonuçlarının en trajik örneklerini göstermektedir. Bunlar açısından mesleki eğitim ve birikim önemli olmadığı gibi iş, işçi sağlığı, iş güvenliği uygulamaları da tamamen maliyet kalemi olarak görülmektedir. Maksimum kârı elde etmek için en hızlı en acımasız üretim süreçlerini yaşama geçirme konusuna maalesef hiç tereddüt etmemektedirler. Yıllardır bu konularda çalışma yapan sorunlara dikkat çeken, sendikalar, meslek odaları ve birliklerin uyarılarını dikkate almayan anlayışların işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ciddi adımlar atabilmesi kesinlikle mümkün değildir” diye konuştu.

Meslek odaları ve birliklerin uyarılarını dikkate almayan anlayışların, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ciddi adımlar atabilmesinin kesinlikle mümkün olmadığına vurgu yapan İzmir Milletvekili Kani Beko, komisyon üyelerine şu soruları yöneltti: “O nedenle sizce de işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını uluslararası normlar düzeyine çıkararak kalkınmayı ve gelişmeyi temel politika hâline getirmek gerekmiyor mu? Kanla, ölümle, hastalıkla, sakat kalmalarla, kalkınan bir toplumun geleceği sağlıklı olabilir mi, üretken özelliği kalabilir mi?”

MUHARREM KİRAZ DA HESAP VERECEK Mİ?

Beko konuşmasında; "Sayıştay raporlarına ben baktım, emniyet fezlekelerini inceledim, uzman arkadaşların raporlarına baktım, işçilerin ifadelerine baktım. Genelde birleştikleri bir konu var, havalandırmanın yetersiz olduğuna dikkat çekmişler. Şunu sormak istiyorum Sayın Komisyon üyeleri: Biz komisyon olarak "Bu kaza neden oldu?" sorusunu cevaplamaya çalışıyoruz fakat daha ilk toplantıda, Türkiye Taşkömürü Kurumu, (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, bilirkişi ön raporunun aksine "Kendi yaptıkları incelemeye göre facianın meydana gelmesinde havalandırmanın etkisi olmadığını" söyledi yani bir anlamda kararı vermiş oldu.  Merak ediyorum, facianın teknik raporunu yazacak komisyonda, bu faciada hesap vermesi gerekenlerden TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz da yer alacak mıdır?" diye sordu.

AMASRA’DAKİ KATLİAMIN NEDENLERİNE DAİR GÖRÜŞLERİNİ SIRALADI

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,  Amasra'daki katliamın teknik, tehlike olasılıklarıyla ilgili görüşlerini şöyle sıraladı: "Merkezî gaz ölçüm sistemi ve uyarı ikaz sisteminin çalışmaması; uygun ve yeterli havalandırma sisteminin bulunmamasına bağlı olarak baca ve kılavuz arınlarındaki metan geriliminin deşarj edilmemesi; yeraltı haberleşme sisteminin yetersizliği; grizulu ocaklarda kullanılması zorunlu olan alev sızdırmaz ekipmanının ve otomatik devre kesici donanımların zamanla bu özelliğini yitirmesinin önüne geçilmemesi; kömürün kendiliğinden yanmasının erken tespit edilmemesi ve mücadele yöntemi için prosedürler oluşturulmaması bana göre, burada patlamanın en büyük tetikleyicisi olmuştur."

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı