Bir kediniz varsa, muhtemelen kendine ne kadar dikkatli baktığını fark etmişsinizdir. Ancak bakımlı bir görünüm, genellikle hayvana rahatsızlık veren cilt hastalıklarının zamanla fark edilmesini zorlaştırır. Aslında, ciltte şiddetli kaşıntı, tüy dökülmesi ve yaralar görene kadar herhangi bir tahriş fark etmeyebilirsiniz.
Kedinizin cilt rahatsızlığı varsa endişeleniyor musunuz? İdeal olarak, kedinizin kürkü temiz ve kabarık olmalıdır. Cilt dokunuşa pürüzsüz hissettirmelidir. Kızarıklık, şişme, soyulma veya diğer tahriş belirtileri göstermemelidir. Kırmızı noktalar, sivilceler, kabuklanmalar, açık yaralar, pullar, tüy dökülmesi, soyulma gibi bir durum fark ederseniz, kedinizin tedaviye ihtiyacı olabilir. Evcil hayvanın vücudunun belirli yerlerinde deri kokusundaki değişikliklere, aşırı kaşınma, yalama veya ısırmalara dikkat edin.
Kedi kaşınıyor mu? Bir takım cilt koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Mantar enfeksiyonları en yaygın olanıdır. Saçkıran ve maya, bir hayvanda cilt sorunlarına neden olabilir. Lütfen bu enfeksiyonların ailenin geri kalanına kolayca bulaştığını unutmayın, bu nedenle bunları zamanında tespit etmek çok önemlidir.
Doğal olarak, insanlar gibi kediler de parazitler ve virüsler tarafından enfeksiyona karşı hassastır. Pireler ve keneler sadece hayvanda kaşıntıya neden olmaz, aynı zamanda daha ciddi cilt rahatsızlıklarına da yol açabilir. Kediniz evde tutulsa bile korunma için ektoparazit önleyici ilaçlar kullanın. Veterinerinizden tavsiye alın. Bazı enfeksiyonların cilt tahrişi şeklinde bir yan etkisi vardır. Bu enfeksiyonlardan birinin etken maddesi, Journal of Feline Medicine and Surgery’ye göre , kedinin enfekte kemirgenlerle temas yoluyla enfekte olduğu aşı virüsüdür.
Evcil hayvanınızın cildinde hastalığa ve tahrişe neden olduğu bilinen üç ana çevresel faktör vardır:
Kedinizin neden sürekli kendini tımar ettiğini ve kaşındığını tam olarak anlayamayabilirsiniz. Hayvanın durumunu hafifletecek bir ilaç hakkında tavsiye almak için veterinerinizi ziyaret edin veya uygun bir diyet yemeği bulun. Cilt reaksiyonlarını tedavi etmek için bazı ilaçları kullanmanız bile gerekebilir. Durumun iyileştiğinden emin olmak için tedavi sırasında kediyi gözlemlemek önemlidir. Sorun devam ederse, farklı bir cilt durumuyla uğraşıyor olabilirsiniz. Muayene sırasında veteriner evcil hayvana gerekli yardımı sağlayacaktır. Doktorun durumu daha kolay teşhis etmesine yardımcı olmak için kedinizde gördüğünüz tüm semptomların bir listesini yapın.
Kedinizi seviyorsunuz ve onun acı çekmesini izlemeyeceksiniz. Evcil hayvanın görünümünü dikkatle izlemesine rağmen, herhangi bir sorunu tespit etmek için cildini ve kürkünü düzenli olarak kontrol edin. Cilt kokusundaki değişikliklere, kaşıntıya ve yıkama ritüelindeki değişikliklere dikkat edin. Bir sorunu ne kadar erken fark ederseniz, kediniz için o kadar iyi.