DOLAR
32,3679
EURO
35,1021
ALTIN
2.325,03
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Korutder: Sektör, orta üst gelir grubu için düzenlenecek kampanyayı bekliyor

Sektör, orta üst gelir grubu için düzenlenecek kampanyayı bekliyor Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriye göre, 2022’nin Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9 azalışla 113 bin 402 konut satışı gerçekleşti.

Korutder: Sektör, orta üst gelir grubu için düzenlenecek kampanyayı bekliyor
14.10.2022 14:50
314
A+
A-

Sektör, orta üst gelir grubu için düzenlenecek kampanyayı bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriye göre, 2022’nin Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9 azalışla 113 bin 402 konut satışı gerçekleşti. Konut satışları Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 artışla 1 milyon 57 bin 193 adet olarak gerçekleşti. Konut kredilerine erişimdeki zorluk konut satış rakamlarını etkilemeye devam ediyor. Bununla birlikte konut tarafında varlık edinmeye yönelik ilgi sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM, birkaç gün önce orta ve üst gelir grubu için planlanan konut kampanyasının kasım ayında devreye gireceğini duyurdu. Eylül ayından itibaren kampanyaya yönelik büyük beklenti oluştu ve satışlar çok yavaşladı. Konut sektörü olarak, bu kampanyanın en geç kasım ayının başında başlatılmasının çok iyi olacağını düşünüyoruz.  Orta ve orta üstü kesimlerin de konuta erişimi hızlanacak ve binlerce insan konut sahibi olacaktır.

 

Kredili satışların payı her geçen ay düşüyor 

Konut kredisiyle yapılan satışlardaki düşük seviye eylül ayında da devam etti. Geçen ay, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43 azalarak 16 bin 970 adet oldu. Kredili konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı da yüzde 15’e geriledi. Bu oran ağustosta yüzde 18, temmuzda yüzde 20,4 olarak gerçekleşmişti. Bu kademeli düşüş, konut kredisinde yaşanan yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor. Bu durum sadece konuta ihtiyacı olup ulaşamayan vatandaşı değil konut üreticisini de etkiliyor. Nitelikli konut arzındaki azalma ve artan maliyetler üretimin yavaşlamasına neden oluyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, orta ve üst gelir grubu için planlanan konut kampanyasının başlamasıyla kredili konut satışlarında bir artışla birlikte sektöründe bir miktar nefes almasını bekliyoruz. 

 

Yabancıya konut satışı

Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 azalarak 5 bin 49 oldu. Türkiye’ye olan ilginin devam etmesine rağmen konut alımı yoluyla vatandaşlık edinim sınırının 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması satışların yavaşlamasına neden oluyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı