DOLAR
32,3109
EURO
35,0805
ALTIN
2.279,41
BIST
8.962,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KT Portföy'den batarya teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ni-CAT'a yatırım

Elektrikli araç bataryaları için yapay zekâ ile geliştirilmiş nikel tabanlı yeni nesil katot malzemesi üretim çözümleri tasarlayan Ni-Cat, KT Porföy’ün yönettiği Lonca GSYF ve eş yatırımcılardan aldığı destekle, daha önce kurduğu pilot üretim tesisini fabrikaya dönüştürüyor.

KT Portföy'den batarya teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ni-CAT'a yatırım
17.01.2023 11:30
236
A+
A-

Elektrikli araç bataryaları için yapay zekâ ile geliştirilmiş nikel tabanlı yeni nesil katot malzemesi üretim çözümleri tasarlayan Ni-Cat, KT Porföy’ün yönettiği Lonca GSYF ve eş yatırımcılardan aldığı destekle, daha önce kurduğu pilot üretim tesisini fabrikaya dönüştürüyor. 

Teknopark İzmir’de faaliyet gösteren Ni-CAT, 2021 yılında melek yatırımcılardan aldığı yatırımla hızlandırdığı faaliyetlerine, Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki KT Portföy’ün kurucusu ve yöneticisi olduğu Lonca GSYF ve diğer eş yatırımcılardan aldığı yeni yatırımla, Li-ion bataryalarda kullanılacak katot malzemeleri üretimi için çalışmalarına devam ediyor. Şirket, kurduğu pilot tesiste yıllık 3 ton üretim kapasitesine ulaşarak ilk ihracatını ABD merkezli müşterisine yaptı. Ni-CAT, son olarak Avrupa İnovasyon Konseyi’nin (EIC) hızlandırma programına sunduğu projesiyle “Seal of Excellence” (mükemmellik mührü) almaya hak kazandı. Ni-CAT, Lonca GSYF ve eş yatırımcılardan aldığı destekle, kurduğu pilot üretim tesisini fabrikaya dönüştürüyor. 

Ni-CAT, yapay zekâ destekli sentez yöntemini kullanarak sunduğu çözümle, katot malzemelerinin iyileştirilmesi ve yeni formülasyonların geliştirilmesi sürecini kısaltmayı hedefliyor. Bu amaçla kendi veri havuzunu oluşturan Ni-CAT, yapay zekânın önereceği yöntemlerle müşterilerinin sipariş ettiği en uygun formülasyonu üretmeyi amaçlıyor. Talebe göre yüksek performanslı, uygun maliyetli ve dayanıklı ürün üretimine yönelik formülasyon alternatiflerini hızlı ve uygun fiyatla sunabilmesi Ni-CAT’ın tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

“Üretimi artırmak için fabrika fizibilite çalışmalarına başladık”

Ni-CAT Kurucu Ortağı Emre Yusuf Göl, “2018 yılında akademik faaliyet olarak başlattığımız nikel tabanlı yeni nesil katot malzemeleri geliştirme çalışmasını resmileştirerek Engin Karabudak ve Ahmet Aytekin ile 2020 yılında Ni-CAT şirketini kurduk. Geçen zaman içerisinde, elektrikli araçlara geçişin kolaylaştırılması ve yeni nesil enerji depolama sistemlerinde kullanılması amacıyla Li-iyon bataryalar için yüksek nikel içerikli katot malzemelerinin Ar&Ge ve üretimi konusunda yoğun bir çalışmada bulunduk. Güncel küresel gelişmeler, katot malzemesi tedarikçisi ve üreticisi pozisyonunda olmanın hem ulusal hem uluslararası alanda büyük önem taşıyacağını net bir şekilde gösteriyor. Sürdürülebilir mobilite alanında gelişen teknolojiler genelde elektrik enerjisi temelli olarak ilerliyor ancak elektrikli araçlara geçiş piyasanın beklediği hızda gerçekleşmiyor. Burada en önemli kısıtlama bataryaların performansı ve maliyetleriyle alakalı. Bu iki kriteri belirleyen ise katot malzemeleri. Bir elektrikli aracın maliyetinin %50’den fazlasını batarya maliyeti oluşturmaktadır. Batarya maliyetinin %50’den fazlasını ise katot malzemeleri oluşturuyor. Katot malzemeleri batarya performansını doğrudan etkilediğinden dolayı katot üretim yöntemi önem arz ediyor. Burada firmamız Ni-CAT’i farklı kılan unsur, müşterilerinin ihtiyacına yönelik, tailor made, yeni katot malzemelerinin üretimini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek donanıma ve birikime sahip olmasıdır. Ayrıca alınan yatırım sonrasında, gelişmiş analiz cihazlarını satın alarak tam kapsamlı pil prototipleme ve test merkezini de kurduk. Ayrıca hedeflerimiz doğrultusunda üretim kapasitesini artırmak amacıyla fabrika fizibilite çalışmalarına başladık” dedi. 

“Geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam edeceğiz”

KT Portföy Genel Müdürü Hamit Kütük ise “TOGG ile Türkiye gündemine giren elektrikli araç teknolojilerinin birçok açıdan sürdürülebilir ulaşımın yeni yöntemi olacağını düşünüyoruz. Araba yerine akıllı cihaz olarak isimlendirilmeye başlanan ulaşım çözümleri için menzil halen geliştirilmesi gereken en önemli konu. Bu araçlarda batarya en büyük maliyet unsuru olarak öne çıkıyor. Bu maliyetleri aşağı çekebilecek ve performansı artırabilecek bataryalar geliştirebilenler yarışta öne çıkacak. Stratejik açıdan önemli gördüğümüz bu alanda Ni-CAT, yetkin kadrosu ve etkili çözümleriyle hem müşterilerine hem de ülkemize büyük katkı sağlıyor. KT Portföy olarak sürdürülebilirlik alanında faaliyet gösteren Ni-CAT gibi geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.  

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı