DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.307,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Başkent Kültür Yolu Festivali’nde Genç Sanatçılara Destek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara’da yer alan ‘Genç Sanat: 8.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Başkent Kültür Yolu Festivali’nde Genç Sanatçılara Destek
06.10.2022 14:50
252
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara’da yer alan ‘Genç Sanat: 8. Güncel Sanat Proje Yarışması Sergisi’nin açılış ve ödül törenine katıldı. Ödül töreninde konuşan Bakan Ersoy, Başkent Kültür Yolu Festivali'nde ana amaçlarından birinin gençlerin sanata ilgi duymasını sağlamak ve onları motive etmek olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, “Önemli olan gençlerin sanat üretimine daha fazla ilgi duymalarını sağlamak ve daha motive ederek sanat üretimlerini artırmak. Açıkçası sergide yer alan eserler de gayet başarılıydı. İnşallah gençlerimiz her sene kendilerini bu şekilde geliştirerek devam edecekler” diye konuştu. 

 

Kültür Yolu Festivallerinin çok büyük bir heyecanla başladığını hatırlatan Bakan Ersoy, şunları söyledi: “İstanbul ve Ankara’da başlayan Kültür Yolu Festivallerimize üç yeni rota ekleyerek Çanakkale, Konya ve Diyarbakır’a da taşıdık. Festivallerimize çok fazla katılım var. Her sene daha fazla sanatçımız katılıyor. Bu sene toplam beş festivalimize yaklaşık 3 bin etkinlikte 15 binden fazla sanatçı katıldı. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Önümüzdeki seneden itibaren il sayısını 10'a çıkarıyoruz. Şu an kesinleşen illerimiz de var. Nisan ayında Adana Portakal Çiçeği Karnavalı ve yine nisan ayında İzmir Tekel Fabrikası’nın restorasyon ve renovasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra İzmir Efes Kültür Yolu Festivali yapılacak. Yine önümüzdeki sene eylül ayında Gaziantep’te de bir festival gerçekleştireceğiz. İki farklı bölgeden iki farklı şehrimizi daha rotamıza katarak il sayımızı 10'a çıkaracağız. Festivallere katılan il sayısını her yıl üçer beşer artırarak Anadolu'daki bütün büyük şehirlerimize bu festivalleri yaygınlaştıracağız.”

 

Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri Kültür Yolu Festivallerinin her tekrarında daha fazla özel kurumunun paydaş olarak katıldığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Festivallerimiz ile şehirlerimizin bilinirliğini, tanınırlığını hem ülkemizde hem yurtdışında artırmak gibi önemli bir hedefimiz var. Festivallerimize daha fazla sayıda yabancı sanatçı ve sanat grubu katılmaya başladı. Bu yıl yurt dışından oldukça fazla sayıda editör ve basın mensubunu da festivallerimizde ağırlıyoruz. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı vasıtasıyla ülkemize gelen basın mensuplarına etkinliklerde gözlem, çekim yapma ve paylaşma fırsatı sağlıyoruz. Yani amacına uygun bir şekilde Kültür Yolu Festivalleri hem Anadolu'ya yayılıyor hem de illerimizin ve ülkemizin Türkiye'nin tanıtımına hizmet ediyor” dedi.

 

Festivaller sayesinde vatandaşları kültür ve sanatla hızlı ve yoğun bir şekilde buluşturduklarını ifade eden Bakan Ersoy, tüm bunların yanı sıra sanatçıları desteklemekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını da söyledi. 

 

Toplam 175 bin liralık ödül dağıtıldı

Seçici kurulunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Tanpınar Merkezi'nin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Handan İnci, Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı ve Küratör Prof. Dr. Marcus Graf, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi M. Özalp Birol, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden Sanatçı Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Alper Özkan’ın yer aldığı ‘Genç Sanat: 8. Güncel Sanat Proje Yarışması’ sonucunda dereceye girenlere, toplam 175 bin liralık para ödülü dağıtıldı. 

 

Yapılan değerlendirmeler sonucunda yarışmada Başarı Ödülü’ne layık görülen ve her biri 18 bin liralık ödül kazanan isimler; İrem Yüksekbilgili, İrem Sezer, Samet Alış, Edanur Sabuncu ve Cemil Olgun Can oldu. Yarışma sonunda Mansiyon Ödülü almaya hak kazanan Özgün Şahin, Behiye Arat, Mustafa Yüzükoca, Esma Nur Emekli, Zehra Seda Boztunalı 9’ar bin lira ile ödüllendirildi.  Eserleri sergilemeye değer bulunan Zeynep Ergül, Fatma Bişirici, Selin Bintaş Çeliktaş, Ahmet Dağdelen, Halil İbrahim Çakmak, Hasret Şahin, Yağmur Kevser Barutçu, Elif Beyaz, Yüsra Canik, Elif Çelebi, Ayşe Ceren Solmaz, Uğur Avcı, Şevval Konyalı, Şirvan Güngörmez, Selime Deliahmetoğlu, Osman Batuhan Türker, Cansu Kul, Melike Atik, Mert Yılmaz ve Ecem Öykü Keskin ise 2’şer bin lira para ödülü kazandı. 

  

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Türkiye’deki güncel sanatı ve genç sanatçıları desteklemek, güncel sanat pratiklerinin görünürlüğünü artırarak geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak üzere, bu yıl Ahmet Hamdi Tanpınar’ın vefatının 60’ıncı yılı dolayısıyla “Her Şey Yerli Yerinde” temasıyla gerçekleştirilen yarışma sonucunda seçilen 30 eserden oluşan sergi, 23 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı