DOLAR
32,3157
EURO
35,1159
ALTIN
2.292,25
BIST
9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kuvayı Milliye Şehidi Gökçen Hüseyin Efe ve Milli Mücadele Kahramanları Maşattepe’de anıldı

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100.

Kuvayı Milliye Şehidi Gökçen Hüseyin Efe ve Milli Mücadele Kahramanları Maşattepe’de anıldı
05.09.2022 16:30
298
A+
A-

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Onur Yılı etkinlikleri, Kaymakçı Maşattepe’de Kuvayı Milliye Şehidi Gökçen Hüseyin Efe’nin yeniden düzenlenen anıt mezarı ve Milli Mücadele Kahramanları Anıtı’ndaki anma programıyla devam etti. Milli Mücadele kahramanları ve Kuvayı Milliye efelerinin yakınlarının da katıldığı etkinlikte şehitler anıldı. 

 

Küçük Menderes havzasında işgalci Yunan ordusuna göz açtırmayan ve düzenlediği baskınlarla önemli kayıplar verdiren Kuvayı Milliye şehidi Gökçen Hüseyin Efe’nin Kaymakçı Mahallesi Maşattepe Mevkii’nde bulunan anıt mezarı Ödemiş Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi. 18 Kasım 1919 tarihinde Kaymakçı yakınlarındaki Kanlı Kısık Mevkii’nde işgalcilere son mermisine kadar direnerek şehit düşen Gökçen Hüseyin Efe’nin anıt mezarının yanı sıra Ödemiş’te Kuvayı Milliye’nin kurulmasında ve Milli Mücadele’ye destek sağlanmasında katkıları olan kahramanların biyografilerinin yer aldığı görseller ve kitabelerle Milli Mücadele Anıtı oluşturuldu. 

 

4 Eylül 2022 Pazar akşamı Maşattepe’de yapılan etkinliğe Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, eşiSelma Eriş, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Akile Gürsoy Şatıroğlu ve eşi Prof. Dr. Güngör Şatıroğlu, Ödemişli merhum Başbakan Şükrü Saracoğlu’nun torunu yazar Tılsım Saracoğlu Yakar ve eşi Yiğit Yakar, Koca Doktor Mustafa Bengisu’nun torunu yazar Sedef Tunçağ ve eşi eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Muharip Gaziler Derneği Ödemiş Şube Başkanı Selahattin Aktaşoğlu, belediye meclisi üyeleri ve belediye başkan yardımcıları ile çok sayıda davetli katıldı.  

 

KUVAYI MİLLİYE EFELERİNİN YAKINLARI KAYMAKÇI’DA BULUŞTU 

Törende Ödemiş’te Milli Mücadele’de yer almış kahraman isimler Gökçen Hüseyin Efe, Çamlıcalı Hüseyin Efe, Mursallılı İsmail Efe, Karaerkek Mehmet Efe, Poslu Mestan Efe, Çaylılı Koca Mehmet Efe, Adagideli Kara Hüseyin Efe, Bademiyeli Kör Bayram Efe, Kelesli Murat Efe, Ali Orhan İlkkurşun, Adagideli Hanaylıoğlu Mehmet Emin Efe ve Salih Özben’in yakınları da hazır bulundu. 

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi sonrası şehitler dualarla anıldı. Törende konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bu vatana canlarını feda eden insanlarımızın aileleriyle buluşma onurunu yaşamak istedik. Kurtuluşumuzun 100. Yılı hepimize kutlu olsun. ilçemizin Kuvayı Milliye hareketinde yer alan Gökçen Efemizin kabri başındayız. Kurtuluş Savaşı’nda ilçemizin ve ülkemizin kurtuluşunda emeği, bileği ve kanı olan kahramanlarımızın burada bir arada anılmasının daha doğru olacağını düşündük. Buranın eski halinin hatırlanmasını hiç istemiyoruz. Maşattepe’nin yanı sıra Gökçen Efe’nin şehit düştüğü Kanlı Kısık’ta da bir anıt olmasını istiyoruz. Gelecek kuşaklarımızın bu topraklarda yaşanan mücadelenin nerelerde ve nasıl gerçekleştiğini bilmesini istiyoruz. 

 

“ONLAR HEPİMİZİN KAHRAMANIDIR” 

Son günlerde çok konuşuluyor, kurşun atılmış mı atılmamış mı? Biz bunları diyenleri yok sayıyoruz. Çünkü biliyoruz ki zaferleri inananlar ve kazananlar kutlar. Onun dışındakiler sadece konuşur.  

 

Burada yer alan isimler herhangi bir isim değil. Ailelerini, sevdiklerini bırakıp vatan için koşmuş isimler. Onlar hepimizin kahramanıdır. Ödemişlilerin baş tacıdır. Bu bölgeyi yani Maşattepe’yi de bundan sonra bir mesire yeri olarak düzenlemek istiyoruz sizlerin de uygun görmesiyle. 

 

Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah ve dava arkadaşları başta olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı, yiğit efelerimizi, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi. 

 

Konuşma sonrası Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Milli Mücadele Kahramanlarının ve Kuvayı Milliye Efeleri’nin yakınlarına günün anısına bir plaket verdi. Başkan Eriş, şehit Gökçen Hüseyin Efe’nin torunu Nedim Gökçen ile birlikte anıt mezarı ziyaret etti. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı