DOLAR
32,3296
EURO
35,0275
ALTIN
2.282,64
BIST
8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Markette uygun fiyatı gören tüketici anında satın alıyor

Raf önünde karar verme süresi 3,5 saniye…   Mağazalardaki her detayın arkasında bir hikaye bulunuyor.

Markette uygun fiyatı gören tüketici anında satın alıyor
29.09.2022 13:50
260
A+
A-

Raf önünde karar verme süresi 3,5 saniye…

 

Mağazalardaki her detayın arkasında bir hikaye bulunuyor. Ürünlerin mağaza içinde ve rafta nasıl sergileneceğini belirleyen ‘planogram’ çalışmaları, tüketicilere en kısa sürede en doğru ürünü sunmayı hedefliyor. Tüketiciler artık günlük alışveriş yapıp en uygun fiyatı bulunca satın alıyor… 

 

Perakende dünyasında hem üretici firmalar hem de mağazalar alışverişçilerin hayatını kolaylaştırmak için çalışıyor. Ürünlerin mağaza içinde ve rafta nasıl sergileneceğini belirleyen ‘planogram’ çalışmaları, tüketicilere en kısa sürede en doğru ürünü sunmayı hedefliyor. Çünkü alışverişçi her ziyaretinde minimum eforla ihtiyacı olan ürünü almak istiyor. 

 

En iyi fiyatı bulunca alıyorlar

Ekonomik değişimlerle birlikte Türkiye’de ayda bir ya da iki kez büyük marketleri ziyaret eden ve toplu alışveriş yapan alışverişçiler artık haftalık hatta günlük/anlık alışveriş yapıyor. Yani en iyi fiyatı buldukları anda ürünleri satın alma eğilimine giriyor. Piyasadaki promosyonları yakından takip eden ve fiyat hassasiyeti yüksek alışverişçi profilleri hızla yaygınlaşıyor. Bu durum indirim marketlerinin tüm Türkiye’de hızlı aksiyon alabilmesine sebep oluyor. 

 

Planlı alışveriş özellikle içecek ve atıştırmalık kategorisinde çok daha azalmış durumda.  Alışverişçiler market ziyaretlerinde ürünleri anlık tüketim için anlık kararlarla satın alıyor. 

 

Tüketici 3,5 saniyede karar veriyor

REM People Müşteri Başarı Direktörü Ali Dedei, artık alışverişçiyi çok iyi tanıyan tüm firmaların da bildiği üzere raf önünde karar verme süresinin 3,5 saniyeye indiğini söylüyor. Perakendeciler bu limitli saniyeler içinde ürünlerin raflardan sepetlere geçişini sağlamaya çalışıyor.

 

Yani alışverişçilere kararlarını en kısa sürede aldırabilmek için ürünleri maksimum beğeniye ulaştırmak gerekiyor. Ali Dedei’ye göre bunun yolu da ‘planogram’dan geçiyor. Mağazalardaki ürünlerin raflarda nasıl düzenleneceğini belirleyen teknikleri ifade eden ‘planogram’ ile tüketicinin işi kolaylaşıyor. 

 

Karar ağacına göre şekilleniyor

En çok bilinen, en çok beğenilen, en çok aranan ve istenilen ürünlerin market içinde de en kolay şekilde bulunmasını sağlayan planogram, binlerce ürünün bulunduğu marketlerde markaların en çok odaklandığı alanların başında geliyor. Son yıllarda alışverişçi odaklı pazarlama aktiviteleri ile alışverişçi ihtiyaç analizleri, alışverişçi iç görüleri ve satın alma karar ağaçları çalışmaları da çok önem kazanıyor. Her kategori için karar ağaçları değişmekle birlikte en çok dikkat çekici olanı ‘Ana kategori-alt kategori-marka-fiyat-varyant-boyut’ olarak sıralanıyor. 

 

Bu karar ağaçlarının en önemli etki alanları ise markaların raflardaki dizilimlerine yani planograma olan etkileri. Alışverişçi zihnindeki bu yolculuk ile raflardaki ürünlerin dizilim kuralları paralellik gösterdiğinde yani doğru kurgulanmış planograma maksimum uyum sağlandığında alışverişçilerin minimum eforla aradıkları ürünlerle buluştuğu görünüyor.

 

REM People ne yapıyor?

Yapay zekâ tabanlı çoklu kanal perakende uygulama yönetimi çözümleri sunan yeni nesil perakende analitiği şirketi REM People, kategorilerin ve ürünlerin raf dizilim kurallarını sadece takip ederek uyumluluklarını raporlamıyor aynı zamanda planograma kurallarını koyacak olan müşterilerine alışverişçi dinamikleri ile ilgili çalışmalar yaparak karar ağaçlarını ve alışveriş davranışlarını da değerlendiriyor.

 

REM People, planogram dizilim kurallarını belirlediği kategorilerde düzenli olarak uyum takibi ile alışverişçinin satış noktalarını her ziyaret ettiğinde minimum efor ile ihtiyacı olan ürünü o anda bulmasını sağlıyor. İnsan doğasında olan tembellik dürtüsü, minimum efor sarf ederek hayatını sürdürmek için sürekli hazır bulunuyor. Beğendiği, takip ettiği, tükettiği ya da kullandığı markalara ait ürünleri tercih eden alışverişçilerin de bu tembellik dürtüsüne sahip olduğu ve istediği ürünü alabilmek için karar sürecinde minimum enerji harcamak istediği biliniyor. REM People, yaptığı çalışmalarla tüketicilerin hayatını kolaylaştırırken markaların sahadaki verimliliklerini artırıyor.

 

Anlık olarak takip ediyor

REM People, geliştirdiği yapay zeka destekli görüntü tanıma teknolojileri ve akıllı karar destek yazılımlarıyla kategorilerin ve ürünlerin raf dizilim kurallarına olan uyumluluklarını anlık olarak takip ediyor. Anlık aksiyon alınmasını sağlayacak dijital görevler oluştururken müşterilerin satış otomasyon sistemlerine karşılıklı veri akışını sağlayacak şekilde entegre olarak uçtan uca ürünün yolculuğunu takip ettirebiliyor. Böylece satış artışına ve pazar payı sonuçlarına doğrudan etki ediyor.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı