DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nden 17. kez “merhaba”

Üreticiyle alıcıyı doğrudan buluşturan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, Ödemiş Belediyesi’nin ev sahipliğinde 17.

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nden 17. kez “merhaba”
03.11.2022 16:20
221
A+
A-

Üreticiyle alıcıyı doğrudan buluşturan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, Ödemiş Belediyesi’nin ev sahipliğinde 17. kez kapılarını açtı.  Süs bitkilerinde üretimin ve üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, süs bitkisi sektörünün KDV oranının yeniden 8’e indirilmesi talebini yineleyip “Süs bitkisi üreticilerimiz için biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter” dedi. 

 

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (Süs-Bir) işbirliğiyle Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda dört gün boyunca devam edecek 17. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılışı 3 Kasım Perşembe günü törenle yapıldı. 

 

Süs bitkileri üretiminin yurt çapındaki önemli merkezlerinden olan Ödemiş’teki serginin açılışına CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar,  Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, İYİ Parti Ödemiş İlçe Başkanı Güven Kılıç, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Şimşek, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, daire başkanları, daire müdürleri ile üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı. 

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreninde Ödemiş Belediyesi halkoyunları ekibi zeybek gösterisi sergiledi.  

 

Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, Türkiye’deki süs bitkisi ihtiyacının 70’e yakınının Ödemiş’ten karşılanmaya başladığını belirterek, Ödemiş’in mikroklima özelliği sayesinde üretim konusunda önde olduğunu kaydetti. Ödemiş’te ovadaki ve yaylalardaki üretim alanlarıyla hem sıcak iklimlere hem de soğuk iklimlere uygun süs bitkilerinin sektörün istediği standartlarda temin edildiğini söyleyen Ardıcak, kentsel ısı yükünün azaltılmasında süs bitkilerinin önemine vurgu yaptı. 

 

Türkiye Tohumcular Birliği ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan da süs bitkilerinde 18 olan KDV oranının pandemi döneminde 8’e düşürüldüğünü hatırlatarak bu uygulamanın sona erip oranın yeniden 18’e çıkmasının üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.  8’lik KDV oranının kalıcı hale getirilerek üretimin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Akcan, süs bitkilerinde ihracatın ithalattan üç kat fazla olduğunun altını çizdi. 

 

AKSOY: “ÜLKE EKONOMİMİZE ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER” 

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Ödemiş süs bitkileri üretiminde gittikçe büyüyen bir ilçe. Geçtiğimiz yıl 56 milyon adet civarı bir üretim söz konusu. 15 milyon adeti ihracatla yurt dışına gönderilmiş. Ülke ekonomimize önemli bir katma değer ve döviz girdisi sağlanıyor. İnanıyorum ki üreticimiz toprağımızı korumaya, suyu kullanma konusunda gerekli hassasiyeti göstermeye devam ettikçe bu havza ülke ekonomimize hizmet etmeye devam edecektir. Sergimizin üreticimize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

 

BAŞKAN SOYER’DEN FLOWERA VE EXPO MÜJDELERİ 

İzmir İktisat Kongresi’nin ikinci yüz yılında çiftçi buluşmasını 4 Kasım Cuma günü Ovakent’te yapacaklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iklim kriziyle olduğu kadar yanlış tarım politikalarının sonuçlarıyla da zor günler yaşandığını belirterek, uzun vadeli ve kalıcı tarım politikaları için Türkiye’nin Tarım Planlama Kurumu’na ihtiyaç duyduğunu vurguladı. 

 

Ödemiş ve havzasının süs bitkilerinde yurt çapında öncü olduğunu belirten Soyer, “Biz rekabetin bizi güçlendireceğini biliyoruz. 2023 yılında FLOWERA’yı Ödemiş Süs Bitkileri ile aynı tarihte yapacağız. Yani FLOWERA Uluslararası Süs Bitkileri Fuarı’nı gelecek yıl Ödemiş Süs Bitkileri Fuarı ile birlikte planlıyoruz. Neden; çünkü istiyoruz ki Ödemiş’in süs bitkileri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla daha fazla buluşsun. Zenginliği, cazibesi daha fazla gözüksün. 2026 yılında dünyanın en büyük süs bitkileri ve botanik EXPO’suna İzmir olarak ev sahipliği yapma hakkını kazandık. Şimdiden buna hazırlanıyoruz” dedi. 

 

BAŞKAN ERİŞ’TEN KDV ÇAĞRISI  

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İklim krizini yenmenin en önemli yollarından birisi yeşil dokuyu artırmaktan geçiyor. 68 gün olmuş yağmur düşmemiş. İklim krizine çare olarak daha fazla yeşil doku diyoruz. Ödemiş süs bitkilerinde sadece Türkiye’de değil Avrupa’da sözü edilen bir noktaya gelmiş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile güçbirliği içinde bu bayrağı daha da ileriye taşımamız söz konusu. Üretim yolundan, sulama suyuna kadar mevcut imkanlarımızla üretimin, üreticinin yanındayız. Kendimiz de susuzluğa dayanıklı süs bitkilerini Otamış Fidanlığımızda yetiştiriyoruz. Alternatif olmaktan çok üreticimize örnek ve önder olmak için uğraş veriyoruz.  

 

“PIRLANTADAN ALINAN KDV’NİN BİRAZ ÜSTÜNDE OLSUN” 

Süs bitkilerinde dünyada liderliğe oynayabilmemiz için aşmamız gereken sorunlarımız elbette var. 18 KDV oranı bunların başında geliyor. Süs bitkisi üreticilerimiz için biz fazla bir şey istemiyoruz. Pırlantadan alınan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter. Pırlantadan daha değerli çünkü bizim ürünümüz. Ciğerlerimizi temizleyen bu ürünümüzün değerini daha iyi biliriz diye umut ediyorum. Süs bitkilerinin bayramı olan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergimiz hepimize hayırlı olsun” dedi. 

 

Konuşmaların ardından 17. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri stantları ziyaret ederek katılımcılara başarılı bir fuar dönemi diledi. Üretimin kalbinde 100 aşkın firma ve kurumun katılımıyla 6 Kasım Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak sergi için Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 140 stant yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı