DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.307,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu yayında

14 Kasım Dünya Diyabet Günü hastalıkla ilgili farkındalık konusunda özel ve önemli bir gün.

Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu yayında
14.11.2022 11:40
300
A+
A-

14 Kasım Dünya Diyabet Günü hastalıkla ilgili farkındalık konusunda özel ve önemli bir gün. Her sene tüm dünyada, diyabet farkındalığını artırmak amacıyla önemli bir fırsat yaratan gün için Uluslararası Diyabet Federasyonu bu yılın temasını ‘Diyabet Bakımına Erişim’ olarak belirledi. Bu noktada eğitim ihtiyacı da diyabet yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek için gerekli olan bir başka önemli konu olarak ortaya çıkıyor.

 

Tip 1 diyabetin erken tanısına destek olmak ve diyabetli çocukların okuldaki yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından Sanofi Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen Okulda Diyabet Programı da 12’nci yılında bu bağlamda anlamlı bir yeniliğe daha imza attı.

 

Bugüne kadar gerçekleştirdiği okulda eğitimler ve şehir toplantıları sayesinde diyabet konusunda güçlü bir farkındalık yaratan proje kapsamında, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde, diyabet bilincini toplumda çok daha geniş kitlelere yaymak üzere Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu hizmete açıldı. 

 

“Ülkemizdeki diyabetli çocukların 23 bini okul çağındaki çocuklar”

Platformla ilgili bilgi veren Okulda Diyabet Programı Koordinatörü, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Dalı Başkanı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, şunları söyledi: “Ülkemizde 18 yaş altında 30.000 dolayında Tip 1 diyabetli çocuk bulunmakta ve bunların en az 23.000’ini okul çağındaki çocuklar oluşturmaktadır. Günümüzde Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde günde 6-10 kez kan şekeri ölçümü ya da sensörle sürekli glukoz izlemi ve bu bilgilere dayalı olarak günde 4 kez insülin enjeksiyonu veya insülin pompa tedavisi kullanılmaktadır. Tip 1 diyabetli çocuklar tedavinin gerekleri yapıldığında normal ve başarılı bir ömür sürdürebilmektedir. Bunun için çocuk diyabet ekipleri, aileler ve öğretmenler arasında iş birliği yapılması gerekmektedir.

 

Diyabetli çocuklar haftada en az 30 saatlerini okulda geçirmekte ve tedavilerinin kesintisiz sürmesi yanında kendi akranları gibi bütün okul aktivitelerine katılmaları için öğretmenlerinin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Öte yandan günümüzde, öğretmenlerin diyabet tedavisindeki rolü giderek artmaktadır. Öğretmenler, kan şekeri düşüklüğünde ve diğer acil durumlarda ne yapmaları gerektiği konusunda eğitim almalıdır.

 

Ayrıca diyabetli çocukların gerektiğinde ara öğünlerini almaları, insülinlerini yapmaları için kolaylık sağlanmalı, arkadaşları ile uyumlu ve ayrımcılığa uğramadan bir okul yaşamı sürmeleri için çaba gösterilmelidir.

 

Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu’nun amacı da diyabetli çocukların okulda, evlerindeki gibi güvenli bir şekilde zaman geçirmelerini sağlamak, onları desteklemek ve bunun için başta öğretmenler olmak üzere okul çalışanlarını eğitmektir. 

 

Eğitim Platformu ile Millî Eğitim Bakanlığı'nın koordinasyonunda başta okullarında tip 1 diyabetli çocuk olan okul personeli olmak üzere, bütün öğretmenlerin platformun eğitim seviyelerini tamamlayarak eğitim belgesi almalarını amaçlıyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı