DOLAR
32,3326
EURO
35,1252
ALTIN
2.303,54
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu Gerçekleşti

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’nu gerçekleştirdi.

Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu Gerçekleşti
05.09.2022 15:50
360
A+
A-

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’nu gerçekleştirdi. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşen sempozyumda Avrupa Omurilik Felçlileri Derneği (ESCIF) Başkanı Stefan O. Jorlev ve  omurilik felci tedavisi için çalışmalar yapan dünyaca ünlü  Hindistanlı doktor HS Chhabra da dünya çapında yapılan çalışmalar hakkında son gelişmeleri Türk bilim insanlarıyla paylaştı. 

 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) ev sahipliğini yaptığı Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü’nde ilk kez İstanbul’da gerçekleştirildi. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşen sempozyuma İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan ve Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit katılım gösterdi. 

 

TOFD Başkanı Semra Çetinkaya yaptığı konuşmada etkinlikte omurilik felcinin nedenleri ve önleyici uygulamalar konusunda bilgilendirme ve farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirerek; “Tüm dünyada eş zamanlı olarak etkinliklerin düzenlendiği bu önemli günde omurilik felcini ve bununla yaşamak zorunda olan bireylerin sorunlarını ulusal ve uluslararası boyutta konuşmak büyük önem taşıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada geliştirilen tedavi yöntemleri hakkında gelişmeleri öğreneceğimiz bu etkinliği Türkiye’de ilk kez gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.  

 

Uluslararası Omurilik Felci Derneği (ISCoS) temsilen katılan Prof. Dr. Belgin Erhan, tüm dünyada 2016 yılından bu yana kutlanan 5 Eylül Uluslararası Omurilik Felçlileri Günü’nün Türkiye’de de geleneksel hale gelmesi hedeflenen bu sempozyum ile gündem haline gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.  

 

Omurilik felcinden sonra sadece 12’si iş hayatına geri dönüyor

Sempozyumda Türkiye genelinde 500 omurilik felçlisi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları da açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre omurilik felci öncesinde çalıştığını ifade edenlerin sadece yüzde 12’si omurilik felcinden sonra çalışmaya devam edebiliyor. İş çevresi olumsuz yönde etkilenen omurilik felçlilerinin yüzde 40 oranında ortez ve protez başta olmak üzere bez ve havalı minder gibi malzemelere de erişim güçlüğü çekiyorlar. Çevre düzenlemesinde eksiklik ise özellikle sosyal yaşamda hissedilen önemli sorunların başında geliyor. 

 

Engelli bireylerin yasal hakları kitapçık haline getirilecek

TOFD Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Çengel’in bilgilendirmede bulunduğu engellilerde yasal haklar konusu başlıklarıyla detaylandırılırken farklı kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayan bu hakların dernek tarafından kısa süre içerisinde bir kitapçık haline getirilerek kamuoyuna sunulacağının da bilgisini verdi. 

 

Ekranlardan tanıdığımız kendisi de bir hekim olan Ercan Kesal tarafından yönetilen Omurilik Felçlilerinin Yaşamındaki Sorunlar panelinde ise omurilik felçlileri duygularını, tecrübelerini ve çözüm önerilerini paylaştı. 

 

“Omurilik felcinin engellenmesi için bilgi paylaşımı önemli”

Türkiye’de alanında uzman konuşmacıların  yanı sıra omurilik tedavisi için çalışmalar yapan dünyaca ünlü   Hindistanlı doktor HS Chhabra’da omurilik felcinin görülme sıklığının yoğun olduğu Hindistan’da yaşanan gelişmeleri aktarırken toplumsal farkındalığın artırılması noktasında Türkiye’deki çalışmaları da yakından takip ettiğini söyledi. 

 

28 ülkeden 32 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Avrupa Omurilik Felçlileri Derneği (ESCIF) Başkanı Stefan O. Jorlev ise Avrupa’da omurilik felci kapsamında farkındalık oluşması için vakıf ve organizasyonların öneminden bahsederken, gerçekleştirilen başarılı uygulamaların ülkeler arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımıyla aktarılmasının, omurilik felcinin engellenmesi ve omurilik felçlilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi noktasında öneminin altını çizdi. 

 

Halka açık gerçekleştirilen sempozyumda omurilik felçlisi bireylerin yaşadığı fiziksel ve psikolojik zorluklar, tedavi süreçleri, yasal hakları ve cinsel yaşam konusunda yaşadığı zorluklar hakkında merak edilen sorular alanında uzman doktorlar tarafından cevaplandı. 

 

“Omurilik felcinde ilk müdahale çok önemli”

Türkiye’de ilk kez gerçekleşen ve her yıl 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü’nde gerçekleştirilmesi hedeflenen Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’na kapılarını açan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit; "Omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara yönelik farkındalık yaratmak için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile beraber gerçekleşen uluslararası böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirti.  

 

Başhekim Yiyit, “Maalesef her yıl binlerce kişi trafik kazaları, denize atlama ve spor yaralanmaları sonucunda omurilik felci ile karşı karşıya kalabiliyor. Omurilik yaralanması olan bir kazazedeye, acil müdahale ve yaşam desteği vermek çok önemlidir. Hastanın hızla hastaneye ulaştırılması gerekir. Bu nedenle kaza mahalindeki ilk müdahale çok önemlidir. Daha sonra, kaza sonucu yaralanan kişinin mutlaka donanımlı travma merkezlerine götürülmesi gerekmektedir. Omurilik felcin tedavisinde; hastaların hastanede iyileşmelerine yardımcı olabilmek için ameliyatlar ve daha sonrasında rehabilitasyon kliniklerinin kontrolünde olmaları, egzersizlerini ve tıbbi kontrollerini hiç bırakmamaları gerekmektedir.” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı