DOLAR
32,3271
EURO
35,0710
ALTIN
2.294,30
BIST
8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Red Bull BC One Dünya Finali Öncesi Ünlü Dansçılar Breakingin Olmazsa Olmaz Değerlerini Paylaşıyor

1970'lerin sonlarında New York’un Bronx mahallesinde gençler arasında başlayan ve kısa bir süre sonra dünyanın her yerine yayılan breaking, 2024 Paris Olimpiyatları’nın yeni branşı olacak.

Red Bull BC One Dünya Finali Öncesi Ünlü Dansçılar Breakingin Olmazsa Olmaz Değerlerini Paylaşıyor
18.10.2022 14:10
236
A+
A-

1970'lerin sonlarında New York’un Bronx mahallesinde gençler arasında başlayan ve kısa bir süre sonra dünyanın her yerine yayılan breaking, 2024 Paris Olimpiyatları’nın yeni branşı olacak. 1980'li yılların başında büyük bir patlama gösteren breakingin en büyük yarışması ise 2004 yılında beri düzenlenen Red Bull BC One… 12 Kasım 2022 tarihinde Hip Hop’un doğduğu topraklar olan New York’ta gerçekleştirilecek Red Bull BC One Dünya Finali öncesinde breakingin başarılı isimleri bu kültürün yapı taşlarını ve olmazsa olmazlarını paylaşıyor. Heyecanın hız kesmeden devam edeceği Red Bull BC One Dünya Finali, Red Bull TV’den canlı olarak izlenebilecek. 

 

2004 yılından beri 30’u aşkın ülkede, dünyanın en iyi breakdansçılarını belirlemek için düzenlenen Red Bull BC One, 16 B-Girl ve 16 B-Boy’u kıyasıya bir mücadele için bir araya getiriyor. Küresel anlamda en prestijli breakdans (breaking) yarışması olarak bilinen Red Bull BC One 2022 Dünya Finali’nde birinci olabilmek için yarışacak olan dansçılar12 Kasım tarihinde dansın kalbi New York’ta unutulmaz bir gösteriye imza atmaya hazırlanıyor. Manhattan Center'daki Hammerstein Balo Salonu'nda gerçekleşecek nefes kesici kapışmada Türkiye’yi B-Girl Merve “Mer-C” Can ve B-Boy Oğuzhan “Jester” Karademir temsil edecek. Final öncesinde de 30'dan fazla ülkenin birincileri ve özel davetli dansçılar, Dünya Finali aşamasına geçerek en iyi 32 dansçıdan biri olmak için yeteneklerini sergileyecek. Red Bull BC One Dünya Finali Red Bull TV’den canlı olarak takip edilebilecek.

 

Dünya çapında bir fenomen haline gelerek, stilize dans ile atletik sporun yerçekimine meydan okuyan bir dalına dönüşen ve 2024 Paris Olimpiyatları'nda yer almaya hak kazanan breaking aynı zamanda köklü bir kültürü de içinde barındırıyor. Başta Red Bull BC One olmak üzere yolu breakingin en önemli sahnelerinden geçen dansçılar bu kültürün saygınlığını korumanın ve gerçek bir break dansçı olmanın en önemli değerlerini “aktarım”, “çıkış noktasını unutmamak” ve “birlik olurken aynı zamanda keyif almak” olarak tanımlıyor.

 

Tecrübeli dansçılardan genç yeteneklere aktarım

Breaking kültüründe dansın ve dansçının gelişimi için hem bilginin hem de deneyimin doğru aktarımı, kültürün özünün unutulmayıp güçlenmesini sağlıyor. Red Bull BC One’ın ilk kazananı B-Boy Omar ve Red Bull BC One All Star RoxRite kendilerinden önceki dansçıların bu kültürü ve dansı öğretmek için zaman ayırıp çaba göstermeselerdi şu anda bu beceriye sahip olmalarına imkan olmadığını ifade ediyor. B-Boy Omar “Bana yardım eden, yol gösteren tüm akıl hocalarımdan aldığım birikimle ben de kendimi, gelecek nesillere daha büyük fırsatlara sahip olabilmeleri için platform sağlaması gereken bir elçi olarak görüyorum” diyor.

 

Barış, birlik ve eğlence!

Breaking kültürünün tohumları New York'un yoğun bir çete şiddeti ve aşırı yoksulluk yaşanan dönemlerinde atıldı. Çete savaşlarının ve şiddetin sonlanması için ortaya konan barış, sevgi, birlik ve yardımlaşmanın yanında birlikte eğlenmek de breakingin dünyaya yaydığı en önemli değerlerden biri olarak tanımlanıyor. Red Bull BC One All Stars ile gerçekleştirdiği nefes kesici kapışmalarla dikkat çeken dans grubu Mighty Zulu Kingz üyelerinden B-Boy Tyquan, bugünün dünyasında Red Bull BC One gibi önemli yarışmalarla da breaking kültürünün hak ettiği önem ve itibara sahip olmasının yolunu bu felsefenin açtığını ifade ediyor. Tyquan “Zulu Nation, barış, sevgi, birlik ve eğlence gibi belirli ilkelerle ortaya çıkan hip-hop kültür tarihinin büyük bir parçasıydı. Her şeyin cömertlik, topluluk bilinci ve gençliği güçlendirmek olduğu hip-hop'ın temel değerlerine uygunluğunu sağlamaya yönelik bir yapıydı” diyor.

 

Yoktan var olmak

Breaking, 1970'lerin sonlarında New York’un Bronx mahallesinde ekonomik açıdan dezavantajlı gençler arasında başlayan ve yaygınlaşan bir kültür, hatta politik bir duruş olarak kabul ediliyor. Ancak bu kültürün yaygınlaşması ve önemli dans stillerinden biri kabul edilmesi tüm oyunu değiştiriyor. Red Bull BC One gibi global yarışmalarla birçok dansçı kendi çemberlerinden çıkıp yeteneklerini dünyaya tanıtma fırsatı buluyor. Neredeyse hiçbir şeyi olmayan bir grup gencin şimdi tüm dünyaya yayılan rekabetçi bir sanat formu haline gelecek şekilde yarattığı, hakkında sayısız film ve belgesel yapılan, hatta 2024'te Paris Olimpiyat programının bir parçası olacak bu dans türü hakkında B-Boy Tyquan “Breaking bir şeyleri yoktan var etmek hali… Sıfır noktasından gelip yaratılan, güçlü bir kültürün bir parçası olmak inanılmaz heyecan ve mutluluk verici” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı