DOLAR
32,3430
EURO
35,0087
ALTIN
2.324,00
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Rektör Prof. Dr. Budak, Karşıyaka Sağlık Bilimleri Fakültesinde topluluk stantlarını ziyaret etti

Ege Üniversitesi Rektörü Prof.

Rektör Prof. Dr. Budak, Karşıyaka Sağlık Bilimleri Fakültesinde topluluk stantlarını ziyaret etti
10.10.2022 10:40
257
A+
A-

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Karşıyaka Sağlık Bilimleri Fakültesi Suat Cemile Balcıoğlu Yerleşkesi programı kapsamında Ege Ebelik Topluluğu (EGEBET) ile Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğunun stantlarını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Eğitim öğretim ve araştırmanın yanı sıra kültürel, sanatsal ve sportif yetkinliklerin gençlerin gelecekleri açısından önemli olduğunu söyledi.

 

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında birinci sınıfa kayıt yaptıran öğrenciler için “Oryantasyon ve Beyaz Önlük Giyme” programı düzenlendi.  EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Suat Cemile Balcıoğlu Yerleşkesinde düzenlenen törene Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra Fakülte Dekan V. Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Bölüm Başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Genç sağlıkçılara beyaz önlüklerini giydiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, daha sonra fakülte bahçesinde kurulan öğrenci topluluklarının stantlarını ziyaret etti.

 

Ege Üniversitesi Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu ile Ege Ebelik Topluluğu tanıtım ve bilgilendirme stantlarında öğrencilerle sohbet eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, toplulukların, eğitim öğretimin yanı sıra öğrencilerin kişisel bilgi, birikim ve gelişimlerine büyük katkılar sağladığını ifade etti.

 

Ege Üniversitesi Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu Başkanı Nilce Özdamar ve Ege Ebelik Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Yıldırım, toplulukların faaliyetleri ve amaçlarıyla ilgili Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a bilgiler verdiler. Topluluk Temsilcileri ve öğrenciler, Rektör Prof. Dr. Budak’a Ege Üniversitesinde hayata geçirdiği öğrenci odaklı uygulamalar dolayısıyla teşekkür ettiler.

 

“Sağlıklı beslenme ve yaşam farkındalığını artırmak istiyoruz”

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu Başkanı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi Nilce Özdamar, “Bizler geleceğin diyetisyen adayları olarak toplumumuzun sağlıklı ve kaliteli bir yaşama ulaşmasında çok önemli yerimiz olduğunun bilincindeyiz. Toplumumuzda mesleğimizin yanlış veya kısıtlı bakış açılarından değerlendirildiğini görüyoruz. Bizler sadece kilo alıp verme konusunda değil hastalıkların önlenmesi ve tedavisinden sağlık politikalarının belirlenmesine kadar çok çeşitli alanda çalışabileceğimizi herkese anlatmak, halkımızın sağlıklı beslenme ve yaşam farkındalığını artırmak istiyoruz. Çevreye saygılı, dünya kaynaklarına duyarlı ve sürdürülebilir bir geleceğin parçası olmak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

 

“Normal doğum tercih ve teşvik edilmeli”

Ege Üniversitesi Ebelik Bölümü 3.Sınıf Öğrencisi ve Ege Ebelik Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Yıldırım, “Günümüzde normal doğumların yanı sıra birçok doğum yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan halk arasında en çok bilineni ve en çok tercih edilen yöntem, sezaryen doğumdur. Literatüre bakıldığında sezaryen, normal doğum eyleminin başarılı olmama riskinin yüksek olduğu bu nedenle kadın bedenine kesi atılarak fetüsün ve eklerinin doğurtulması işlemidir. Yani sezaryen, doğum yöntemi değil bir ameliyattır. Her ameliyat gibi sezaryen ameliyatı da birçok risk barındırır. Bunların başında; kanama miktarının fazla olması, daha uzun süre hastanede yatış gerektirmesi ve kadının psikolojik yönden kendi bedeninde oluşan kesi nedeniyle olumsuz etkilenmesi yer alır. Avantajları arasında en çok bilineni ise doğum eyleminin ağrısız ve acısız olmasıdır” diyerek bilgi verdi.

 

Gebe kadınların, gerek ailesi gerekse çevresinden duyduğu doğum tecrübelerinden endişelenerek,  sezaryen doğumu tercih ettiklerini vurgulayan Ceren Yıldırım,  “Kadın vücudu normal doğum eylemine, gebelik süresi boyunca hazırlanır ve doğum sırasında gerekli koşulları sağlayarak fetüsün ve eklerinin doğmasını en rahat ve en sağlıklı yolla gerçekleştirir. Bu nedenle, herhangi bir kontrendikasyon olmadığı sürece normal doğum tercih ve teşvik edilmelidir. Normal doğuma teşvik etmede başlıca görev ebelere düşmektedir. Ebeler, insanlık tarihi boyunca kadına ve ailesine en yakın sağlık profesyonelleri olmuşlardır. Okulumuzda, toplumsal alanda normal doğuma teşvik ve kadınları gebelik öncesi, doğum ve doğum sonrası yaşanabilecek durumlar hakkında bilgilendirme yapmak, kendi mesleğimizde farkındalık yaratmak, biz vardık, varız ve var olmaya devam edeceğimizi göstermek için Ege Ebelik Topluluğunu yani EGEBET'i kuruyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı