DOLAR
32,3764
EURO
35,0246
ALTIN
2.326,54
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Saksıda Maviyemiş Üretimi, Yüksek Karlılık ve İhracatta Büyük Fırsat Yaratıyor

İhracat ve İç Pazarda Talep Patlaması Yaşanan Maviyemiş, Netafim Topraksız Tarım Damla Sulama Sistemiyle Yüksek Kârlılığını Daha da Artırıyor!   Son yıllarda topraksız tarımın en önde gelen üretim modellerinden biri olan saksıda maviyemiş ya da sektörde bilinen adıyla blueberry yetiştiriciliği, yatırımcısına bıraktığı yüksek kârla dikkat çekiyor.

Saksıda Maviyemiş Üretimi, Yüksek Karlılık ve İhracatta Büyük Fırsat Yaratıyor
12.09.2022 12:10
317
A+
A-

İhracat ve İç Pazarda Talep Patlaması Yaşanan Maviyemiş, Netafim Topraksız Tarım Damla Sulama Sistemiyle Yüksek Kârlılığını Daha da Artırıyor!

 

Son yıllarda topraksız tarımın en önde gelen üretim modellerinden biri olan saksıda maviyemiş ya da sektörde bilinen adıyla blueberry yetiştiriciliği, yatırımcısına bıraktığı yüksek kârla dikkat çekiyor. Antalya bölgesinde gitgide yaygınlaşan saksıda maviyemiş üretim çiftlikleri, ihracat ve iç pazarın talebine yetişemiyor.

 

Netafim sulama sistemleriyle 60’a varan su tasarrufu ve yüksek verimlilik 

Akıllı sulama sektörünün önde gelen firmalarından NETAFIM, Antalya’nın Serik ilçesinde düzenlediği tarla gününde, topraksız maviyemiş yetiştiriciliğinde yeni sulama teknolojilerini tanıttı. Metro Ziraat arazisinde 107 dekarlık alanda yaklaşık 43 bin saksıda blueberry yetiştiriciliği yapılan çiftlikte yılda 240 tona varan hasat yapılıyor.  

 

Netbow ve hat üstü PCJ markalı Netafim damla sulama sistemleri, sprink çözümlerine göre 60, mikrosprey çözümlerine göre 45 su tasarrufu sağlayarak yapılan yatırımı kısa sürede amorte ediyor. Saksıda  maviyemiş üreticiliğinde, doğru sulama ve gübreleme ekipmanlarının kullanımıyla, bitki başına 5 kg.’a kadar verim sağlanabiliyor. Taze maviyemiş fiyatları kilogram başına piyasada 300 TL’ye kadar ulaşıyor.

 

A, C ve E vitaminleri yönünden en zengin meyvelerin başında gelen maviyemişin antioksidan özelliği sayesinde vücudun zinde kaldığı, düşük kalorisi, kolestrolün ve kan şekerinin kontrol altına alınmasındaki etkisiyle dikkat çektiği belirtiliyor.

 

İhracatta Büyük Fırsat  

NETAFIM Maviyemiş tarla gününe katılan Serik Kaymakamı Cemal Şahin, küresel iklim krizinde, doğru sulamanın tarımsal sürdürülebilirlik için çok daha kritik öneme haiz olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte tarımsal üretimin yaşamsallığının tüm dünyanın gündeminde olduğunu söyleyen Cemal Şahin, Netafim firmasını faaliyetlerinden ve tarım teknolojisine katkılarından ötürü tebrik etti.  

 

Etkinliğe ev sahipliği yapan NETAFIM Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, Netafim, topraksız maviyemiş yetiştiriciliğinde damla sulama sistemlerinin, suyun ve besinlerin doğrudan bitkilerin köküne ulaştırması sebebiyle en etkin metot olduğu belirtirken, dünyadaki benzer topraksız blueberry üretiminin 40’ında Netafim çözümlerinin kullanıldığını ifade etti. Netafim’in 1965’den bu yana dijital tarım başta olmak üzere, akıllı sulama çözümlerinin geliştirilmesinde öncülük yaptığını söyleyen Parmaksız, etkin sulama tekniklerinin benimsenmesiyle maviyemiş üretiminin çok daha kârlı bir iş alanı yarattığını, 2021 verilerine göre dünyada 5,2 milyar doları aşan taze blueberry ihracat pazarında Türkiye’nin önünde duran büyük fırsata, teknolojik ve agronomik bilgi birikimleriyle katkı vermek istediklerini ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı