DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Şansal Büyüka ile Dobra Dobra yeni bölümüyle D-Smart'ta

Duayen gazeteci Şansal Büyüka, D-Smart’ta  Skorer TV’ muhabiri  Nergis Aşkın’ın  sorularını yanıtladı.

Şansal Büyüka ile Dobra Dobra yeni bölümüyle D-Smart'ta
04.04.2023 20:20
221
A+
A-

Duayen gazeteci Şansal Büyüka, D-Smart’ta  Skorer TV’ muhabiri  Nergis Aşkın’ın  sorularını yanıtladı. “Şansal Büyüka ile Dobra Dobra” programına, Şansal Büyüka Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini değerlendirerek başladı:

“Sıradan bir ezeli rekabetin çok önüne geçen, Beşiktaş adına tarihe geçecek sıradışı bir galibiyet oldu. Tarihin sayfalarında yer alması gereken bir galibiyet. 10 kişi 1-0 yenik penaltıdan kurtuluyor ve Şenol Güneş’in çok yerinde hamleleri ile oyunu 4-1’e kadar getiriyor. Sonra 4-2 oldu ama, bu maçı hocaların bir mücadelesi olarak görüyorum. Şenol Güneş yaptığı hamleler ile Jorge Jesus’u mat etti. Bir hoca ne kadar büyük olursa olsun, egodan kibirden, ben yaptım oldu anlayışından vazgeçmesi gerekir. Artık Joao Pedro futbolun malulen emeklisi, iş yapma şansı yok. Bu kadar ağır bu kadar kötü Pedro ile başlayıp çok uzun süre oyunda tutmak, futbola ihanettir. Ama Şenol hoca ne yaptı? Ghezzal ile başladı baktı ki gitmiyor, hızlı Redmond’ı aldı oyuna. Sonrasında hızlı oyunlar karşısında Fenerbahçe stoperleri perişan oluyorlar. İkinci golde o kadar uzun arkaya atılan topu kesemediler. Beşiktaş’ın yaratıcı gücü ve hızlılığı, Fenerbahçe stoperlerinin çaresizliği ve yetersizliği bu sonucu ortaya çıkardı. Elbette golcü farkı da var. Valencia benim için hiçbir zaman büyük bir golcü olmadı. 26 değil isterse 46 gol atsın, sadece derbide penaltı kaçırdı diye de söylemiyorum. Daha önce de çok kez söyledim. 26 golün 15’i penaltı. Her maç 5-6 pozisyona girip 1-2 tanesini değerlendiriyorsun, diğerlerinde saç baş yolduruyorsun. Kişisel oynuyorsun. Fenerbahçe’ye alternatif santrafor olur asla 1’inci golcü olamaz. Bunları üst üste koyduğumuzda Beşiktaş hakettiği bir galibiyet aldı.”

“Arda Güler’in penaltısında, penaltının babası olduğunu düşünmüyorum. Onur’un ayağının Arda’nın ayağına çok ufak bir teması var. Ama o temas ile denize balıklama atlar gibi düşülecek bir pozisyon değil. Beni vicdanen rahatsız eden bir penaltı kararı oldu. Arda’nın performansına gelince; Ferdi’yi bir kenara koyarsak, koca bir takıma bedel tek başına. Takımın tek yaratıcı oyuncusu. Jorge Jesus bu oyuncuyu bile uzunca süre kenarda tuttu. Çok yanlış yaptı. Arda şu anki Fenerbahçe kadrosunun en değerli oyuncusu. Yıldız olmaya en yakın oyuncusu. Ancak çok çalım yapıyor, gerekli yerlerde yapması gerekiyor. Her pozisyonda çalım yapmaya çalışırsa çok top kaybeder ve çabuk yorulur. Beşiktaş maçında da bunu sıkça gördük. Bu alışkanlığını bırakması lazım.”

Şansal Büyüka, başkan Ali Koç ve Jorge Jesus’un neler yapması gerektiğini yorumladı:

“Jesus sezon sonu gitmeli. Olmadı, tutmadı. Sezon başındaki performansı yok, söylentiler motivasyonunu düşürdü. Daha Türkiye Kupası maçları var. Sezonu tamamlayıp, sezon sonu gitmeli. Fenerbahçe şimdiden yeni bir hoca aramalı. Jesus’a soruyorum; 7 milyona alınan Oosterwolde nerede? Kendi aldırdığı Joao Pedro’yu tercih ediyor. Fenerbahçe maçın başından Pedro’nun çıkışına kadar 10 kişi oynadı. Başlaması hata, bu kötü performans ile uzun süre sahada tutulması hata. Jesus’un transfer kararları tam fiyasko. Ali Koç bence devam etmeli. Bu kadar sıkıntının olduğu bir dönemde bir servetten fazlasını harcadı. Ama 5 yılda futbolda transferlerde yaptığı hatalardan hiç ders almadı. Hep sıradan futbolculara yöneldi. Fenerbahçe’de yüksek kaliteli oyuncularla oynamalı. Eğer Ali Koç bu yanlışında ısrar edecekse bıraksın. Bence devam etsin, ama transfer konusunda değişmeli. Bugüne kadar transferde kimlerin müdahalesi varsa, hepsini hemen şimdi terk etmeli. Ali Koç mutlaka kaliteli oyunculara yönelmeli. Kaliteli bir santrafor lazım, yüksek kalite bir orta saha ve iki stoper lazım. En az 5-6 kaliteli oyuncu olmalı. Fenerbahçe yıldızlarla oynamaya alışkın bir takım. Fenerbahçe sahada oyundan düştüğünde takımı toparlayacak bir isim yok. Fenerbahçe’de tek bir sıkıntı var transferdeki sıradanlık.”

“Şenol Güneş, Fenerbahçe’ye karşı bir galibiyet aldı ama pir galibiyet aldı. Hocanın kariyerine geçecek, parlak bir sayfa açacak, Beşiktaş’ın tarihine geçecek bir galibiyet oldu. Maçları her zaman oyuncular kazanmaz, bazen de hocalar kazanır. Bu maçı Şenol Güneş kazandı, sonra Redmond kazandı. Ghezzal-Redmond değişikliği maçı kazandıran hamle oldu.”

Şansal Büyüka derbinin hakemi Halil Umut Meler’i değerlendirdi:

“Hakem atamalarında manuel, yapay zeka vs diyoruz ya hepsi kandırmaca. Ben ilk haftadan itibaren  hiçbir hakemin yapay zeka ile atandığını düşünmüyorum. Yapay zekaya ne yüklenirse onu verir. Türk hakemliği o kadar çaresiz ki derbiyi kim yönetecek diye sorsak, yüzde 95’i Halil Umut Meler derdi. O kadar çaresizlik var ki derbiyi yönetecek hakem bulunamıyor. Halil Umut Meler’i de dinlendirmek lazım. Sürekli yüksek seviyede maç yönetiyor ve yıpranmaya başladı. Bence kötü bir maç yönetti. İlk penaltı doğru değil, ikinci penaltı doğru, Aboubakar’ın seyirci ile diyaloğunda sarı kart doğru ama, Samet’e verdiği kart yanlış. Ancak hakemin verdiği ters kararlar maçın sonucuna etki etmedi.”

“Benim için Fenerbahçe’nin şampiyonluk şansı zaten çok azdı. Şimdi hiç kalmadı. Ben Galatasaray favori diyordum. Şimdi de Galatasaray’a hayırlı olsun diyorum.”

Büyüka, Galatasaray – Adana Demirspor maçını da yorumladı:

“Icardi üç haftadır yok. Kaliteli oyuncunun da her maçta yüksek performans göstermesi beklenemez. Mertens’in olmamasına bağlıyorduk biraz kötü oynamasını ama bu maçta Mertens döndü ama Icardi yine kötü oynadı. Bana göre son haftaların en önemli adamı Rashica. Galatasaray’ın hücum gücünde en önemli silahı Rashica. Abdülkerim çok iyi oynuyor. Galatasaray’ı beğenmeyen çok ama ben özellikle ilk yarıdaki oyunu beğendim. Galatasaray maçta nasıl olursa olsun bu takım gol atar umudu hep var. Son dakikalarda kazandıkları çok maç da oldu bu sezon. Adana Demirspor iyi dayandı ama golcüsü yok. Bana göre maçın adamı Stambouli idi, hakkını teslim etmemiz lazım.”

Şansal Büyüka son olarak Trabzonspor-Kayserispor maçını değerlendirdi:

“Genç kuşak hocalar içinde rakipsiz bir numara olarak Çağdaş Atan’ı görüyorum. Transfer tahtası kapalı bir takımla çok iyi sonuçlar alıyor. Maç önü ve sonu konuşmaları çok iyi. Çağdaş Atan’ı önümüzdeki dönemde büyük takımlardan birinde göreceğimizi düşünüyorum. Trabzonspor ne kadar olursa olsun, kendi sahasında hiçbir takımdan dört gol yememeli. Takımın hırsı, hevesi yok. Trabzonspor gidenleri çok arıyor. Trabzonspor bütün futbolcu gücünü kaybetti. Nwakaeme giderken takımın ruhunu da götürdü. Takımda ciddi bir düşüş var.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı