DOLAR
32,3849
EURO
35,0357
ALTIN
2.326,43
BIST
9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Tarladan sofraya gıdanın yolculuğu

Bu yıl kapılarını 91.

Tarladan sofraya gıdanın yolculuğu
04.09.2022 15:50
342
A+
A-

Bu yıl kapılarını 91. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen “Terra Madre Anadolu İzmir” kapsamında, gıdanın “iyi, temiz, adil” dağıtılması ve tarladan sofraya yolculuğunu anlatan pek çok panel ve söyleşi gerçekleştiriliyor. “Artsın eksilmesin taşsın dökülmesin” söyleşisinde uzmanlar, tarladan sofraya gıda israfı ve sıfır atığı konuştu. 

 

İzmir Sanat Bahçesi Söyleşi Alanı’nda, İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, Üretici Dr. Nevzat Eldem konuşmacı olarak katıldı. 

TAFED İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, “İşin özü, iki boyutlu üretim ve tüketimdir. Biz her iki boyutta da yanlış yapıyoruz. Biz şefler olarak tarladan alıp misafire sunuyoruz. Bu süreçte inanılmaz açıklar var. Reçete, gramaj ve paketleme sistemleri gibi yöntemlerle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Amacımız, sıfır atıkla bu ürün misafirin önüne kadar gitsin. Şimdi bunu biraz da olsa başarmaya başladık. Bize emanet olan kaynakları iyi kullanmalı ve gelecek nesillere planlayarak bırakmalıyız” dedi.

 

Konak Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, “Tüketicinin tüketim alışkanlıkları çok önemli olduğu gibi üretici ayağında da doğru hasat teknikleri bizim için çok önemli. Tüm zincir boyunca, kayıp ve israfı en aza indirecek önlemleri almamız gerekiyor. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Gönüllü Hasat Projemiz ve ayrıca pandemi döneminde geliştirdiğimiz Gıda Dostu Mutfağım projesiyle gıda sektöründe çalışan personele verdiğimiz eğitim modüllerimiz var. Gıdamı Koru Mutfak Atölyeleri ile de ev kadınlarına gıdanın israf edilmemesi için eğitimler verdik. Yapılan tüm bu çalışmaların ana odağı, üretim zincirinin başından tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkındalık oluşturmak” diye konuştu.   

 

Ziraat Mühendisi ve gönüllü aktivist Mine Pakkaner ise “Gıdayı üretirken kaynağında atığa engel olmak en önemli meselemiz. Nasıl doğru üretiriz? Tarımsal üretim artıklarının her birinin toprağa geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldığımızı toprağa geri vermediğiniz sürece ne karbon ayak izinden ne su ayak izinden ne de ekosistemden söz edebiliriz. İsrafı önlemeye tarımsal üretim ayağından, tarım girdilerini israf etmeyerek başlamalıyız” dedi. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmeli üreticisi Dr. Nevzat Eldem de “Biz bir döngü yaratmalıyız. Ne üretiyorsak onun bir atığı vardır, bu atıkları layıkıyla toparlayıp değerlendirebilirsek daha düşük maliyetli daha sağlıklı ve daha kaliteli ürünler elde etmiş olacağız” şeklinde konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı