DOLAR
32,3520
EURO
35,1292
ALTIN
2.301,73
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tiyatro bütün engelleri aşar

Engelliler Haftası’nda Türkiye’de ilk kez Kılıçarslan oyunu tüm engel gruplarının izleyebileceği şekilde özel olarak sahnelendi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Engelliler Haftası’nda “Sanatta engel yok” diyerek örnek bir çalışmaya imza attı.

Tiyatro bütün engelleri aşar
12.05.2023 15:00
186
A+
A-

Engelliler Haftası’nda Türkiye’de ilk kez Kılıçarslan oyunu tüm engel gruplarının izleyebileceği şekilde özel olarak sahnelendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Engelliler Haftası’nda “Sanatta engel yok” diyerek örnek bir çalışmaya imza attı. Şehir Tiyatroları’nın en beğenilen oyunlarından Kılıçarslan, Engelliler Haftası nedeniyle tüm engel gruplarına uygun olarak sahnelendi. Türkiye’ye örnek olması ve farkındalık oluşturmanın amaçlandığı oyuna Doç. Dr. Figen Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, oyunun yazarı İskender Pala, STK’lar, 443 özel gereksinimli birey ve aileleri katıldı. Kendileri için özel olarak hazırlanan SDKM Büyük Sahnede yerlerini alan özel gereksinimli bireyler Kılıçarslan oyununu büyük bir ilgiyle takip etti. Oyun sonunda özel gereksinimli bireyler oyunculara sevgilerini sundu. Engellilerin mutluluğu görülmeye değerdi.

 

TÜM ENGEL GRUPLARI İÇİN SAHNELENDİ

Dezavantajlı bireylerin hayatını kolaylaştırmak, onların tüm imkânlardan eşit yararlanmasını sağlamak için yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye rol model olmaya devam eden Büyükşehir, bu kez de sanatın iyileştirici gücünü kullandı. Türkiye’de ilk kez bir tiyatro oyununu tüm engelli gruplarına yönelik olarak sahneleyen Büyükşehir Şehir Tiyatroları, SDKM Büyük Salonu özel gereksinimli bireyler için hazırladı. Engelli rampalarının kurulduğu salonda ayrıca duyma engelliler için işaret diliyle, görme engelliler için ise özel bir betimleme sistemiyle tüm engel gruplarının oyunu takip etmesi sağlandı.

 

İSKENDER PALA: SANAT BÜTÜN ENGELLERİ AŞAR

Engelliler Haftası dolayısıyla Şehir Tiyatrolarınca özel gereksinimli bireyler için sahnelenen Kılıçarslan oyununu, engellilerle birlikte izlemeye gelen sevilen yazar İskender Pala duygularını şu sözlerle ifade etti: “Ben engelli arkadaşlarımıza bu oyunun sergileneceğini duyunca İstanbul’dan kalkıp geldim. Bir tiyatro, bir sanat eseri bütün engelleri aşar. Biz gönüllere dokunmak için sanatın bütün dallarıyla onlara koşmalıyız. Görmesi olmayan arkadaşlarımıza göstermek için, işitmesi olmayan arkadaşlarımıza duyurmak için, hareket kabiliyeti olmayan arkadaşlarımıza hareket verebilmek için sanatı kullanabiliriz. Bugün bu salon pek çok tasarımıyla bütün engelli arkadaşlarımız için hazırlandı. Tiyatroda bir ilk. Bütün dünyaya da yaygınlaşmasını dileriz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir etkinliği gerçekleştirmesi takdire şayan. Buradan ayrılan insanların mutluluğunu görmek de beni çok sevindirdi.”

 

“BAŞKANIMIZ ENGELLİLERE ÇOK YARDIMCI OLUYOR”

Doğuştan görme engelli Eren Aladağ da kendileri için özel sahnelenen oyundan çok memnun kaldığını dile getirdi. Aladağ, “Bize kulaklık takarak sesli betimleme ile canlandırma yaptılar. Çok memnun kaldık. Büyükşehir’e sunduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ederim” dedi. Bir diğer görme engelli katılımcı Erhan Özyapı ise betimlemeli kulaklık eşliğinde Kılıçarslan oyununu izlediğini anlattı. Özyapı, oyunun tarihi açıdan görme engellileri bilgilendirdiğini söyledi. Özel gereksinimli bireylerden olan Ahmet Tarık Karagül de duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Başkanımız Tahir Büyükakın engellilere çok yardımcı oluyor. Allah ondan razı olsun. Engelsiz taksiler, rampalar, asansörler, görme engelliler ve işitme engelliler için özel çalışmalarla belediyemiz bize çok yardımcı oluyor. Çok teşekkür ederiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı