DOLAR
32,3812
EURO
35,0207
ALTIN
2.325,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Türkiye’de Satılan Dijital Oyunların Fiyat Yerelleştirmesi

Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, Türkiye’deki oyun ve oyun içi satışlar özelindeki fiyat yerelleştirmesi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Türkiye’de Satılan Dijital Oyunların Fiyat Yerelleştirmesi
21.11.2022 17:20
290
A+
A-

Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, Türkiye’deki oyun ve oyun içi satışlar özelindeki fiyat yerelleştirmesi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

 

Oyunfor'un Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, büyük dijital oyun mağazalarının Türkiye fiyatlandırmalarının kurdaki yükseliş göz önüne alındığında halen uygun olduğunu belirtiyor.

 

İlk olarak, dijital oyun mağazalarındaki fiyat yerelleştirmesi ne anlama geliyor, bizi bilgilendirebilir misiniz?

Her türlü ithal üründe olduğu gibi ¨video oyunları¨ olarak tabir ettiğimiz; PC, konsol ve mobil oyunlar da Türkiye’de, orijinal fiyatlarının TL karşılığı ile, belirli bir fiyattan satılıyor. Eğer bir oyun, dijital bir mağaza çatısı altında değilse ve oyunun yayıncısı özel bir fiyat politikası uygulamıyorsa bu oyunlar ve oyun içinden satın alınabilen dijital içerikler o günkü döviz kurundan direkt olarak çevriliyor. Buna karşın, eğer fiyat yerelleştirmesi söz konusuysa sabitlenmiş olan bir oran gözetiliyor ve fiyatlandırma bu şekilde belirlenmiş oluyor.

 

Şu anda hangi büyük dijital mağazalar Türkiye’de fiyat yerelleştirmesi yapıyor?

Tüm oyuncuların sıklıkla kullandığı; Steam, Epic Store ve Battle.net, fiyat yerelleştirmesi yapan büyük isimlerden.

 

Bundan birkaç ay öncesine kadar Steam, son derece avantajlı bir dijital pazardı çünkü 1, 1.8 TL’den işleme sokuluyordu. Bu sayede birçok oyuna çok makul fiyatlar ile ulaşılabiliyordu. Ne var ki geçtiğimiz ay Steam, yerelleştirme oranını değiştirdi ve 1’ı, 10 TL olarak güncelledi. Tabii ki Steam’de yer alan geliştiriciler isterlerse bu oranı daha düşük tutabilir ama algoritmanın önerdiği kur karşılığı 10 TL olarak belirlenmiş durumda. Bu değişimin de oyunların satış fiyatlarının ortalamasını artıracağını söylemek mümkün.

 

Aslına bakarsanız, mayıs ayında oyun ve oyun içi satışlarda TL fiyatlandırmasına geçiş yapan Blizzard’ın belirlediği oran, Steam’de yapılan bu fiyat düzenlemesinin bir habercisiydi: Firma, TL desteği sunmaya başladığından beri 1€’yu 10 TL’den işleme sokuyor. Epic Games’in de -bahsi geçen iki platformda olduğu gibi- 1€’yu 10 TL olarak kabul etmesi, global diital oyun mağazalarının Türkiye fiyatlarının yerelleştirilmesinde konsensüs sağladığını gözler önüne seriyor.

 

Fiyat yerelleştirmesinin oyun satışlarına olan etkisi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Ülkemizdeki döviz kurlarının dalgalı bir seyir izlemesinden ötürü bu yerelleştirmenin son derece olumlu olduğunu, dolayısıyla oyun satışlarını olumlu yönde etkilediğini vurgulayabiliriz. Her ne kadar yakın geçmişte yerel fiyatlarda birtakım ¨zorunlu¨ düzenlemeler yapılmış olsa da doğru şekilde uygulanan bir fiyat yerelleştirilmesi politikasının Türkiye oyun sektörü için çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Özellikle PC oyunlarında bahsi geçen dijital mağazalardaki sezon indirimleri sayesinde oyunları makul fiyatlardan almak mümkün. Ne var ki halen fiziksel mağazalarda satılan kutulu PC ve konsol oyunları -maalesef- bu yerelleştirmenin dışında kalıyor ve mağazalar indirim yapmadığı sürece fiyatlar alım gücünü zorlayabiliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı