DOLAR
32,3695
EURO
35,0221
ALTIN
2.323,53
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye'nin 100'üncü yılında Banvit BRF, 55'inci yaşında yatırımlarla büyümeye devam ediyor

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Nevski Uluslararası Ekoloji Kongresi”, Rusya’nın St.

Türkiye'nin 100'üncü yılında Banvit BRF, 55'inci yaşında yatırımlarla büyümeye devam ediyor
01.06.2023 16:40
176
A+
A-

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Nevski Uluslararası Ekoloji Kongresi”, Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapıldı. Kongrenin ikinci gününde Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Victoria Abramchenko’nun katılımıyla özel bir oturum düzenlendi.

Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko burada yaptığı konuşmada, “Sağlıklı bir çevrede yaşamak, her devletin, her ulusun hakkıdır, belirli ülkelerin ayrıcalığı değildir. Çevreye gösterilen saygı Rus devlet politikasının önceliğidir. Rusya, çevre konularında çifte standartlara ve her türlü diktaya karşıdır. Amacımız çevreyi korumak ve gezegeni gelecek nesiller için temiz tutmaktır” dedi. 

Kongreye katılan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev de “İnsan ve doğa, dost mu” sorusuna şu yanıtı verdi: “Rosatom ana misyonunu yerine getirmeye devam ediyor. Bu da çevre dostu enerji kaynaklarının yaratılmasıdır. Bu, gezegenin temizlenmesi için düzenli olarak verdiğimiz katkıdır. Tüm nükleer santraller yılda 2 milyar tona kadar insan kaynaklı gaz emisyonunu önlemektedir. Rusya’da bu rakam 110 milyon tondur ve artmaya devam edecektir. Rosatom aynı zamanda nükleer reaktör ihracatı konusunda liderdir. Yurt dışındaki inşaat projelerinin yaklaşık %80’i Rus teknolojilerine dayanmaktadır. Enerji teknolojisi lideri olmaya devam ederken yeni yetkinlikler de geliştiriyoruz. Ülkemizde çok ilgili, talepkâr ve sorumluluk sahibi bir genç çevre aktivistleri nesli olduğunu vurgulamakta yarar var. Mesele, aktif bir ‘ben’den yaratıcı bir ‘biz’e, farklı insanları bir araya getirme arzusuna, ülkemizi ve gezegenimizi daha temiz hale getirmek için fikirleri ve yaklaşımları bir araya getirmeye yönelik bir paradigma değişikliğidir.”  

Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı Matvienko ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Abramchenko, kongre kapsamında Rosatom’un Rosmolodezh ve Clean Air (Temiz Hava) projelerinin yer aldığı sergiyi ziyaret etti. Rosatom’un sergisinde Rosatom Çevre Programları Direktörü Andrey Lebedev, onur konuklarına yeşil ve nükleer enerji projeleri, birikmiş çevresel zararları bertaraf etmeye yönelik modern teknolojiler, devlet tarafından nükleer bilimcilere verilen görevler ve yüksek tehlikeli atıkların yönetimi için bir alanın oluşturulması ve bunların yaşam döngüsünün izlenmesine yönelik dijital sistem hakkında bilgi verdi. 

Kongrenin ikinci gününde Rosatom tarafından düzenlenen “Ekolojik refahın garantisi olarak ortak devlet ve iş çabaları” başlıklı yuvarlak masa toplantısına Rusya, Kazakistan, Belarus, Çin, Irak, Endonezya ve diğer ülkelerden 30’dan fazla büyük şirketin üst düzey yöneticisi katıldı. Katılımcılar, günümüz dünyasının büyük zorlukları karşısında ekolojik refaha ulaşmak için yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eylemlerin sürdürülmesi, ortak devlet-iş dünyası projelerinin sinerjik etkisi ve uluslararası diyaloğun teşvik edilmesi konularını tartıştılar.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev burada yaptığı konuşmada, “Bugün, Ulusal Ekoloji Projesi çerçevesinde Rosatom, I-II. tehlike sınıfındaki atıkların yönetimi için bir bilgi sisteminin oluşturulması, eko-teknoparkların inşası ve onlarca yıldır biriken atıkların bertarafını içeren üç bileşenli yeni bir görev üstleniyor” dedi. 

2019 yılında Rosatom’un çevre programlarını geliştirirken ithal teknolojilere odaklandığını belirten Likhachev sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl, çevre bütçesiyle ilgili hiçbir kesinti olmadı, hiçbir çevre sorunu çözümsüz kalmadı. Çevre programları, çevre sorunlarını çözmek için dünyadaki en iyi uygulamaları kullanmamız gerekiyor yaklaşımıyla %60-70 oranında ithal odaklı teknoloji ve ekipman içeriyordu. Ancak, dünyada yaşanan diğer olaylar Rosatom’un yaklaşımını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. İlk olarak, üç yıl süren pandemi, küresel lojistiği tamamen yok etti, tedarik zincirlerini kırdı, kısıtlamalar getirdi, tüm bunların tedarik zincirleri üzerinde geri dönüşü olmayan bir etkisi oldu. Tabii ki geçtiğimiz yıl, akla hayale gelmez, tarif edilemez, yasadışı bir dizi yaptırım ve kısıtlama yaşandı.”  

Tüm bunların çevre programının yeniden başlatılması gerekliliğini gözler önüne serdiğini söyleyen Likhachev, “Hükümet ve Rosprirodnadzor ile ithal teknolojilerin yerine başkalarını koymak için fırsatlar aradık, tamamen yeni ekipman tedarik zincirleri oluşturduk, ana hedefe ulaşmayı engellemeden proje konfigürasyonlarını değiştirdik. Bu yönde ilerlemeye devam ediyoruz. Bu yıl ilk eko-teknoparklar faaliyete geçecek, Transbaikalia’da, Usolye-Sibirsky’de, Leningrad Bölgesi’nde biriken atıkların bertarafı için çalışmalar sürüyor. Rosatom, en zararlı endüstriyel atıklar olan I-II. tehlike sınıfı endüstriyel atıklarla ilgili çalışmalardan sorumludur. Ulusal ‘Ekoloji’ projesinin bir parçası olarak yerine getirmemiz gereken üç görev var. Bunlardan ilki, tehlikeli atıkların hesaplanması ve izlenmesi için tek bir bilgi sisteminin oluşturulması. İkincisi hem oluşacak atıkları hem de birikmiş atıkları işleyecek yedi eko-teknoparkın inşa edilmesi. Üçüncüsü ise, Leningrad bölgesindeki meşhur “Krasny Bor”, Usolye-Sibirskoye ve Irkutsk’taki miras alanlardır” ifadelerini kullandı. 

2021 ve 2022 yıllarında Rosatom’un, kendi finansmanıyla Kuzey Kutbu’ndaki çevresel durumu izlemeye başladığını söyleyen Likhachev, Rus bilim insanı Mihail Lomonosov’un adını taşıyan 

Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi ile hava ve su ölçümleri yapıldığını belirterek, “Ornitologların da çalışmasıyla bir dizi faaliyet yürütüldü. Sonuçlara dayanarak zayıf noktaları görüyor, durumun kötüye gitmediğini anlıyoruz” dedi. 

10’uncu Nevski Uluslararası Ekoloji Kongresi, uluslararası bir çevre güvenliği sisteminin oluşturulmasını desteklemek amacıyla 2008 yılından bu yana St. Petersburg’da düzenleniyor.  Bu yıl “Ekoloji bir haktır, ayrıcalık değil” sloganı ile gerçekleştirilen kongre, Rusya Federasyonu Hükümeti, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Federasyon Konseyi, BDT Parlamentolar Arası Asamblesi ve Rusya Federasyonu Doğal Kaynaklar ve Ekoloji Bakanlığı tarafından organize edildi. 40’tan fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı kongre 900 delegeyi bir araya getirdi. Kongrenin iş programında 12 yuvarlak masa toplantısı, iki panel ve bir özel oturumun yanı sıra federal ve bölgesel çevre projelerinin tematik bir sergisi ve bölgelerde düzenlenenler de dahil olmak üzere bir dizi dikkat çekici çevre etkinliği yer aldı.

Düşük karbonlu üretim kullanarak elektrik üreten bir şirket olarak Rosatom, yeşil dönüşüm için tutarlı adımlar atıyor. Rus nükleer endüstrisinin öncelikli görevlerini olumsuz çevresel etkilerin azaltılması, biyolojik kaynakların korunması ve restorasyonu, çevre koruma alanı oluşturuyor. Atom felsefesini savunanlar, çevre dostu enerji üretimine olanak tanıyan ekipmanların modernizasyonuna büyük önem veriyor, çevre koruma önlemleri için yılda yüz milyonlarca ruble ayrılıyor.

Rosatom, ekoloji de dahil olmak üzere ülke için stratejik öneme sahip bir dizi alanda faaliyet gösteriyor. Rosatom’un bünyesindeki bir çevre bölümü, ulusal “Ekoloji” projesinin bir parçası olarak en önemli faaliyetlerin yerine getirilmesinden sorumlu. Günümüzde çalışmalar, “I-II tehlike sınıfları atık yönetimi için altyapı”, “Temiz Ülke”, “Baykal Gölü’nün Korunması” ve “Temiz Hava” olmak üzere dört federal proje üzerinde yürütülüyor. 

Rusya Federasyonu Hükümeti ve bölge yetkilileri, büyük Rus şirketleriyle iş birliği yaparak ülkedeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine büyük önem veriyor. Bu faaliyet, ulusal projelerin daha hızlı tamamlanmasını, nüfusun yaşam koşullarının ve ilaca erişim düzeyinin kapsamlı bir şekilde iyileştirilmesini, altyapının geliştirilmesini içeriyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı