DOLAR
32,3659
EURO
34,9545
ALTIN
2.325,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkiye’nin ilk engelsiz havuzu Bağcılar’da hizmete girdi

Bağcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle Türkiye’nin ilk duyu bütünleme temelli su içi terapi havuzunu hizmete sundu.

Türkiye’nin ilk engelsiz havuzu Bağcılar’da hizmete girdi
04.11.2022 17:20
225
A+
A-

Bağcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle Türkiye’nin ilk duyu bütünleme temelli su içi terapi havuzunu hizmete sundu. Uzman ergoterapist ve fizyoterapistler tarafından 2 – 60 yaş grubundaki engellilere duyu bütünleme eğitiminden terapiye kadar tedavi hizmetinin verileceği havuzda, lisanslı yüzücüler yetiştirilerek Paralimpik yarışmalara hazırlanacak.

 

“2021 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı” kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Bağcılar Kaymakamlığı, Bağcılar Belediyesi ve Medipol Üniversitesi ortaklığıyla Türkiye’nin ilk duyu bütünleme temelli su içi terapi havuzunun lansmanı yapıldı. Engelsiz havuza dönüştürülen Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki yüzme havuzunda düzenlenen lansman programına; Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti İlçe Başkanı Rüstüm Tüysüz ve engelli aileleri katıldı.

 

Havuzun engellilerin kendilerini geliştirmelerine ciddi manada katkı sağlayacağını belirten Uçgun, “Engellilerimizin hayatın her alanında bizimle olması gerekiyor. Bunun içinde bizlere önemli görevler düşüyor. Bu havuzda böyle düşüncenin bir ürünü. Onların hayatın her alanında olması kendilerini psikolojik olarak rahat hissetmesini sağlayacak biz de toplum olarak huzurlu olacağız” dedi.

 

Havuz, yüzde yüz erişilebilir bir formata dönüştürüldü

İlklerin belediyesi unvanını taşıdıklarını söyleyen Özdemir ise “Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz havuzumuzda Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Mutlaka engelliler özelinde terapinin içerisinde olduğu havuzlar daha önce yapıldı fakat duyusal bütünleme anlamında ilk defa böyle bir projeyi üslenmiş bulunmaktayız. İlçemize hayırlı olsun” diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından davetliler, teknolojik materyallerle birlikte yüzde 100 erişilebilir formata dönüştürülen havuzu gezdi.

 

2-60 yaş arası engelliler yararlanacak

Uzman ergoterapist ve fizyoterapistler tarafından 2 – 60 yaş grubundaki bütün engellilere; duyu bütünleme eğitimi, su içi terapi, egzersiz ve serbest yüzme eğitimi verilecek. Tedavi hizmetinin yanında yetenekli engelliler de lisanslı yüzücü olarak yetiştirilerek Paralimpik yarışmalara hazırlanacak.

 

Çocuklar, eğlenerek öğrenecekler

30 dakika olarak belirlenen terapi sürecinde havuzun çocukların gözünde güvenli ve eğlenceli kılınması adına yüzen su topları, basket potası seti, futbol kale setleri ve buna benzer birçok materyal bulunuyor. Özellikle otizm ve zihinsel engel gruplarının doğru yöntem ile nörogelişimsel bozuklukların büyük bir ölçüde iyileşmesi sağlanacak.

 

Su içi bisikletten koşu bandına kadar her şey var

Özel olarak tasarlanan havuz içerisinde; engellilerin görsel ve işitsel sistemini destekleyen ışık ve ses materyalleri, kademeli olarak derinleşen havuz içi platform sistemi, sudan korkan çocuklar için terapi alanı, su içi bisiklet ve koşu bantı gibi fiziksel kapasiteyi arttıracak materyaller gibi farklı özellikler bulunuyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı