DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Uluslararası Robotik Yarışmasının Türkiye Turnuvaları Sona Erdi

FIRST® Robotics Competition İstanbul, Bosphorus ve Haliç Bölgesel Yarışmalarının Kazananları Belli Oldu Dünya çapındaki öğrencilerin yaratıcılıklarını ve mühendislik becerilerini sergilediği en prestijli yarışmalardan biri olan FIRST® Robotics Competition’un (FRC) 2023 Bölgesel Turnuvaları, 24 Mart – 2 Nisan 2023 tarihlerinde Volkswagen Arena’da binlerce öğrenci takımının katılımıyla gerçekleşti.

Uluslararası Robotik Yarışmasının Türkiye Turnuvaları Sona Erdi
15.04.2023 16:30
227
A+
A-

FIRST® Robotics Competition İstanbul, Bosphorus ve Haliç Bölgesel Yarışmalarının Kazananları Belli Oldu

Dünya çapındaki öğrencilerin yaratıcılıklarını ve mühendislik becerilerini sergilediği en prestijli yarışmalardan biri olan FIRST® Robotics Competition’un (FRC) 2023 Bölgesel Turnuvaları, 24 Mart – 2 Nisan 2023 tarihlerinde Volkswagen Arena’da binlerce öğrenci takımının katılımıyla gerçekleşti. Dünya genelinde 30’dan fazla ülkeden 3350 takımın katıldığı yarışmanın Türkiye ayağı 2018’den bu yana Fikret Yüksel Vakfı desteğiyle yapılıyor. Bu yılın teması “Charged Up” olarak açıklandı ve takımlar sınırlı süre içerisinde kendi özelleştirilmiş robotlarını tasarlayarak bir dizi zorlu görevi yerine getirmeye çalıştılar.

Bu yıl ülkemizde düzenlenen birbirinden bağımsız 3 farklı etkinlikte 13 ilden (Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Ordu, Tekirdağ) 120’nin üzerinde yerli takımın yanı sıra, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Polonya, Romanya, Birleşik Krallık’tan katılan takımlardan 6000’in üzerinde öğrenci ağırlandı. Turnuva sonrasında, robot performansı ve sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkan takımlar 19 – 22 Nisan tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri – Houston’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandılar.

Turnuva, öğrencilerin mükemmel mühendislik becerileri ve yaratıcılıklarını sergilemelerine olanak tanıdı. Öğrenci takımları, robotlarını programlamak ve optimize etmek için bilgisayar bilimleri ve mühendislik prensiplerini kullandılar. Ayrıca, takım çalışması ve liderlik becerileri de kazandılar.

Tüm takımların büyük çaba gösterdiği bu turnuvalarda, Türkiye’den 14 takım ve 6 öğrenci Houston’da düzenlenecek dünya şampiyonasında ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

İstanbul Regional

FIRST® Impact: 6431, NoktaParantez, Hisar Okulları

Winner: 9077, The Crown, İstanbul Atatürk Fen Lisesi

Winner: 7748, Techtolia, Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Engineering Inspiration: 8159, Golden Horn, Jr. Robotics

Dean’s List Finalist: Alisa Kurun, 6989, Kaiser, Özel Alman Lisesi

Dean’s List Finalist: Yiğit Kasakolu, 7285, Beşiktaş Rsports, Beşiktaş J.K.

Bosphorus Regional

FIRST® Impact: 6989, Kaiser, Özel Alman Lisesi

Winner: 6838, X-SHARC, SEV Amerikan Koleji

Winner: 9264, Hunters

Winner: 7444, Moon Star Robotics, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Dean’s List Finalist: Efe Günak, 6025, Adroit Androids, Özel Bahçeşehir Anadolu Lisesi

Dean’s List Finalist: Selin Özgünsoy, 8780, TED Robotics, TED Ankara Koleji

Haliç Regional

FIRST® Impact: 2905, Sultans of Turkiye, Darüşşafaka Eğitim Kurumları

Winner: 7285, Beşiktaş Rsports, Beşiktaş J.K.

Winner: 6838, X-SHARC, SEV Amerikan Koleji

Winner: 8220, Space Tigers, Mersin Uğur Fen Lisesi

Engineering Inspiration: 4191, Inanc Mechatronics Club (IMC), Türk Eğitim Vakıf Inanç Türkeş Özel Lisesi

(Wildcard) Rookie All Star: 9083, Team Inertia

Dean’s List Finalist: Demir Sonar, 6429, 4th Dimension, Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü

Dean’s List Finalist: Selin Alara Örnek, 8079, River Robotics, Irmak Okulları

Ayrıca ülkemizden Anatolian Eaglebots, Istech Robotic Society (IRS) ve Golden Horn takımları yurtdışındaki bölgesel turnuvalardan ödül alarak şampiyonaya katılmaya hak kazandılar.

Tüm takımların özverili çalışmalarını takdir ediyoruz ve geleceğin teknolojilerinin gelişimi için yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. 2023 FIRST® Robotics Competition, öğrencilerin ileri teknolojileri keşfetme ve geliştirme konusunda ilham alabilecekleri harika bir platform sağladı. Fikret Yüksel Vakfı, yerelde artan sponsorluk ve gönüllü destekleri ile 2024 sezonunda daha fazla etkinlik düzenlenmesini ve daha fazla öğrenciye fırsat sağlanmasını hedefliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı