DOLAR
32,3271
EURO
35,0620
ALTIN
2.297,63
BIST
9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uniqgene'den Fenerbahçe ile iş birliği

Uniqgene, “Spor İnovasyon Hızlandırıcı Programı” kapsamında Fenerbahçe Futbol Akademisi ile pilot uygulama başlattı.

Uniqgene'den Fenerbahçe ile iş birliği
16.12.2022 16:10
324
A+
A-

Uniqgene, “Spor İnovasyon Hızlandırıcı Programı” kapsamında Fenerbahçe Futbol Akademisi ile pilot uygulama başlattı. 

Fenerbahçe Spor Kulübü; 1907 Fenerbahçe Derneği ve dünyanın en büyük küresel spor inovasyonu ekosistemi olan HYPE Sports Innovation arasındaki iş birliği ile 2021 Aralık ayında ‘Spor İnovasyon Hızlandırıcı Programı’nı hayata geçirmişti.

Sporda yenilikçi teknolojileri belirleyen program kapsamında gerçekleştirilen Fenerbahçe Sports Innovations Demo Day projelerinde ilk 3’te yer alarak pilot uygulama yapma fırsatı kazanan Uniqgene, ilk adımını Fenerbahçe Futbol Akademisinin oyuncuları ile attı.

Programın tek Türk girişimcisi Uniqgene, Futbol Akademisi sporcularına spor genetiği testleri yaparak, sporcuların performanslarını geliştirmeyi amaçlıyor. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu Yasemin Ük ve Seher Yurt’un girişimiyle kurulan ve genetik test analizi çözümleri ile sporcuların potansiyelini keşfetmeye olanak sağlayan Uniqgene, gerçekleştirdikleri pilot uygulama ile ilk etap testlerini 14 Eylül 2022 tarihinde Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis ve Fikirtepe Tesisleri’nde yaptı. Sporcuların testlerini gerçekleştirirken aynı zamanda Fenerbahçe akademisinin antrenörlerine süreç boyunca yürütülecek genetik testlerin spor içindeki uygulama ve faydaları konularında bilgi verildi. 

Uniqgene’in kurucusu Yasemin Ük, “Gerçekleştirilen Uniqgene Genetik Testleri ile Fenerbahçe Futbol Akademisi bünyesindeki sporcuların; kas yapısı, enerji metabolizması, oksijen kapasitesi, dolaşım sisteminin antrenmana adaptasyonu, sakatlanma riski, laktat birikimi ve motor öğrenme becerilerine dair toplamda 7 farklı parametrede 12 gen bölgesini test ettik. Sonuçlar kişiselleştirilmiş bir rapor halinde sunulacak” dedi. 

Yasemin Ük, “Uniqgene ile ilgili en çok merak edilen soru da testlerin yurt dışına gönderilip gönderilmediği. Testlerin tamamı Türkiye’deki laboratuvarımızda, yüzde 100 güvenli şekilde ve kişisel veri tutulmadan sonuçlanıyor” diye ekledi.

“Spor inovasyonu konusunda değerli bir girişim”

Spor teknolojileri alanındaki çalışmalar ve Uniqgene iş birliği ile ilgili olarak konuşan 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Perahya ise, “Uniqgene ile bizim için çok değerli alt yapı oyuncularımızın potansiyelini bir üst seviyeye taşıyacağımıza inancımız sonsuz. Spor inovasyonu konusunda Türkiye’nin böyle değerli girişimler çıkardığını görmekten memnuniyet duyuyoruz’’ ifadelerini kullandı.  

Uniqgene testleri sporculara ne sağlayacak?

Uniqgene ekibi ile test edilen sporcuların fiziksel verileri düzenli aralıklarla alınarak oyuncu takip sisteminin işlerliği sağlanacak. Bu fiziksel veriler, Uniqgene algoritmasıyla makine öğrenmesi yöntemiyle işlenerek genetik verilerle birlikte yorumlanacak. Çıkan sonuçlar Fenerbahçe Spor Kulübü’ne düzenli olarak raporlanacak.

İlk etap test sonuçlarının Fenerbahçe Spor Kulübü ile paylaşılmasının ardından hız kesmeden diğer sporcuların testlerine başlanacak. Planlandığı üzere bu sezonda 600’den fazla sporcu potansiyellerini Uniqgene Genetik Testleri ile keşfederek daha sağlıklı ve bilinçli bir spor hayatına sahip olmaları konusunda öngörü ve destek alacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı