DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı, muhteşem rotası ve rengârenk tekneleriyle büyüleyecek

Marmara Denizi’nin bir ucundan diğer ucuna uzanan 11.

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı, muhteşem rotası ve rengârenk tekneleriyle büyüleyecek
08.08.2023 19:30
148
A+
A-

Marmara Denizi’nin bir ucundan diğer ucuna uzanan 11. TAYK-Eker Olympos Regatta yelken yarışı, Moda-Tirilye-Moda etaplarında 18-19-20 Ağustos 2023 tarihlerinde yapılacak. Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) tarafından, Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü ve Moda Deniz Kulübü iş birliğinde gerçekleştirilen TAYK – Eker Olympos Regatta yarışında, denize ve doğaya karşı meydan okuyan en iyi tekneler kupalarına kavuşacak.

Yelkencilerin, değişen deniz ve hava koşullarıyla mücadele ettiği yarış, onlarca teknenin ve yüzlerce yelkencinin katılımıyla gerçekleşecek. IRC0, IRC1, IRC2 ve IRC3 sınıflarında düzenlenen organizasyona, yelken kulüplerinin yanı sıra farklı sektörlerden saygın markaların takımları da katılacak. 

Muhteşem rotasıyla fark yaratacak

TAYK – Eker Olympos Regatta, muhteşem rotasıyla da fark yaratacak. Moda Deniz Kulübü önünden 18 Ağustos Cuma günü saat 18.30’da verilecek start ile Marmara Denizi geçilerek Tirilye’de finiş yapacak olan TAYK-Eker Olympos Regatta, 19 Ağustos Cumartesi günü coğrafi güzellikleriyle Bursa’nın incisi olarak nitelendirilen Tirilye’deki koy yarışları ile devam edecek. 20 Ağustos Pazar günü Tirilye’den start verilecek yarış, Moda’da son bulacak.   

Uludağ’dan ilham alıyor

Yelken sporunun yaygınlaşmasına katkı sağlama hedefiyle 2013 yılından bu yana düzenlenen “TAYK-Eker Olympos Regatta”, Uludağ’dan ilham alıyor. Uludağ’ın, Antik Çağ’da “hep parlayan” anlamına gelen “Mysia Olympos” ismiyle anıldığı, tarihçi Herodot’un da bu görkemli dağı “Olympos” olarak adlandırdığı belirtiliyor. Uludağ’ın Antik dönemdeki ismi, TAYK-Eker Olympos Regatta ile yaşatılıyor.

Tirilye’nin güzellikleri

TAYK-Eker Olympos Regatta yelken yarışını izlemek için Tirilye’ye gelenler, unutulmaz anılar ve harika deneyimlerle bu güzel bölgeden ayrılıyor. Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı zeytin ve balık cenneti Tirilye, ne kadar özel bir coğrafyada yaşadığımızı bir kez daha anlamamızı sağlıyor. 

Mübadele zamanında Türkleşen eski bir Rum kasabası olan Tirilye, barındırdığı medeniyetlerin mimari dokusunu hâlâ koruyan sakin bir yer olarak dikkat çekiyor. Antik dönemin liman kentlerinden biri olan Tirilye; masmavi denizi, tarihi yapıları ve zeytin ağaçlarıyla misafirlerini büyülüyor. 

Tarihi yapıları önemli ölçüde korunan nadir yerleşmelerinden biri

Bursa’ya 40, Mudanya’ya 11 kilometre uzaklıkta bulunan Tirilye; Marmara Denizi’nin güneydoğusunda, çevresinde zeytinlikler bulunan bir vadinin iki yamacında konumlanıyor. Doğanın farklı güzelliklerini barındıran Tirilye, Türkiye’nin tarihi yapıları önemli ölçüde korunan nadir yerleşmelerinden biri olarak biliniyor. Eski Rum evlerinden kiliselerine, camilerinden çeşmelerine ve asırlık çınarlarına kadar Tirilye, adeta tarihe bir yolculuk sunuyor.

Tirilye’nin bulunduğu bölge tarih boyunca; Mysialılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetildi. “Bryllion”, “Trigleia”, “Trilye/Tirilye” isimleriyle anılan bu şirin kasabanın adı 1900’lü yılların başında “Mahmut Şevket Paşa” kasabası olarak değiştirilse de Tirilye olarak anılmaya devam etti. 1963 yılında adı “Zeytinbağı” olan kasaba bir süre sonra tekrar eski adına kavuştu. 

 

“Tirilye” adının hikâyesi

 Tirilye adının nerden geldiğine ilişkin farklı hikâyeler bulunuyor. Bunlardan ilkine göre; Tirilye’de bolca bulunan ve Yunanca barbun balığı anlamına gelen “Trigla”nın beldeye adını verdiği söyleniyor. Bir diğer görüşe göre Tirilye ismi Bizans döneminde “Bryllion” olarak bilinen ilk çağ yerleşkesinden türetilerek adlandırıldı ve bugünkü haline evrildi. Bir başka hikâyede ise Cenevizliler döneminde, korsan saldırılarından kaçan üç köyün burada ilk yerleşkeyi kurduğu ve beldenin isminin Yunanca üç anlamındaki “Tri”den türetildiği anlatılıyor. 

Daha yaygın olarak anlatılan bir diğer rivayette, 325 yılında Nikaia’da (İznik) toplanan Birinci Ekümenlik Konsülü’nün İncil ile ilgili konuları incelemeye aldığı ve toplantıya katılanlar arasında görüş ayrılıkları doğduğu ifade ediliyor. Muhalifler arasında bulunan Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sorti adlarında 3 papaz, başpiskopos tarafından aforoz edilince kendilerine inanan diğer kişilerle birlikte Tirilye’ye geliyor. Tirilye’nin adının da kasabaya manastırlar, kiliseler kuran bu üç papazdan (tri (üç) – ilya (papaz)) geldiği söyleniyor. 

Kültür varlıkları açısından çok zengin

Mudanya’nın önemli bir turizm değeri olan Tirilye’yi ziyaret edenleri, kültür varlıkları açısından da birçok zenginlik bekliyor. Yüzyıllık tarihi konaklar, Rumlardan kalan üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum Mezarlığı önemli kültür varlıklar arasında bulunuyor. Ayrıca İskele Caddesi’nde bulunan 10’dan fazla ulu çınar ağacı, kasabaya görsel zenginlik katıyor. Dükkanlar, kahveler, kent parkı gibi ortak mekânlar İskele Caddesi üzerinde yer alıyor.

Yaşattığı yarış heyecanının yanı sıra Tirilye’nin güzelliklerinin tanıtılmasına da katkıda bulunan 11. TAYK – Eker Olympos Regatta, tüm yelken severleri bu güzel ve tarihi kasabayı keşfetmeye davet ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı