DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Aksa Enerji Senegal’de Bir İlke İmza Atıyor

Aksa Enerji Senegal’de Bir İlke İmza Atıyor
10.01.2024 10:31
16
A+
A-

Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi Aksa Enerji, Senegal’in Saint Louis şehrinde 255 MW kurulu güçte yeni bir doğal gaz kombine çevrim santralinin kurulumu için çalışmalara başladı.

8 ülkedeki 13 santral yatırımıyla 2.700 MW’tan fazla kurulu güce sahip Türkiye’nin halka açık en büyük global elektrik üreticisi Aksa Enerji, grup şirketlerinden Aksa Global Investments B.V.’nin bağlı ortaklığı NDAR Energies SA’nın Senegal’in Saint Louis şehrine 255 MW kurulu güçte yeni bir doğal gaz kombine çevrim santralinin finansmanı, kurulması, işletilmesi ve sahip olunmasına yönelik çalışmalara başladığını açıkladı.

Aksa Enerji, NDAR Energies SA’nın hali hazırda Senegal Cumhuriyeti’ne ait elektrik kurumu Senelec ile imzalanmış olan 25 yıllık avroya endeksli sözleşmenin tarafı olduğu ve bu sözleşme kapsamında kurulacak santralde üretilen elektriğin 25 yıl süreyle avroya endeksli fiyattan garantili olarak Senelec’e satışının gerçekleştirileceğini Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden paylaştı.

Aksa Enerji Senegal’de Bir İlke İmza Atıyor

Gana, Mali, Madagaskar ve Kongo’dan sonra Afrika kıtasındaki açılımına Senegal ile devam eden Aksa Enerji, gerçekleştireceği bu yatırımla Senegal’in kendi ürettiği doğal gazdan elektrik üreten ilk santral projesine imza atacak. Üretim portföyünde coğrafya ve kaynak çeşitliliğini artırmayı öncelikleri arasında konumlandıran Aksa Enerji, 2015 yılından bu yana Afrika’da gerçekleştirdiği enerji santrali yatırımlarla kıtanın kalkınmasına güç veriyor.

Cemil Kazancı: 2025 Yılında Afrika’nın Nüfusu Hindistan ve Çin’i Geride Bırakacak

Yeni yatırım hakkında konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, Aksa Enerji’nin globalleşme yolculuğuna başladığı Afrika kıtasının şirketin “Sürdürülebilir Yüksek Büyüme” ve “Globalleşme” stratejisinin önemli bir bileşeni olduğunu belirterek, “Uluslararası araştırmalar 2025 yılında Afrika’nın nüfusunun Çin ve Hindistan’ı geride bırakacağını, 2040 yılına kadarki süreçte de dünya nüfusuna eklenecek her iki kişiden birinin Afrika kıtasından olacağını gösteriyor. Biz Aksa Enerji olarak Afrika’nın enerji arz güvenliği ihtiyacını erken evrede keşfedip 2017 yılında Gana santralimizle ticari üretime başladık. Bugün Afrika kıtasında dört ülkede kurulu 546 MW kapasitemiz bulunuyor. Gana Kumasi ve 2026 yılı içerisinde ticari üretime başlamayı planladığımız Senegal Saint Louis yatırımlarımızla Afrika kıtasındaki kurulu gücümüzü iki kat artırarak 1,151 MW seviyesine çıkaracağız. Senegal’de bu önemli projeye başlamaktan ve Senegal devletinin bize duyduğu güvenden büyük gurur duyduk. Teknolojimiz, deneyimimiz ve yetkin insan kaynağımız ile bu projeyi en iyi şekilde sonuçlandıracağımıza inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

Aksa Enerji’nin Senegal’in Saint Louis şehrinde kurup, 25 yıl süreyle işleteceği 255 MW kurulu güce sahip olacak doğal gaz çevrim santralinin, ülkenin kendi ürettiği doğal gaz ile elektrik üreteceği ilk santral olacağını belirten Cemil Kazancı, “Aksa Enerji olarak gerçekleştirdiği yatırımlarla enlere ve ilklere imza atıyor, milli kaynakların verimli kullanımına verdiğimiz destekle ülkelerin kalkınmasına somut katkı sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Santral operasyonlarını sürdürdükleri her coğrafyada gerçekleştirdikleri yatırım ve yerel istihdama verdikleri önemle kalkınmaya destek olduklarının altını çizen Cemil Kazancı, Aksa Enerji olarak faaliyet gösterdikleri tüm coğrafyalarda sosyal sorumluluk projeleriyle de insana dokunduklarını belirtti.

Santral kurulum çalışmalarına hızla başlayacaklarını ifade eden Kazancı, küresel ölçekte ülkelerin enerji arz güvenliklerine ve enerji dönüşümlerine katkı sunabilecek projeleri yakından takip ettiklerinin altını çizdi.