DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC Arasına Enterkonnekte Denizaltı Kablosuyla Enerji Köprüsü Kuruyor

Aksa Enerji, imzaladığı 15 yıllık ABD doları bazlı yeni sözleşmeyle Türkiye ile KKTC arasına enterkonnekte denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuracak.

Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC Arasına Enterkonnekte Denizaltı Kablosuyla Enerji Köprüsü Kuruyor
21.07.2023 12:10
150
A+
A-

Aksa Enerji, imzaladığı 15 yıllık ABD doları bazlı yeni sözleşmeyle Türkiye ile KKTC arasına enterkonnekte denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuracak. Aksa Enerji, aynı sözleşme kapsamında KKTC’deki kurulu gücünü de 188 MW seviyesine çıkaracak.

Aksa Enerji, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ile tarihi bir sözleşmeye imza attı. Aksa Enerji imzalanan 15 yıllık ABD doları bazlı sözleşme kapsamında, yapılacak fizibilite sonrası “enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu” vasıtasıyla Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) birbirine bağlayacak ve KKTC’nin enerji arz güvenliği için yıllardır hayali kurulan bir projeyi hayata geçirecek. 

Aksa Enerji, yine bu yeni sözleşme kapsamında KKTC halkının kesintisiz enerji erişimine katkı sağlamak amacıyla Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali’ndeki kurulu gücünde 35 MW kapasite artışı gerçekleştirerek, adadaki kurulu gücünü 188 MW seviyesine çıkaracak.

Türkiye ile KKTC arasında enerji köprüsü kuracağız

İmzalanan yeni sözleşmeyle ilgili konuşan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Türkiye ile KKTC arasında enterkonnekte denizaltından elektrik kablosuyla bir enerji köprüsü kurmayı hedefliyoruz. Bu dev projenin hayata geçirilmesi için fizibilite sonrası hızlıca adımlarımızı atacağız” dedi. Şirket olarak zorlu projelerin hızla hayata geçirilmesi konusunda global ölçekli tecrübeleri olduğunun altını çizen Kazancı “KKTC’de de yıllardır hayali kurulan bu enerji köprüsüne Aksa Enerji imzasını atacağız” dedi. 

Aksa Enerji’nin Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali ile tam 20 yıldır Kuzey Kıbrıs halkına güç verdiğini ve bugün KKTC’nin enerji ihtiyacının yarısını karşıladıklarını belirten Kazancı, “KIB-TEK ile imzaladığımız 15 yıllık yeni sözleşme kapsamında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle Kıbrıs Türk halkının enerji arz güvenliğine katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda adadaki mevcut santralimizde 35 MW kapasite artışına giderek kurulu gücümüzü hızlıca 188 MW seviyesine çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Yenilikçi Projelerle Sürdürülebilir Yüksek Büyümeye Devam

Aksa Enerji olarak “Sürdürülebilir Yüksek Büyüme” stratejisi doğrultusunda coğrafya ve kaynak çeşitliğine önem verdiklerini vurgulayan Cemil Kazancı, “2030 hedeflerimiz kapsamında mevcut ve yeni coğrafi bölgelerdeki uzun soluklu ve yenilikçi projeleri yakından takip ediyoruz. KKTC ile Türkiye arasında enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu ile kurmayı planladığımız enerji köprüsü bu bağlamda yenilikçi olduğu kadar tarihi de sayılacak adımlardan biri olacak” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı