DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

ARALIK AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 3,63

ARALIK AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 3,63
21.12.2023 10:50
17
A+
A-

Banka dışı finans sektörünün en güçlü temsilcisi konumundaki FKB’nin, İstanbul Üniversitesi ile geliştirdiği ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Aralık ayı bülteni yayımlandı. ‘Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ ile ‘Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi’nden elde edilen veriler, ‘Finansman Sektörü’ işlem hacmi bilgileri ve Birlik üyesi şirketlerin katılımıyla gerçekleştirilen beklenti anketinden yararlanılarak, İstanbul Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından oluşturulan endeksin Aralık 2023 tarihli ikinci raporunda, Aralık ayı enflasyon beklentisi ortalama yüzde 3,63 olarak belirtildi. Endeks katılımcıları enflasyon beklentilerini, 2023 yıl sonu ve 2024 yıl sonu için sırasıyla yüzde 65,99 ve yüzde 44,04 olarak ifade etti.

Aralık 2023 endeks bülteni, Kasım 2023 tarihli ilk bültenin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında ise enflasyon oranı beklentilerinde azalış eğilimi görüldü.

Enflasyon oranında azalış yönündeki beklentiler, sıkılaştırma sürecine giren para politikasına duyulan güvenin iktisadi birimlerin beklentilerine de yansıdığını gösterdi. FKB Ekonomik Görünüm Anketi sonuçlarına göre, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi ise 2023 yılı için yüzde 4,13 ve 2024 yılı için yüzde 3,67 oldu.

Araştırma ekibinden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, Aralık ayı sonuçlarına bakıldığında FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nde artışın gözlendiğini ifade etti. Sektördeki işlem hacmi, işlem adeti ve vade göstergeleri gibi parametrelere dayanan endekste gözlenen bu artışın özellikle faktoring ve finansman sektöründen kaynaklandığını belirten Prof. Şeker, sektör temsilcilerinin makro ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerinin OVP hedefleri ile IMF tahminleri arasında seyrettiğini söyledi.