DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Azerbaycan'ın sanat koleksiyonu İzmirlilerle buluşacak

Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma stratejisi kapsamında kardeş ülke Azerbaycan ile iş birliklerini güçlendirmeye devam ediyor.

Azerbaycan'ın sanat koleksiyonu İzmirlilerle buluşacak
28.07.2023 18:20
153
A+
A-

Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma stratejisi kapsamında kardeş ülke Azerbaycan ile iş birliklerini güçlendirmeye devam ediyor. EÜ  Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF), Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ile İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı. EÜ Senato Salonunda düzenlenen protokol imza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, GSTMF Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Müdürü Prof. Chingiz Farzaliyev, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Uluslararası İlişkiler Departman Sorumlusu Konul Rafiyeva ve ilgili akademisyenler katıldı.

Ege Üniversitesinin, kardeş ülke Azerbaycan ile yaptığı iş birliklerine bir yenisini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Ersan, “İmzaladığımız bu protokolün temel amacı müşterek değerlere sahip olduğumuz Azerbaycan ile kültür ve sanat konusunda karşılıklı iş birliklerimizi güçlendirmek ve geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda protokolün kapsamı Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde yer alan zengin koleksiyondan sanat eserlerinin İzmir’de sergilenmesine yönelik etkinliklerin düzenlenmesini içermektedir. Aynı zamanda bu sergi kapsamında eserlerden görsel-işitsel enstalasyonlar üretilecek ve sergi dijital teknolojilerle desteklenecektir. Azerbaycanlı sanatçıların desteğiyle Azerbaycan müziklerinin sunumu eşliğinde sergi İzmirli sanatseverlerle buluşturulacaktır. Yapılan iş birliğinin her iki ülke ve dahil olan kurumlar için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.  

         “Uluslararasılaşma misyonuna kültür-sanat desteği”

Gerçekleştirilen iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Dekan Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın oldukça zengin sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan milli müzesiyle iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu iş birliğinin üniversitemizin kültür ve sanat alanındaki uluslararasılaşma hedeflerine katkı sunacağını umuyoruz. Bu hususta uluslararasılaşma vizyonuyla bizlere öncülük eden Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ediyorum. Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki çeşitli koleksiyonların güzel İzmir’imizde sanatseverlerle buluşmasını oldukça önemsiyorum. Bu hususta başta Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Müdürü Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Onurlu Sanatçısı Profesör Chingiz Farzaliyev’e, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Uluslararası İlişkiler Departman Sorumlusu Konul Rafiyeva’ya, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Murat Karaçanta’ya ve Müdür Yardımcımız Kaan Erge’ye, Fakültemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Elçin As’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“İki devlet tek millet sloganı daha da anlam kazandı”

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, “Türkiye ve Azerbaycan dendiğinde hemen akla gelen ‘İki devlet tek millet’ sloganı daha da bir anlam kazanıyor. İmzalanan protokol ile iki ülke arasında var olan iş birliğini kültür ve sanat alanında da daha üst seviyeye çıkarmak hedeflenmektedir. Bu ikili iş birliğinin ilimizdeki ilk somut çıktıları Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde yer alan Türk Koleksiyonlarının sergilenmesine yönelik etkinliklerin düzenlenmesi, özel günlerin düzenlenmesi, karşılıklı olarak müze temsilcilerinin ve üniversite öğretim üyelerinin değişimlerinin organize edilmesi şeklinde olacaktır. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu iş birliğinde yer almaktan dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor ve bu iş birliğinin farklı alanlara da yansımasını canı gönülden diliyoruz” dedi.

“İş birliğimiz iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirecek”

İş birliği ile iki ülkenin dostluğunun pekiştiğini ifade ene Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Müdürü Prof.  Chingiz Farzaliyev, “Ülkelerimiz arasındaki kültürel ilişkilerin ve etkin iş birliğinin genişletilmesinden memnuniyet duyduğum ifade ediyorum. Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ile Ege Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği anlaşması, bu kurumların iş birliğini daha da geliştirmeyi amaçlıyor. Bu iş birliği, iki kardeş ülke ve halklarımız arasındaki dostane ilişkileri pekiştirmektedir.  Ülkelerin kültürüne yönelik ortak projelerin uygulanması ve Azerbaycan günlerin düzenlenmesi, İzmir Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından Azerbaycanlı müze uzmanlarına yönelik eğitimlerin düzenlenmesi gibi etkinlikler anlaşma kapsamında yer almaktadır. Bu anlaşmanın, ilişkilerin genişlemesine ve deneyim paylaşımına dair katkı sunacağından eminiz diye konuştu.

“Protokol kapsamında pek çok etkinliği hayata geçireceğiz”

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Uluslararası İlişkiler Departman Sorumlusu Konul Rafiyeva ise, “Öncelikle iş birliği içerisinde olduğumuz paydaşlarımıza sıcak karşılamaları ve yaklaşımları için teşekkür ederim. Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ile İzmir Ege Üniversitesi arasında iş birliği ilişkilerinin kurulmasına yönelik Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı temsilcileri arasında uzan zaman önce başlattığımız müzakereler, bugün hala devam ediyor. Ege Üniversitesi ile başlattığımız proje kapsamında birçok etkinliği hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Amaç, ortak değerlere sahip Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kültürel ve sanatsal iş birliğini güçlendirmek, geliştirmek ve iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin kültürel ağlar aracılığıyla kurulmasına katkıda bulunmaktır” dedi.

Protokolün imzalanmasının ardından Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi yetkilileri EÜ GSTMF’yi ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğünü ziyaret etti. Proje ekibi daha sonra İzmir’in sanat ve kültür alanındaki öncü isimleriyle bir araya gelerek şehrin müzelerine ziyarette bulundular.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı