DOLAR
32,3109
EURO
35,0805
ALTIN
2.279,41
BIST
8.962,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Birlik ve Dayanışma Sendikası: “Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, kanuna aykırı emir uygulayamaz!”

Birlik ve Dayanışma Sendikası, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün hukuksuz ve yıldırmaya yönelik baskıcı tavırları karşısında basın açıklamasında bulundu.

Birlik ve Dayanışma Sendikası: “Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, kanuna aykırı emir uygulayamaz!”
09.01.2023 20:00
387
A+
A-

Birlik ve Dayanışma Sendikası, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün hukuksuz ve yıldırmaya yönelik baskıcı tavırları karşısında basın açıklamasında bulundu. Birlik ve Dayanışma Sendikası MYK Üyesi Dr. Çağlar Özen, bir yılı aşkın süredir yoğunlaştırdıkları iş bırakma eylemleri nedeniyle sendika üyelerine verilen cezaların kanunsuz emir niteliğinde olduğunu belirtti.

 

Birlik ve Dayanışma, Sendikası MYK üyesi, Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Dr. Çağlar Özen, yaptığı açıklamada, “ Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, Anayasal haklarımızı kullanmamızla ilgili ne yazık ki çok kötü bir sınav vermiştir. Hukuksuz ve yıldırmaya yönelik baskıcı tavırları devam etmektedir. Hatırlatmak isteriz ki Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak bir yılı aşkın süredir yoğunlaştırdığımız iş bırakma eylemleri nedeniyle üyelerimize verilen cezalarla ilgili onlarca dava açtık ve hepsini kazandık. Mahkemeler bunun anayasal bir hak olduğunu onaylayarak bizleri haklı buldu. Hatta Bakanlığın Anayasal hakları çiğneyen, kanunsuz emir niteliğinde olan,  illere göndermiş olduğu, sendikal eylemlere yönelik hasmane tavrını konu alan işlemine karşı Danıştay’da açtığımız dava içeriğine yönelik Danıştay raportörünün hazırladığı raporda, ‘’ sağlık hizmetinde görevli personelin bağlı bulunduğu sendikaların önceden ilan edilmek suretiyle aldıkları eylem kararı üzerine, idarenin, yaşanabilecek mağduriyetlerin ve aksamaların önlenmesi ve telafisi konusunda tedbir alabileceği belirtilmiştir. Küresel salgının ülkemizde kontrol altına alındığı ve bu konuda birçok kısıtlamaya son verildiği de göz önüne alındığında, dava konusu yazıyla, sendikaya üye kişileri, çıkarlarını savunmak amacıyla yapacakları meşru eylem günlerine katılmayı engelleyecek şekilde disiplin cezası yaptırımı uygulanması yönündeki dava konusu yazıyla, Anayasa’nın 51. maddesinin ihlal edildiği ve öngörülen yaptırımın demokratik bir toplumda gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır.” şeklinde karar vermiştir.” dedi.

 

“Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu unutulmamalıdır”

Dr. Çağlar Özen yaptığı açıklamanın devamında, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün Anayasa’nın 51. Maddesi’nin ihlal edildiğinin bilinmesine karşın, ısrarla soruşturma açıp ceza vermesi hakkında konuştu. Özen, “Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün, bütün bunları bilmesine karşın, ısrarla soruşturma açıp ceza vermesi, yukarıda sözü gecen Danıştay raportörünün görüşünde belirttiği Anayasa’ya ve Kanunlara açıkça aykırı olan Bakanlığın kanunsuz emrinin yerel idarecilere uygulandığını açıkça göstermektedir. Unutulmamalıdır ki kanuna aykırı emir uygulanmaz. Uygulayan ve kanunsuz emri verenler hakkında da ayrıca Danıştay davası sonuçlandığında hem adli hem idari yönden davalar açılacaktır. Nitekim bu yapılan hukuksuzluk ve baskıya karşı savaşımız sadece dava açıp kazanmak şeklinde olmayacaktır. Bilinmelidir ki; Anayasa ve hukuku çiğneyenler hakkında anayasaya karşı geldikleri ve görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağız. Oluşturdukları kamu zararının kendilerine rücu etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu unutulmamalıdır.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı