DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Börklüce Kültür Sanat Festivali Yola Çıkıyor

Karaburun, ilçe tarihine adı kazınan, önde gelen ‘o isim’ adına düzenlenen kültür sanat festivaliyle, Türkiye’yi buluşturacak.

Börklüce Kültür Sanat Festivali Yola Çıkıyor
30.08.2023 14:20
119
A+
A-

Karaburun, ilçe tarihine adı kazınan, önde gelen ‘o isim’ adına düzenlenen kültür sanat festivaliyle, Türkiye’yi buluşturacak.

1.Börklüce Kültür Sanat Festivali, Börklüce Mustafa Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği’nin organizasyonu, Karaburun ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 31 Ağustos – 3 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 

“Barış, Yine De Barış” temasıyla yola çıkacak festivalin ilkinde, söyleşi, panel, şiir ve müzik dinletileri, konserler, sergiler, el sanatları-tiyatro atölyesi ve tiyatro gösterisi, yaratıcı drama gibi etkinlikler yer alırken; TKDF Başkanı Canan Güllü’nün katılacağı ‘Kadın Yaşam Özgürlük’ Paneli’nin de yer alacağı 1 Eylül Dünya Barış Günü programında, Nazım Hikmet’in Şeyh Bedrettin Destanı’ndan esinlenerek hazırlanan Bedrettin Oratoryosu sahnelenecek. Festivalin son günü olan 3 Eylül’de ise Eğlenhoca Köyü’nde ‘imkanın kadar koy ihtiyacın kadar al’ çağrısıyla imece usulü ‘Börklüce Barış Sofrası’ kurulacak. 

Karaburun Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla Şeyh Bedrettin  Börklüce Mustafa Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 1. Börklüce Kültür Sanat Festivali, 31 Ağustos Perşembe günü Nergis Kafe’deki açılış töreniyle başlayacak. Dört gün sürecek festivalin teması “Barış, Yine de Barış!” olarak belirlendi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katılımcılara, ev sahibi derneğin Başkanı Berna Kocaboz Öztürk ile birlikte seslenecekler. “Börklüce İsyanı ve Geleneğinden Günümüze” konulu söyleşide, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan yönlendiriciliğinde, ‘O Ses Türkiye’ programıyla adı hatırlanan aynı zamanda CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek ve Prof. Dr. Özkan Yıldız, konuşacak. Özgür Tiyatro’dan Özgür Başkaya Nazım Hikmet şiirlerinden dinleti sunacak. 

3 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek 1. Börklüce Kültür Sanat Festivali kapsamında söyleşi, panel, şiir-müzik dinletileri, konserler, sergiler gerçekleştirilecek. Çocuklara yönelik bir tiyatro atölyesinin yanı sıra yetişkinlere yönelik tiyatro gösterileri ve yaratıcı drama etkinlikleri de yapılacak. Festivalin ikinci günü 1 Eylül’de saat 16.00’da Nergis Kafe’de “Kadın” konulu söyleşiler ve yerel halktan kadın sanatçıların ‘El Sanatları Atölyeleri’ programda yer alıyor. Melda Yaman yönlendiriciliğinde, Emel Yuvayapan ve Delal Atçı ‘Sinema ve Kadın’ panelinde; Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de “Kadın, Yaşam, Özgürlük” panelinde konuşacak. 

 

“YAZARIN YAZDIĞI DÜŞTÜR BARIŞ”

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Karaburun Meydan’da, Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım-Geniş Merdiven Orkestrası müziği eşliğinde, Eskişehir Halk Sahnesi’nden Latif Tiftikçi’nin Bedrettin Oratoryosu’nun ardından; birçok film ve dizi müziği çalışmalarıyla da tanınan Halk Müziği Sanatçısı Yasemin Göksu, Karaburun Halkı ile buluşacak. 

Festivalin üçüncü gününde 2 Eylül Cumartesi, Karaburun Belediyesi Gençlik Merkezi’nde 12.00-14.00 arasında Ali Kırkar ‘Bir şiire içinden bakmak’ konulu atölyesiyle; 15.00-16.30 arasında Tiyatro Heybe’den Deniz Gündoğmuş 7-12 yaş arası çocukların katılımına açık ‘Çocuklar İçin Tiyatro’ atölyesiyle meraklılarıyla buluşacak.  Saat 16.00’da ise Nergis Kafe’de ‘Yazarın Gördüğü Düştür Barış” panelinde, edebiyat dünyasının önemli yazarları Latife Tekin, Barış İnce ve Gülce Başer konuşacaklar. Nergis Kafe’de imza günü ve şiir okumaları etkinliğinde de Latife Tekin, Barış İnce, Gülce Başer, Aylin Yılmazer, Barış Yıldırım, Çağrı Topsöken, Sergun Ağar, Kevser Eke, Selma Sayar, Salih Öztürk, Özgün Ergen, Dilek Aksel, Hale Açıkalın Kocadere, Zübeyde Seven Turan, Semiha Şimşek Tanç, okurlarıyla buluşup kitaplarını imzalayacaklar. Rüya Çelikkol’un ‘Bakış Açısı’ ve Sergun Ağar’ın ‘Zamanı Olmayan Yolculuk’ Fotoğraf Sergileri, meraklılarına, vizörden bakmanın farklı hallerini keşfetme fırsatı verecek. 

 

İMECE USULÜ, BÖRKLÜCE BARIŞ SOFRASI 

Festivalin son günü 3 Eylül Pazar,  Eğlenhoca Köyü’nde imece usulü ‘Börklüce Barış Sofrası’ kurulacak; şiir okumaları, Dümteke Ritim Grubu Grup Ötekiler, performans sahneleyecek. Genel Sanat Yönetmenliğini Şıh Ali Yalçıner’in yaptığı 3 K Kavimler Kapısı Tiyatro Atölyesi ise, Ambarseki Köyü’nde, “Mimas T Kadın Oyunları/Maria Suphi” isimli tiyatro oyununu sahneleyecek. Oyunda, Afife Jale, Safiye Ayla, Suat Derviş, Maria Suphi, Cahide Sonku gibi kadınların yaşamlarından kesitlere yer verilecek. 

 

NERGİS TARLALARINI, UMUDUN  TÜRKÜSÜYLE SULAMAK İÇİN…

Börklüce Mustafa Derneği Başkanı Berna Kocaboz Öztürk, şu sözlerle yurttaşları, Karaburun’daki dört günlük festivale katılmaya ve ilk yılın heyecanına ortak olmaya davet etti: “Şeyh Bedrettin’in yoldaşı Börklüce Mustafa’nın diyarı Karaburun’da, ‘BARIŞ YİNE DE BARIŞ!’ diyerek çıktığımız yolda, nergis tarlalarını umudun türküsüyle sulamak için birleştik, çoğaldık. Sözü saza, şiiri aşka bağladık. Bir düş kurduk: (Yarin yanağından gayrı, paylaşmak için her şeyi.) Sesimize dost, dizelerimize yoldaş, düşümüze ortak olanlarla yol verdik yılgınlığa. İnançla düğümledik barışın ilmeğini. Ve söz verdik, düşü gerçek yapmaya; (Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!..)”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı