DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Bulut Tabanlı İnovasyon, MENA Bölgesinde Teknoloji Devrimine Yön Veriyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi, bulut teknolojisinin inovasyon ve büyümenin itici gücü olarak çok önemli bir rol oynadığı bir teknoloji devrimine tanık oluyor.

Bulut Tabanlı İnovasyon, MENA Bölgesinde Teknoloji Devrimine Yön Veriyor
31.08.2023 11:30
121
A+
A-

Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi, bulut teknolojisinin inovasyon ve büyümenin itici gücü olarak çok önemli bir rol oynadığı bir teknoloji devrimine tanık oluyor. Bulut tabanlı inovasyon, kuruluşların yeni ürünler ve hizmetler oluşturmasına, yeni pazarlara girmesine ve küresel ölçekte rekabet etmesine olanak tanıyor. AWS Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın, hükümet politikaları ve girişimlerinin bölgedeki bulut tabanlı inovasyonu ve dijital dönüşümü destekleyerek ekonomik büyüme ve rekabet gücü için yeni fırsatlar yarattığını belirtiyor.

İş Operasyonlarında Devrim Yaratmak 

Bulut tabanlı inovasyonun benimsenmesi, kuruluşların büyük miktarda veriye ve bilgi işlem gücüne erişmelerini sağlayarak çalışma biçiminde devrim yaratıyor. Küresel araştırma ve analist firması Gartner, bulut pazarının 2025 yılına kadar bulut dışı BT pazarının iki katı büyüklüğünde olacağını öngörüyor. 

Bulut tabanlı çözümler, kuruluşların kişiselleştirilmiş ürünler ve hizmetler oluşturmak için yapay zeka ve makine öğrenimi gibi en son teknolojileri kullanmalarını sağlıyor. Dahası, bulut teknolojisi aynı zamanda işletmelerin hızlı bir şekilde ölçeklenmelerine ve yeni pazarlara ulaşmalarına yardımcı oluyor, böylece küresel bir pazardaki genel rekabet güçlerini artırıyor.

İşletmeler, özellikle de sınırlı bütçeli startup’lar ve KOBİ’ler, bulut çözümlerini kullanmanın daha uygun maliyetli bir seçenek olabileceğini düşünüyor. Şirketler maliyetlerini bu şekilde azaltarak ürün geliştirme, pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi diğer kritik alanlara kaynak ayırabilir, bu da pazardaki rekabet güçlerini artırmaya yardımcı olabilir. 

Bu nedenle, bulut tabanlı inovasyonun benimsenmesi MENA bölgesindeki gençlerin taleplerini karşılamak için bir gereklilik olmanın yanı sıra işletmelerin giderek daha rekabetçi hale gelen küresel pazarda başarılı olması için çok önemli bir araç. 

Bulut İnovasyonu Birden Çok Sektörü Güçlendiriyor

Bulut tabanlı teknoloji, sınırlı bütçeli işletmeler için uygun maliyetli bir çözüm olmakla kalmıyor, aynı zamanda MENA bölgesindeki çeşitli sektörlerde de dönüşüm yaratıyor. Markets and Markets tarafından yayınlanan bir rapora göre, bulut bilişim pazarının 2026 yılına kadar 31,4 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri ise Türkiye’deki bulut bilişim pazarının 2025 yılına kadar 1,3 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.

Birçok sektörün bulut tabanlı inovasyondan yararlandığı MENA bölgesinde sağlık sektörü bölge genelinde sağlık hizmetlerine erişimi ve kaliteyi iyileştirmek ve sağlık hizmetlerinin daha iyi sonuçlar vermesini sağlamak için bulut teknolojisinden faydalanıyor. Benzer şekilde, finans sektörü dijital ödemeler, çevrimiçi bankacılık ve blok zinciri teknolojisi gibi yenilikçi finansal ürünler ve hizmetler geliştiriyor. Türkiye ve Yunanistan genelinde finansal hizmet sektöründeki müşterilere piyasa verileri sağlayan İsviçre-Türkiye ortak girişimi Foreks, 2018 yılından beri altyapılarının yüzde 95’inden fazlasını AWS’de çalıştırıyor. Sunucusuz altyapıya geçişleri kapsamında AWS Lambda, AWS Batch, Amazon S3 ve Amazon Simple Notification Services (SNS) kullanarak bir veri sağlayıcısından gelen dosyaları denetlerken, bu dosyaları işlerken ve çıktıları müşterilere bağlanan başka bir hizmete gönderirken yüzde 70 ile 75 oranında tasarruf sağlıyorlar.  

Ulaşım sektörü de bulut tabanlı inovasyon yoluyla önemli bir dönüşüm yaşıyor. Bulut teknolojisi, bağlantılı ve otonom araçların geliştirilmesini sağlayarak ulaşım sektöründe devrim yaratıyor. Ek olarak, bulut tabanlı çözümler daha verimli, güvenli ve sürdürülebilir akıllı şehirlerin ve ulaşım ağlarının geliştirilmesini kolaylaştırıyor. Ücretleri otomatik toplama, yolcu bilgileri ve video gözetimi gibi akıllı ulaşım sistemleri geliştiren Kentkart, bu dönüşümü mükemmel bir şekilde gerçekleştiriyor. Kentkart artık kesintileri önlemelerine, hizmetleri daha hızlı sunmalarına ve müşterilerine daha iyi hizmet vermelerine yardımcı olan bir BT altyapısına sahip. Böylece müşterilerinin daha iyi ulaşım sistemleri sağlamalarına yardımcı oluyorlar. 

Hükümetler Bulut İnovasyonunu Destekliyor

Bölgedeki hükümetler, bulut tabanlı inovasyonu ve dijital dönüşümü destekleyen politikalara ve girişimlere yatırım yapıyor. Örneğin, Türkiye’nin 2023 teknoloji stratejisi, kamu refahının ve küresel rekabet gücünün artırılmasını, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı, katma değerli ürünleri, kritik teknolojilerde atılım yapılmasını ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı içeriyor.

MENA bölgesindeki hükümetler bulut tabanlı inovasyonu ve dijital dönüşümü desteklemek için altyapı ve yetenek gelişimine de yatırım yapıyor. Örneğin Türkiye, Teknopark İstanbul gibi ileri teknoloji parkları geliştirdi ve Bakanlar Kurulu açıklamasına göre ülkede 2022 yılı itibarıyla 76’sı aktif, 16’sı ise geliştirme aşamasında olmak üzere 92 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. 

Geleceğe Bakış

Günümüzde bulutta uygulama çalıştırmak artık yeterli değil. Bulut, inovasyonu kolaylaştırsa da işi tamamlayanların insanlar olduğunu unutmamak gerekiyor. İşletmelerin bulut yatırımlarını en üst düzeye çıkarmaları, rakiplerini geride bırakmaları ve geleceğe hazırlanmaları için iş güçlerini uygun bulut becerileriyle donatmaları ve en iyi teknoloji yeteneklerini ellerinde tutmaları gerekiyor.

Geleceğe baktığımızda, özel ve kamu sektörlerinin bölgede inovasyon ve girişimcilik kültürünü teşvik etmek için iş birliği yapmaya devam etmesi büyük önem taşıyor. Bu iş birliği aynı zamanda, gençleri dijital ekonomide başarılı olmak için gereken becerilerle donatan eğitim ve öğretim programlarına yatırım yapmanın yanı sıra bölgede inovasyonu ve iş yaratmayı teşvik eden startup’ları ve küçük işletmeleri desteklemeye de öncelik vermeli. Böylece, MENA bölgesinin bulut tabanlı inovasyon ve dijital dönüşümün ön saflarında yer almasını sağlayabilir, ekonomik büyümeyi ve rekabet gücünü önümüzdeki yıllarda da artırmaya devam edebiliriz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı