DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C

Çiftçilere hasat maliyetlerini düşürecek sistem önerisi

Nilüfer Belediyesi tarafından Tahtalı Mahallesi’nde düzenlenen eğitimde çiftçiler, “Meyve Türlerinde Yeni Terbiye Sistemi: UFO” sistemi hakkında bilgilendirildi.

Çiftçilere hasat maliyetlerini düşürecek sistem önerisi
21.11.2022 12:50
225
A+
A-

Nilüfer Belediyesi tarafından Tahtalı Mahallesi’nde düzenlenen eğitimde çiftçiler, “Meyve Türlerinde Yeni Terbiye Sistemi: UFO” sistemi hakkında bilgilendirildi.

 

Nilüfer Belediyesi’nin, çiftçilerin bilinçli tarım yapmaları ve yüksek verim elde etmeleri amacıyla düzenlediği eğitimler, bu kez Tahtalı Mahallesi’nde düzenledi. Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından köy kahvesinde düzenlenen eğitimde, Bursa Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümran Ertürk, yetiştiricilerle buluştu. Doktora öğrencisi Batuhan Koşar’ın tez çalışması “Meyve Türlerinde Yeni Terbiye Sistemi: UFO” konulu çalışma hakkında bölgedeki üreticilere bilgi veren Prof. Dr. Ertürk,  çiftçilerin sorularını da yanıtladı. 

Tarımda işçilik masraflarının arttığına dikkati çeken Ümran Ertürk, UFO  (Upright Fruting Offshoots ) sisteminin bu konuda çiftçilere kolaylık sağladığını belirti. Ertürk, “Meyvecilik, tarımda işçiliğin en çok ihtiyaç duyulduğu alandır. Bunun önüne geçebilmek için hasat ve bakım işlemlerini kolaylaştıracak, maliyetleri azaltacak terbiye sistemini öneriyoruz. Bu sistemin uygulanmasında telli destek sistemine ihtiyaç duyuluyor. 45 derecelik açıyla dikilen ve tele yatırılan fidanların dikey sürgünleriyle meyve duvarı oluşturuluyor. Bu sistemde ağaçlarının boyu 3 metreyi aşmayacak şekilde tutulduğu için hasat, budama ve bakım işlemleri daha kolay yapılmakta. ABD’de bu sistem daha önce kirazda denenmiş ve başarılı sonuçlar alınmış. Bu sistemin elma, armut, ayva, erik, kayısı ve şeftalide uygulanabilirliğini görmek amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama parselinde denemelerimiz devam ediyor. Merak eden ve ilgilenen çiftçilerimizi çalışmalarımızı incelemeye davet ediyoruz” dedi.
Projeyi tez çalışması olarak yürüten doktora öğrencisi Batuhan Koşar da UFO sistemini detaylı şekilde anlatarak, elde edilen sonuçları rakamsal değerleriyle paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı