DOLAR
32,5188
EURO
34,9103
ALTIN
2.432,68
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C

Darüşşafaka, kurumsal derecelendirme notuyla yine zirvede

Darüşşafaka, kurumsal derecelendirme notuyla yine zirvede
29.12.2023 14:33
15
A+
A-

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından Darüşşafaka Cemiyeti, kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu 10 üzerinden 9,80’e yükseltti. “Şeffaflık”, “hesap verebilirlik” ve “sürdürülebilirlik” ilkeleri doğrultusunda 2013 yılından beri bağımsız kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporu yayımlayan Darüşşafaka Cemiyeti, bu yıl da zirvedeki yerini korudu.

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından Darüşşafaka Cemiyeti, kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu 10 üzerinden 9,80’e yükseltti. “Şeffaflık”, “hesap verebilirlik” ve “sürdürülebilirlik” ilkeleri doğrultusunda 2013 yılından beri bağımsız kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporu yayımlayan Darüşşafaka Cemiyeti, bu yıl da zirvedeki yerini korudu.

 

Kuruluşunun 160. yılını kutlayan ve “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonu doğrultusunda çalışmalarını yürüten Darüşşafaka Cemiyeti, geçtiğimiz sene 9,77 olan kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu 9,80’e yükseltti. On bir yıldır kurumsal yönetim ilkelerine uyum notunu düzenli olarak artıran Darüşşafaka Cemiyeti, 9,80 notuyla yine sivil toplum alanında en yüksek nota sahip kuruluş oldu.

Darüşşafaka Cemiyeti’nin kurumsal yönetim ilkelerine uygunluğunun derecelendirilmesine ilişkin Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından açıklanan 2023 yılı raporu, Pay Sahipleri, Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık, Menfaat Sahipleri ile Yönetim Kurulu başlıkları altındaki 302 kriterin analizi sonucu hazırlandı.

Babası ya da annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocuklara 5. sınıftan liseden mezun oluncaya kadar sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, kolej seviyesinde eğitim olanağı tanıyan Darüşşafaka Cemiyeti; “şeffaflık”, “hesap verebilirlik” ve “sürdürülebilirlik” ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü proje ve çalışmalarla bu yıl da notunu artırdı.

Darüşşafaka Cemiyeti’nin, bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptıran Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, her yıl üst üste yükselen notların kurum için büyük bir gurur olduğunu söyledi. Başkan Güleç, “Bu yıl 160. yılını kutlayan Cemiyetimiz, hayırsever milletimizin yaptığı bağışlarla çocuklarımızın en iyi eğitimi alarak daha iyi bir geleceğe sahip olması için çalışıyor. 2013 yılında 8,40 puanla başladığımız bu yolculuk, Cemiyetimizin şeffaf ve hesap verebilen yönetim anlayışının sonucu her geçen yıl yükselerek devam ediyor. Bağışçılarımıza karşı en büyük sorumluluklarımızdan biri de notumuzu hep zirvede tutmak. Bunun için de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

DARÜŞŞAFAKA HAKKINDA 

 

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti; annesi ve/ veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, öz güven sahibi ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.

 

Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

 

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından bölgedeki annesi veya babası hayatta olmayan öğrenciler için ek kontenjan oluşturan ve 2023-2024 ders yılında deprem bölgesinden 100 öğrenciye Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim olanağı tanıyan Cemiyet, ayrıca bölgedeki 100 öğrenciye de uzaktan eğitim ve burs desteği sağladı.

 

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti; 2021’de notunu 9,74’e, 2022’de 9,77’ye ve 2023 yılında 9.80’e yükseltmiştir.