DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

DEÜ'nün “Koza'dan Doku(ma)ya" Sergisi Açıldı

İzmir’in tarihi ipekli kumaşlarına dikkat çeken “Koza’dan Doku(ma)ya” isimli lif sanatı sergi açılışı, DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yapıldı.

DEÜ'nün “Koza'dan Doku(ma)ya" Sergisi Açıldı
16.08.2023 15:10
164
A+
A-

İzmir’in tarihi ipekli kumaşlarına dikkat çeken “Koza’dan Doku(ma)ya” isimli lif sanatı sergi açılışı, DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yapıldı. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Neslihan Yaşar tarafından hazırlanan sergide, birbirinden özgün dokuma tasarımlarına yer verildi. Açılışta konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemiz, İzmir için son derece kıymetli bir tekstil koleksiyonuna imza attı. Sanatçı hocamız tarafından hazırlanan sergi ile medeniyetimizin estetik göstergelerini inceleme fırsatı yakaladık. Sergimizin aynı zamanda İzmir’in kültür kodlarına da önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), “Koza’dan Doku(ma)ya” isimli lif sanatı sergisi açıldı. İzmir’in tarihi ipekli kumaşlarına güncel yorumlarla dikkat çeken sergi, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarım Bölümü Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Neslihan Yaşar tarafından hazırlandı. DEÜ’nün Buca’daki Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde gerçekleştirilen sergi açılış programına; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Buca ilçe protokolü, DEÜ Üst Yönetimi, dekanları, Senato üyeleri ve DEÜ’lü akademisyenler katıldılar.

ÖNEMLİ BİR TEKSTİL KOLEKSİYONU

Birbirinden özgün 11 dokuma tasarımından oluşan serginin açılış töreninde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İzmir’in tarihine ve kültürel zenginliklerine sahip çıkmayı sürdürdüklerine değinerek, “Çalışmaları ve ortaya koyduğu eserleri ile Araştırma Üniversitemizin en başarılı fakültelerinden birisi olan Güzel Sanatlar Fakültemiz, İzmir için son derece kıymetli bir tekstil koleksiyonuna imza attı. DEÜ olarak, bugüne kadar sanata ve sanatçıya her zaman değer veren bir anlayışla hareket ettik. Bugün de konuklarımızla beraber, sanatçı hocamız tarafından hazırlanan proje ile medeniyetimizin estetik göstergelerini detaylı inceleme fırsatı yakaladık. Sergimizin aynı zamanda İzmir’in kültür kodlarına da önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz” dedi.

KÜLTÜRÜMÜZÜ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Açıklamalarını sürdüren Rektör Hotar, şunları kaydetti: “Hocamızın kozadan ipeğe giden çalışması çok kıymetli. Hem değerlerimizi hem de kültürümüzü bir kez daha gözler önüne serdi. Dokuz Eylül Araştırma Üniversitesi ailesi olarak, yaşadığımız şehrin önemli değerlerine sahip çıkmayı ve gelecek kuşaklara bu değerleri anlatmayı kendimize görev edinmiş durumdayız. Bu sergimizde Ödemiş’te üretilmiş olan ipekli kumaşlar, öğretim üyemiz Doç. Neslihan Yaşar’ın özgün dokuma tasarımlarıdır. Sergimiz, ziyaretçilerine, bölge halkının onlarca asırlık yaşantısından izler de sunuyor. Bu değerli çalışmayı bizlerle buluşturan Güzel Sanatlar Fakültemize ve hocamıza bir kez daha teşekkür ediyor; başarılarının devamını diliyoruz.”

4 EYLÜL’E KADAR ZİYARETE AÇIK

Açılışta konuşan Doç. Neslihan Yaşar ise İzmir’in kültürel değerlerinden ipekli kumaşları daha görünür kılmak ve sanatçı dokunuşuyla farklılık katmak adına böyle bir sergi oluşturulduğunu ifade etti. Küratörlüğünü DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayraklı Müzesi Müdürü Öğretim Görevlisi Ömer Durmaz ve DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarım Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Mustafa Kula’nın yaptığı serginin 4 Eylül 2023 tarihine kadar ziyarete açık olduğu bilgisini paylaşan Yaşar, “Bu özgün sergi ile sizlere ulaşmaya çalıştım. Sergide yer alan kumaşlar, ipekli kumaşlardır ve hepsi Ödemiş Birgi’de üretilmiştir. Ben ayrıca doku katmak için onları biraz daha boyutlu hale getirdim” diye konuştu. Yaşar, daha sonra Rektör Hotar’a kendi tasarladığı ipek kumaşlardan hediye ederken; Rektör Hotar da Yaşar’a DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından tasarlanan hediyeyi takdim etti.

COĞRAFİ İŞARETLİ

İzmir’in gelecek kuşaklara mirası olan ipekli kumaşlar, Ödemiş’in önemli dokuma ürünleri arasında bulunuyor. Coğrafi işarete sahip ipeklerden dokunan kumaşlar, yüzyıllar boyunca Türk kültürünün estetik göstergeleri arasında yer alıyor. Sergide yer alan ipekli kumaşlar, özgün dokuma tasarımlarına sahip. Farklı dokuma yapıları kullanılarak elde edilen hacimli ve hareketli kumaşlara, yün ve ipek elyafı ile keçe tekniği kullanılarak boyut kazandırıldı. Eserlerde ipeğin yumuşak, parlak, dökümlü hali ile yünün mat ve kalın yapısı zıt etkiler ortaya çıkarılarak, dokumaya vurgu yapıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı