DOLAR
34,0621
EURO
37,7873
ALTIN
2.734,06
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C

DİYETİSYEN SADECE ZAYIFLATMAZ!

DİYETİSYEN SADECE ZAYIFLATMAZ!
05.06.2024 10:08
16
A+
A-

Diyetisyen denildiğinde akla ilk gelen “zayıflamaya yardımcı uzman” öyle değil mi? Ama sanılanın aksine diyetisyenliğin en temel taşı zayıflatmak değil, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme ve besin seçimi konusunda rehberlik etmek. Kimi kişinin kilo alamama sorununa kimi kişinin de zayıflama çabalarına, doğru besinlerle yol almalarını sağlayan diyetisyenlerin hayatımızdaki rolü çok önemli. Çünkü hastalıkların önlenme ve tedavi süreçlerinden, mental sağlığa kadar fayda sağlıyorlar. Peki başka hangi faydaları var? Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Öykü Altay anlattı.

 

DİYETİSYENLERİN HAYATIMIZDAKİ 5 ÖNEMLİ FAKTÖRÜ

Sağlıklı Beslenme Bilgisi: Diyetisyenler sağlıklı beslenme konusunda uzman oldukları için, doğru beslenme alışkanlıkları ve besin seçimleri konusunda bireylere rehberlik ederler. Bu da uzun vadeli sağlık ve iyi bir yaşam kalitesi için hayati önem taşır.

Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi: Beslenme tedavisi, birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kritik bir rol oynar. Diyabet, kalp hastalıkları, obezite, kanser gibi birçok hastalığın yönetiminde ve tedavisinde diyetisyenlerin rolü önemlidir.

Sağlıklı Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların yönetimi sıklıkla yaşam tarzı değişikliklerini gerektirir. Diyetisyenler, bireylerin bu değişiklikleri yapmalarına yardımcı olabilir ve uzun vadeli sağlık hedeflerine ulaşmalarına destek sağlarlar.

Bireysel Beslenme İhtiyaçları: Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Diyetisyenler, bireylerin yaş, cinsiyet, sağlık durumu, aktivite düzeyi gibi faktörleri dikkate alarak kişiselleştirilmiş beslenme planları oluştururlar.

Mental Sağlık ve İyi Olma Hali: Beslenme ile mental sağlık arasında da güçlü bir bağlantı vardır. Dengeli beslenme, stresle başa çıkma becerilerini artırabilir, ruh halini iyileştirebilir ve genel bir iyi olma hali sağlayabilir. Diyetisyenler, bu bağlantıyı göz önünde bulundurarak bireylere mental sağlık açısından da destek sunabilirler.

Dolayısıyla, diyetisyenlerin hayatımızdaki önemi sağlığımızı korumak, hastalıkları önlemek ve tedavi etmek, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmek ve bireysel beslenme ihtiyaçlarımıza uygun bir şekilde beslenme alışkanlıkları oluşturmak gibi birçok alanda kendini gösterir.

DİYETİSYENLER HAKKINDA 4 YAYGIN YANLIŞ

  1. Sadece kilo verme konusunda mı yardımcı olurlar?
    Diyetisyenler sadece kilo verme konusunda değil, genel sağlık, hastalıklarda beslenme, beslenme bozuklukları, sporcu beslenmesi, gebelik ve çocuk beslenmesi gibi birçok alanda da uzmanlık sahibidirler. Ayrıca sadece kilo vermeye çalışan bireylere değil, aynı zamanda kilo almak isteyen bireyleri de ideal kilolarına ulaşmalarında yardımcı olurlar.
  2. Sadece sıkı diyetler mi önerirler?
    Diyetisyenlerin amacı kişinin yaşam tarzına ve sağlık durumuna uygun, dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturmaktır. Aşırı kısıtlamalı diyetler yerine, besin çeşitliliği ve porsiyon kontrolü gibi temel prensiplere odaklanırlar.
  1. Sadece diyet menüsü mü hazırlarlar?
    Hayır, diyetisyenler sadece yiyecek planları ya da menüleri hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, motivasyonlarını artırıcı stratejiler geliştirir ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda rehberlik ederler. Bireylere sağlıklı beslenmenin temelini öğretmeyi amaçlarlar.
  1. Her diyetisyen aynı mıdır?
    Diyetisyenler farklı alanlarda uzmanlaşmış olabilirler ve bireylerin ihtiyaçlarına göre farklı hizmetler sunabilirler. Örnek olarak; sporcu beslenmesi, çocuk beslenmesi veya klinik beslenme gibi alanlarda uzmanlaşmış diyetisyenler bulunmaktadır. Farklı uzmanlık alanlarının olmasına rağmen hepsinin amacı sağlıklı beslenmeyi hayata katmaktır.

Bu yanlış anlamaları düzelterek, diyetisyenlerin gerçek potansiyelinden en iyi şekilde faydalanabiliriz.