DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Dünya çapında birçok kuruluş, “çoklu-kötü amaçlı yazılım” kampanyasıyla geri kapı, tuş kaydedici ve madenci saldırılarına maruz kaldı

Dünya çapında birçok kuruluş, “çoklu-kötü amaçlı yazılım” kampanyasıyla geri kapı, tuş kaydedici ve madenci saldırılarına maruz kaldı   En son Kaspersky raporu, devam eden bir “çoklu kötü amaçlı yazılım” kampanyasının küresel kuruluşları hedef alan 10 binden fazla saldırı gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Dünya çapında birçok kuruluş, “çoklu-kötü amaçlı yazılım” kampanyasıyla geri kapı, tuş kaydedici ve madenci saldırılarına maruz kaldı
01.11.2023 12:50
125
A+
A-

Dünya çapında birçok kuruluş, “çoklu-kötü amaçlı yazılım” kampanyasıyla geri kapı, tuş kaydedici ve madenci saldırılarına maruz kaldı

 

En son Kaspersky raporu, devam eden bir “çoklu kötü amaçlı yazılım” kampanyasının küresel kuruluşları hedef alan 10 binden fazla saldırı gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Kampanyada arka kapılar, tuş kaydediciler ve madenciler kullanılıyor. Güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmak ve kötü amaçlı yazılım indirmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmış yeni kötü amaçlı komut dosyaları kullanan kampanyanın ana amacı finansal kazanç elde etmek.

Kuruluşların kaynaklarını kripto para kazmak için kullanmak için madencileri, verileri çalmak için tuş kaydedicileri (keylogger) ve sistem erişimi elde etmek için arka kapılar bulaştırmayı amaçlayan saldırılarla ilgili yayınlanan FBI raporunun ardından konunun üzerine giden Kaspersky uzmanları, kampanyanın hala devam ettiğini keşfetti.

Mayıs’tan Ekim ayına kadar devlet kurumları, tarımsal kuruluşlar, toptan ve perakende ticaret şirketleri gibi kuruluşları denetleyen Kaspersky telemetrisi, 10 binden fazla saldırının 200’den fazla kullanıcıyı etkilediğini gösterdi. Siber suçlular ağırlıklı olarak Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam, Brezilya ve Romanya’daki kurbanları hedef alırken zaman zaman ABD, Hindistan, Fas ve Yunanistan’da da saldırılar tespit edildi.

Kaspersky, sunuculardaki ve iş istasyonlarındaki güvenlik açıklarından yararlanarak sistemlere sızan yeni kötü amaçlı komut dosyalarını da ortaya çıkardı. Komut dosyaları sistemden içeri girdikten sonra Windows Defender güvenlik korumasını manipüle etmeye, yönetici ayrıcalıkları kazanmaya ve çeşitli antivirüs ürünlerinin işlevselliğini bozmaya çalışıyor.

Bunu takiben komut dosyaları artık çevrimdışı olan bir web sitesinden bir arka kapı, tuş kaydedici ve madenci indirmeye çalışıyor. Madenci, Monero (XMR) gibi çeşitli kripto para birimleri üretmek için sistem kaynaklarından yararlanıyor. Bu sırada tuş kaydedici, kullanıcı tarafından klavye ve fareyle yapılan tüm tuş vuruşlarını yakalarken, arka kapı veri almak ve iletmek için bir Komuta ve Kontrol (C2) sunucusuyla iletişim kuruyor. Bu, saldırganın ele geçirilen sistem üzerinde uzaktan kontrol elde edebilmesini sağlıyor.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Vasily Kolesnikov, şunları söylüyor: “Bu çoklu kötü amaçlı yazılım kampanyası, yeni modifikasyonların eklenmesiyle hızla gelişiyor. Saldırganların motivasyonu, mümkün olan her yolla finansal kazanç elde etme üzerine. Araştırmamız, bunun kripto para madenciliğinin ötesine geçebileceğini, çalınan oturum açma kimlik bilgilerini dark web’de satmak veya arka kapının yeteneklerini kullanarak gelişmiş senaryolar yürütmek gibi faaliyetleri içerebileceğini gösteriyor. Kaspersky Endpoint Security gibi ürünlerimiz, kapsamlı koruma yetenekleri sayesinde yeni modifikasyonlar da dahil olmak üzere bulaşma girişimlerini tespit edebilir.”

Kampanyanın teknik analizini Securelist.com‘da bulabilirsiniz. Ayrıca Kaspersky sürekli gelişen siber tehditlerden kaçınmak için aşağıdaki güvenlik önlemlerini uygulamanızı öneriyor:

  • Saldırganların güvenlik açıklarından yararlanarak ağınıza sızmasını önlemek için kullandığınız tüm cihazlardaki yazılımları her zaman güncel tutun.
  • Yeni güvenlik açıkları için yamaları mümkün olan en kısa sürede yükleyin. Bunlar indirip yükledikten sonra, tehdit aktörleri artık güvenlik açığını kötüye kullanamaz. 
  • Açıkları ve savunmasız sistemleri ortaya çıkarmak için kuruluşunuzun BT altyapısında düzenli olarak güvenlik denetimleri gerçekleştirin;
  • Bilinen ve bilinmeyen tehditlere karşı etkili koruma için davranış tabanlı algılama ve anomali kontrolü özellikleriyle donatılmış Kaspersky Endpoint Security for Business gibi kanıtlanmış bir uç nokta güvenlik çözümü tercih edin. Çözüm, kripto parazitlerin başlatılma şansını en aza indirmek için uygulama ve web kontrolüne sahiptir. Ayrıca davranış analiziyle kötü amaçlı etkinliklerin hızla tespit edilmesine yardımcı olurken, güvenlik açığı ve yama yöneticisi güvenlik açıklarından yararlanan kripto parazitlere karşı koruma sağlar. 
  • Çalınan kimlik bilgileri dark web’de satışa sunulabileceğinden, bu gibi kaynakları izlemek ve ilgili tehditleri anında tespit etmek için Kaspersky Digital Footprint Intelligence kullanın. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı